Nyt kaivataan raumalaisten ideoita monien mahdollisuuksien Meriristin kehittämiseen

Rauman seurakunta aikoo lähitulevaisuudessa remontoida Meriraumassa sijaitsevan Meriristi-toimintakeskuksen. Raumalaisilla on nyt mahdollisuus kertoa, minkälaisia toimintoja ja tiloja Meriristiin kaivattaisiin. Linkki kyselyyn löytyy seurakunnan nettisivuilta. Kuvat: Elina Helkelä

Rauman seurakunta haluaa ryhtyä kehittämään Meriraumassa sijaitsevaa Meriristi-toimintakeskustaan.

Kauniissa merellisessä maisemassa sijaitseva, vuonna 1976 valmistunut päärakennus on tarkoitus saneerata lähitulevaisuudessa ja rannassa sijaitseva saunarakennus purkaa uuden tieltä.

Jotta Meriristi palvelisi jatkossakin raumalaisten tarpeita, Rauman seurakunta on nyt avannut nettisivuillaan kyselyn, johon kaupunkilaisten toivotaan kertovan ajatuksiaan ja kehittämisideoitaan Merirististä.

– Haluaisimme tietää, mitä raumalaiset Meriristiltä toivoisivat. Nyt saa esittää toiveitaan ja ehdottaa vinhojakin ideoita, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsi kannustaa.

Vielä toistaiseksi seurakuntaorganisaation virallisia päätöksiä vailla oleva Meriristin uudistushanke pitää sisällään päärakennuksen sisätilojen remontoinnin ja tilojen uudelleenjärjestelyt.

Rauman seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsi kertoo, että Meriristin rantasaunan hyvin palvellut saunarakennus tultaneen purkamaan ja tilalle rakennetaan uusi. Samalla ranta-aluetta kohennetaan.

Epäkäytännöllinen ja jo tiensä päähän tullut saunarakennus olisi Korsin mukaan järkevintä purkaa ja rakentaa tilalle uusi sauna erillisine naisten ja miesten pukuhuoneineen ja pesutiloineen.

– Päärakennuksen remontti tapahtuisi näiden seinien sisällä eli emme ole ajatelleet laajentaa rakennusta, mutta sen sisätiloja on syytä muokata. Emme esimerkiksi tarvitse noin massiivista liikuntasalia. Sehän on alkujaan rakennettu palvelemaan Merirauman koulua, joka käytti salia urheilutunneillaan. Nyt salin käyttö on hyvin pientä.

Korsi näkee, että Meriristin tulisi ”ainakin seuraavat 50 vuotta” vastata luonnollisesti ennen kaikkea seurakunnan omiin tarpeisiin, mutta lähes yhtä tärkeää on paikan anti raumalaisille.

– Kolmannessa korissa ovat sitten erilaiset yhdistykset, seurat ja vaikka kaupunki, jotka voivat hyödyntää paikkaa erilaisissa tilaisuuksissaan.

Isossa kuvassa Meriristin rooli tulevaisuudessa korostuu entisestään, sillä jollain aikavälillä seurakunta luopunee kaupungilta vuokraamistaan Petäjäksen Lomakodista ja Kesäkodista.

Myös Karvatin leirisaaren tulevaisuuden käyttötarpeita aiotaan ryhtyä selvittämään.

Kauniissa merellisessä maisemassa, aivan kaupungin omistaman hiekkaranta-alueen vieressä sijaitsevasta Merirististä on mahdollista Korsin mukaan kehittää paikka, jossa viihtyvät kaikki ”vauvasta vaariin”.

– Kesäkodillakin on perhepäivinä käynyt yli 100 ihmistä, joten tarvetta koko perheen virkistäytymispaikalle tuntuu olevan. Diakoniatyö on puolestaan järjestänyt Lomakodilla erilaisia tapahtumia, joissa on ollut hyvä osanotto. Jatkossa näiden toiminta keskittyisi Meriristiin. Voisimme yhteistyössä kaupungin kanssa maisemoida Meriristin ja uimarannan alueen siistiksi rantakaistaleeksi, joka palvelisi uuden saunan käyttäjiäkin, Korsi maalailee.

Meriristiä käyttävät nykyään muiden muassa seurakunnan diakonia-, lapsi- ja nuorisotyö. Siellä pidetään myös jumalanpalveluksia ja hartauksia. Lisäksi Meriristissä kokoontuvat seniori-ikäiset sekä suosittu Kymppiluokka.

Jotta paikka palvelisi mahdollisimman monipuolisesti seurakuntaa ja raumalaisia, liikuntasalin muuttaminen erilaisia tilaisuuksia palvelevaksi monitoimisaliksi on yksi kehittämiskohteista.

Päärakennusten seinien siirtämisellä puolestaan voidaan saada nykyistä käyttökelpoisempia tiloja.

– Majoitustilojakin on mahdollista saada lisää, kun otamme entisen vahtimestarin asunnon käyttöön, Korsi kertoo esimerkkinä.

Raumalaisilla on nyt siis ”tuhannen taalan paikka” kertoa, mitä toimintoja ja tiloja Meriristiin haluttaisiin. Rauman seurakunnan nettisivuilla oleva kysely on avoinna tammikuun loppuun asti.