Nurmeksessa mieli rauhoittuu

Neljässä tunnissa ehtii Päivärannan laiturista hyvin esimerkiksi Nurmeksennokkaan, kuvan Lemmenpuhtiin tai Pihlukseen. Kuvat: Janne Rantanen

Tiesinhän sen, että Nurmes on Rauman suurin saari.

Silti saaren suuruus yllätti patikoitsijan. Varsinkin, kun iski älli kävellä Päivärannasta Vuorisolaan, joka sijaitsee Aikonmaan pohjoispäässä. Matkaa kertyy melkein viisi kilometriä yhteen suuntaan.

Nurmesluodon polut ovat hyväkuntoisia, mutta Aikonmaan ”erämaassa” meno hieman hidastuu. Aikaa kuluu, ja itikat kiusaavat. Hyttyskarkotteesta huolimatta jokunen paarma ja hyttynen pääsi kiekkotermein ilmaistuna ihon alle.

Ensi kerralla saa Aikonmaa jäädä väliin. Nurmeksessakin riittää koluamista.

Nurmes ja Reksaari ovat Rauman matkailun omatoimisaaria, joihin on perinteisesti menty omalla paatilla. Tänä suvena niihin pääsee myös vesibussin kyydissä.

"Ensi kerralla saa Aikonmaa jäädä väliin. Nurmeksessakin riittää koluamista."

Lähtöjä on keskiviikosta sunnuntaihin kerran päivässä parhaan lomakauden ajan. Vene lähtee Merijakamon laiturista Syväraumanlahdelta puoliltapäivin. Matka Nurmekseen kestää puolisen tuntia. Saaressa ehtii viettää neljä tuntia ennen paluukyytiä.

Retkeilyreittejä saarella on noin 20 kilometriä. Niiden varrella on taukopaikkoja, joissa on huusi ja polttopuita.

Yöksikin voi jäädä, eikä vuokratuvan hinta päätä huimaa: 20 euroa vuorokaudelta.

Toisaalta palvelutaso jää alle yhden tähden. Vesiluoman ja Vuorisolan tuvissa ei saa juuri muuta kuin patjan alle ja katon päälle. Sähköä ei ole ja juomavesi pitää tuoda itse.

Saunaan sentään pääsee. Vesiluomassa on uimisen kannalta huono ranta, Vuorisolassa ei sitäkään.

Nurmeksessa ja Aikonmaassa oli 1900-luvulla kalastajatiloja. Saaren poluilla tulee miettineeksi millaista saaristolaiselämä on ollut.

Nurmeksessakin on eletty käytännössä omavaraistaloudessa ja ajoittain eristyksissä. Ensi kerralla otan matkalukemiseksi Eira Nordmanin ja Hilkka Pohjanoksan kirjoittaman mainion kirjan Luodon torppia ja torppareita, jossa käydään kaikki Rauman saaristolaistilat läpi.

"Saaren poluilla tulee miettineeksi millaista saaristolaiselämä on ollut."

Rauman saariston viimeinen ympärivuotinen asukas, Hilma Virtanen, jätti Nurmeksen Päivärannan reilut kymmenen vuotta sitten.

Runeberg-palkitun raumalaiskirjailija Tapio Koivukarin saaristolaistrilogia toimisi varmasti myös Nurmesluodossa luettuna.

Omalla paatilla tai vesitaksilla pääsee Päivärannan lisäksi myös Pihluksen laituriin. Pihluksensäikältä aukeaa upea näkymä avomerelle. Matkan varrella on niin sanottuja ryssänuuneja ja toisen maailmansodan aikaisen vartiorakennuksen jäänteitä.

Hienot näkymät on myös Nurmeksennokasta, josta löytää jäänteitä venäläisten sotilaiden tukikohdasta ensimmäisen maailmansodan ajalta.

Modernit mukavuudet on tarjolla Nurmeksen kalamajassa. Tätä Hollmingin entistä edustussaunaa vuokrataan nykyisin yrityksille.

Saaressa tuli vastaan geokätköilijöitä. Nurmeksessa näyttääkin olevan paljon kätköjä.

Vesibussi tulee Päivärannan laituriin. Saaren pohjoisosan Vuorisolasta on pitkä matka Pihlukseen.