Nyt saa retroilla ja olla rohkea! – syksyn tapettimaailmassa värillä on väliä

Anne Latvala Länsiraudasta neuvoo tekemään pohjatyöt huolellisesti ennen tapetointia. Kuva: Elina Helkelä

Tapettimallistoissa näkyy tänä syksynä voimakkaita ja rohkeita värejä, jotka ovat tuulahduksia 1950- ja -60-lukujen väripaleteista.

– Terrakottaa, nahanruskeaa, tummaa vihreää ja syvää sinistä yhdistettynä kermaan, beigeen tai valkoiseen sekä extrana mintunvihreää, luettelee Länsiraudan sisustustarvikemyyjä Anne Latvala.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että hempeitä pastellisävyjäkin näkyy uusissa tapeteissa. Niiden kanssa sopivat hyvin nyt pinnalla olevat kulta ja joko pronssiin tai grafiitinharmaaseen vivahtava ”gunmetal”.

Tapettikuosit ovat luonnon inspiroimia: lehtiä, viheraiheita, puita ja geometrisiä kuvioita.

– Tapetit ovat nykyään niin upeita ja maalauksellisia, että ne toimivat tavallaan seinämaalauksina.

Raumalaiset ovat Latvalan mukaan pikkuhiljaa lämmenneet värien käytölle.

– Valkoinen on tietenkin aina kaunista, mutta nyt on lupa myös retroilla ja olla rohkea. Värit tekevät asunnosta kodikkaan.

Yhdistelemällä vanhaa ja uutta saadaan luotua upeita kokonaisuuksia ja persoonallisia koteja.

Raschin Yucatán 2021 -tapettimallistoa.

Tapetointi on nopea ja helppo tapa muuttaa kodin ilmettä. Lähes kaikki nykyään myynnissä olevat tapetit ovat kuituvahvisteisia non-woven ”EasyUp”-tapetteja, jotka kiinnitetään levittämällä liisteriä seinään.

– Vinyylitapetit ovat pyyhittäviä, jopa harjapestäviä, joten ne sopivat vaikka kuiviin wc-tiloihin. Monet eivät tule ajatelleeksikaan, että vessan voisi kaakeloinnin sijaan tapetoida.

Latvala korostaa, että huolellinen pohjatyö on kaiken a ja o niin tapetoinnissa kuin maalaamisessakin.

– Itse suosittelen, että vanha tapetti riivitään aina pois ennen uutta pintaa, mutta maalaisjärjen käyttö on sallittua tässäkin asiassa. Jos esimerkiksi vanha tapetti on aikoinaan kiinnitetty liimalla, sen irrottaminen voi olla lähes mahdotonta. Tällaisessa tapauksessa vetäisin uuden tapetin vanhan päälle.

Mikäli seinä on todella ”karmeassa kunnossa”, se kannattaa peittää ohuella, 6,5 millimetrin saneerauskipsilevyllä tai tasoitetapetilla.

Ennen uutta tapettikerrosta seinässä olevat kolhut ja naulanpaikat pitää tietenkin tasoittaa ja hioa, sillä pienetkin kolot näkyvät tapetin alta.

Uutta ilmettä kotiin haetaan myös maalaamalla, mikä on yhtälailla helppo ja edullinen remonttikikka.

Nykyajan sisustusmaalit ovat vesiohenteisia ja lähes hajuttomia, joten maalaushommat onnistuvat vaikka asunnossa asuttaisiinkin samaan aikaan.

Toisin kuin luulisi, myös ovien ja ikkunanpokien maalaamiseen löytyy nykyään vesiliukoisia maaleja.

– Esimerkiksi Tikkurilalla on vesiohenteinen maali, joka soveltuu sekä sisä- että ulkomaalaukseen, Anne Latvala toteaa.