Nuorten Jukolasta hyvä lähtölaukaus SM-syksyyn – Rasti-Lukko ylsi jättiviestissä palkintosijoille ensimmäisen kerran yli 10 vuoteen

Rasti-Lukko ylsi Nuorten Jukolassa 15 parhaan joukkoon eli palkintosijoituksille. Palkintoja olivat jakamassa muun muassa entinen huippusuunnistaja Jani Ikonen ja entinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Koronaviruspandemia siirsi Suomessa monet kevään isoista suunnistuskisoista syksyyn. Viime viikonloppuna Mikkelissä järjestetty Nuorten Jukola toimikin Rasti-Lukon nuorille suunnistajille hyvänä lähtölaukauksena tiiviiseen kisasyksyyn.

Rasti-Lukon ykkösjoukkue sijoittui yli 140 joukkueen viestissä sijalle 14, mikä oli raumalaisilta raviradan ympäristön maastossa hyvä suoritus.

Eroa kisan voittaneeseen kirkkonummelaiseen Lynxiin tuli hieman vajaat 24 minuuttia.'

– Näin täytyy sanoa, vaikka muutama ruotsalaisseura puuttuikin. Normaalitilanteessa muutama ruotsalainen olisi ehkä mennyt edelle, mutta toisaalta kotimaisista olivat kaikki parhaat mukana, Rasti-Lukon nuorten valmennusvastaava Janne Kallioniemi toteaa.

Viime vuonna Rasti-Lukon joukkue oli Nuorten Jukolassa 20:s. Sijoitusparannuksen taustalta löytyy ulkomaalaisjoukkueiden poisjäännin lisäksi taktinen valinta.

– Lähdimme matkaan pikkuisen erilaisella taktiikalla kuin viime vuonna ja tiesimme olevamme hyviä, jos se vain onnistuu. Emme puhuneet nyt sijoitustavoitteesta ja saimme rennommalla otteella paljon paremman tuloksen, Kallioniemi kertaa.

Rasti-Lukon joukkueessa suunnistivat Ilona Lohtander, Jami Kallioniemi, Aino-Maria Lehtimäki, Eerika Lohtander, Justus Kallioniemi, Maria Hyörtti ja Miki Niemensivu.

– Jos huonoin sijoitus osuusajoissa oli 50 sakkiin, eikä kukaan ollut 10 sakissa, suoritusta voi kuvailla keskimäärin tasaiseksi. Sen mitä jäimme, erot tulivat fysiikassa.

Rasti-Lukolle sopi hyvin, että se sai ankkuriosuudelle nuorten EM-viestikultaakin voittaneen Kouvolan Suunnistajien Aaro Ojalan vauhdittajaksi omalle ankkurilleen Miki Niemensivulle.

– Sillä tavalla pallotkin pomppivat, sillä Miki on hyvä peesaaja. Hän sai pitää kaasun pohjassa, Kallioniemi kuvailee.

Parhaaseen satakuntalaissijoitukseen 14–18-vuotiaiden viestissä ylsi Ulvilan Ura, jonka ykkösjoukkue sijoittui yhden pykälän Rasti-Lukon edelle. Palkintosijoille pääsi 15 parasta joukkuetta.

Satakuntalaisseura on edellisen kerran päässyt palkintosijoille tai parempaan sijoitukseen vuonna 2009. Nuorten Jukolaa on järjestetty vuodesta 1986.

Uran ykkösjoukkueessa kolmososuudella suunnisti Lauri Joopi Luvialta. Sijalle 92 yltäneen Uran kakkosjoukkueen kolmososuus oli uskottu myös luvialaiselle, Sofia Vuorelalle.

Myös Rasti-Lukko oli Mikkelissä matkassa kahdella joukkueella. Kärkeä puolitoista tuntia jääneen ja sijalle 78 suunnistaneen kakkosjoukkueen muodostivat Inka Kyllästinen, Anni Ahlfors, Antti Lehtimäki, Saana Sulonen, Eliel Hakanen, Sini Hyörtti ja Roni Niemensivu.

– Parina viime vuotena meille on tullut hylkäyksiä, mutta nyt kaikille jäi senkin puoleen hyvä mieli, että saimme kakkosellekin suorituksen puolenvälin tienoille. Jatkokin näyttää sen puolesta hyvältä, sillä sieltä tarvitaan taas ensi vuodeksi apuja ykkösjoukkueeseen, Kallioniemi huomauttaa.

Taistelun jäljät näkyivät Miki Niemensivun varustuksessa loppusuoralla. Kuva: Aarne Hakanen

Jos vain koronavirustilanne suo, suunnistajilla alkaa siis tiukka SM-kisojen ja EM-katsastusten kisaputki. Raumalaisilla voisi olla Aleksi Lohtanderin johdolla potentiaalia jopa EM-joukkueeseen asti.

Nuorten Euroopan mestaruuksista on tarkoitus suunnistaa lokakuun lopulla Unkarissa, mutta koronaviruspandemia jyllää maailmalla ja kuplii edelleen Euroopassakin.

– Pitää myöntää, että itse olen hiukan skeptinen sen suhteen, että EM-kisat järjestettäisiin, Janne Kallioniemi sanoo.

Suomen suunnistussyksyn suhteen hän on optimistisempi.

– Toivotaan, että hyvä syyskauden aloitus poikisi SM-kisoissa menestystä jollekin raumalaiselle.