Nyt kelpaa leikkiä! Uotilan Peränikulan leikkikentän ympäristöä kohennettiin

Linda Laineen Oiva-poika, 4, odottaa vuoroaan, kun hänen samanikäinen kaverinsa Kaspian laskee Uotilan Peränikulan leikkikentän upouudesta liukumäestä. – Puiston uudistus kannatti, sillä viime sunnuntaina täällä oli melkoinen vilske, Laine hymyilee. Kuvat: Juha Sinisalo

Rauman kaupungin Wihertoimi on kohentanut Uotilan Peränikulan leikkikentän ympäristöä. Kentän välineistöä myös täydennettiin uudella monitoimivälineellä.

Peränikulan leikkikenttä onkin tänä vuonna ainoa kohde, jonka välineistö sai nyt täydennystä.

Wihertoimen hoidossa on 35 leikkikenttää eri puolilla kaupunkia. Kentät on sijoitettu kaupunginosittain siten, että alueen asukkailla olisi lähimmälle leikkikentälle mahdollisimman turvallinen kulkureitti.

Kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalaisen mukaan kentät ovat välineistöltään erilaisia: on pienehköjä korttelikenttiä keskeisellä paikalla asuinaluetta, välineistöltään monipuolisempia kaupunginosakenttiä sekä niin sanottuja keskusleikkikenttiä, joissa saattaa olla varsinaisen leikkikentän lisäksi myös muuta toimintaa.

– Tällaisia keskuskenttiä ovat viime vuonna valmistunut Pyynpään leikkikenttä, jonka vieressä on skeittialue, jalkapallokenttä ja ulkokuntoilualue, Kipparinpuiston leikkikenttä, jossa on ympärivuotista ohjattua leikkikenttätoimintaa liikennepuistoineen sekä Kaunisjärvenpuiston leikkikenttä, jossa on senioreiden ulkokuntoilualue, Pohjalainen luettelee.

Yksi kaupungin keskuskentistä on myös Keskuspuiston leikkikenttä, joka vielä odottaa peruskunnostusta.

Wihertoimi tarkastaa leikkikenttiä silmämääräisesti viikoittain puhtaanapitokierrosten tai muiden ylläpitotöiden yhteydessä.

Kaupungin Wihertoimi kohensi Peränikulan leikkikentän ympäristöä ja pystytti paikalle uuden monitoimileikkivälineen. Leikkipuistossa oli jo entuudestaan keinulauta, hiekkalaatikko ja keinut.

Pohjalaisen mukaan kaupungin leikkikentät ovat yleisesti sanoen hyvässä kunnossa.

– Leikkivälineet ovat kovalla käytöllä ja vaativat säännöllistä tarkastusta ja huoltoa, jotta kentät välineistöineen pysyvät käyttäjille turvallisina. Tarkastamme kierroksillamme, ettei leikkialueella ole sinne kuulumattomia esineitä, kuten isoja irtokiviä tai teräviä esineitä ja että leikkivälineet ovat puhtaita ja silmämääräisesti kunnossa.

Pohjalainen kertoo, että perusteellisempi toimintatarkastus tehdään keväällä ja syksyllä. Silloin tarkastetaan huolellisesti leikkivälineiden kunto ja toimivuus.

– Vuositarkastus tehdään aina lokakuussa, jolloin tarkistetaan jokaisen välineen kunto ja myös putoamisalustan kunto. Vuositarkastuksen yhteydessä suunnitellaan seuraavalle vuodelle tarvittavat isommat huollot ja maalaustarpeet, sekä alustojen kunnostukset, esimerkiksi turvasoran tai -hakkeen lisäykset. Samalla mietitään myös mahdollisia yksittäisten välineiden uusimisia, mikäli leikkiväline on tullut elinkaarensa päähän, Pohjalainen selvittää

Wihertoimessa on kaksi vakituista puistotyöntekijää, jotka huoltavat leikkivälineitä ja tekevät toiminta- ja vuositarkastuksia.

Pohjalainen muistuttaa, että kuka tahansa, joka havaitsee leikkikentillä jotain turvallisuuspuutteita tai muita epäkohtia, voi ilmoittaa asiasta sähköisen palautepalvelun kautta https://asiointi.rauma.fi/eFeedback.

– Virka-aikaan voi olla myös yhteydessä puhelimitse: 044 793 4664. Myös teksti- ja WhatsApp –viestit tulevat perille.

Leikkipaikkojen ja -kenttien ylläpito on kaupungin julkista palvelua, ja uusia leikkikenttiä pyritään rakentamaan alueen muun rakentumisen yhteydessä, määrärahojen puitteissa.

– Olemme tarkastelleet leikkikenttien kehittämistarpeita viiden vuoden aikajänteellä. Nyt tarkoituksenamme on laatia leikkipaikkaohjelma 2021–2030, jonka avulla kehitetään ja kunnossapidetään leikkipaikkaverkostoa. Ohjelma on määrä toteuttaa osallistamalla myös enemmän kaupunkilaisia.

Uusi leikkikenttä on suunnitteilla nyt ainakin Uotilan Nikulanmäkeen, Kaakkuripuistoon, joka sijaitsee Kantanikulantien, Nikulantien ja Kurjenpolun välisellä alueella ja josta on hyvät yhteydet uusille kaavoitetuille omakotitaloalueille.

– Kaakkuripuiston leikkikentän valmistuttua Metsäojantien korttelikenttä poistettaneen käytöstä, koska se ei sijaitse yhtä keskeisellä alueella, sen käyttöaste on vähäinen ja leikkivälineet ovat myös elinkaarensa päässä.

– Toivottavasti saamme myös Keskuspuiston kokonaisvaltaiselle peruskunnostukselle lähitulevaisuudessa investointirahaa, sillä leikkikenttä on Rauman käytetyimpiä. Välineet ovat kuitenkin vanhimpia, niiden huoltaminen ei ole enää kannattavaa ja ne tulevat lähivuosina väistämättä poistettavien listalle, Mari Pohjalainen toteaa.