Nyt on aika avata kivijalkojen kissanluukut – kevättuuli saa kernaasti puhallella rakennusten perustuksissa

Vaikka tämän talon kivijalkaa onkin korjattu betonilla, siihen on kuitenkin jätetty kissanluukku, jotta ilma pääsee kiertämään talon alla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Monta vuotta Vanhassa Raumassa asunut Raumalaisen lukija otti yhteyttä toimitukseen.

Hän halusi muistuttaa kaikkia talonomistajia siitä, että nämä avaisivat rakennustensa perustuksissa, kuten kivijaloissa olevat kissanluukut, mikäli ne ovat olleet kiinni talven ajan.

– Olen kuullut, että muutamissa Vanhan Rauman taloissa kissanluukut on jopa muurattu umpeen ja joissakin taloissa niitä ei avata kesälläkään, lukija kertoi.

Perinnerakennusten korjauksiin erikoistunut Veikko Virkkunen V-S Rakennusvaraosa ja Korjaus Oy:stä pitää kissanluukkujen avaamista tärkeänä.

– Vanhan kansan sanonta kuuluu, että kun puihin tulee hiirenkorvat, niin kissanluukut pitää avata. Vastaavasti syksyllä luukut pannaan kiinni, kun lehdet putoavat puista.

Virkkusen mukaan avaamalla luukut varmistaa sen, että ilma pääsee hyvin kiertämään talon alla, ja rossipohja tuulettuu. Talven aikana rakenteisiin pesiytynyt kosteus pääsee haihtumaan pois.

Mikäli talon alapohja ei tuuletu kunnolla, kosteus pehmittää puurakenteita, ja tällöin lahjottajabakteerit ja -sienet pääsevät puuhun käsiksi.

– Taloissa, joissa kissanluukut on muurattu umpeen, voi tietysti olla niin, että taloon onkin tehty valulattia eli koko alapohja on täytetty, Virkkunen pohtii.

Hän on vuosien saatossa nähnyt useita tapauksia, joissa rakennusten lattiat ovat lahonneet, kun kaikki tuuletusaukot on suljettu.

– Sama juttu koskee vanhoissa taloissa olevia ilmanvaihtoräppänöitä, jotka on peitetty jonkun remontin yhteydessä. Tällöin asuntoon ei tule mistään korvausilmaa. Sitten ihmetellään, miksi asunnossa on niin huono ilma.

Virkkunen ottaa toiseksi esimerkiksi ilmanvaihdosta tulisijan käytön.

– Takan lämmittäminen vaatii korvausilmaa, ja jos sitä ei tule sieltä, mistä alkujaan piti eli räppänästä, niin sitten sitä tulee ovien ja ikkunoiden raoista. Silloin asunnossa on kylmää ja vetoista.