Nyt saa tehdä rauhassa ”tyttöjen juttuja”

Tytöt valtaa Kuovin -tapahtuman ideoivat Anna Meronen (vas.) Hanna-Leena Salminen ja Paula Kupari. Nuoriso-ohjaaja Sanna Jokinen edustaa Rauman kaupungin nuorisopalveluja, joka on ollut aktiivisesti mukana tapahtuman järjestelyissä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tänä torstaina 14.3. nuorisotalo Kuovi on pyhitetty ainoastaan tytöille. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty Tytöt valtaa Kuovin -tapahtuma on tarkoitettu 11–25-vuotiaille tytöille ja tytöiksi itsensä tunteville.

Tapahtuman tarkoituksena on paitsi tehdä kaikkia kivoja ”tyttöjen juttuja”, myös tukea tyttöyttä ja/tai naiseutta keskustelemalla naiseuteen ja omiin rajoihin liittyvistä asioista.

Vuosi sitten naistenpäivänä ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman ideoivat kolme työkaveria: Anna Meronen, Paula Kupari ja Hanna-Leena Salminen.

– Ajatuksena oli tehdä jotain hyvää. Esikuvaksi muodostui Turussa sijaitseva Tyttöjen talo, joka on turvallinen paikka kokoontua ja jossa saa olla aidosti tyttö tai tytöksi itsensä tunteva. Ajattelimme, että olisi hienoa, jos voisimme toteuttaa samanlaisen Raumalle edes yhdeksi päiväksi, Paula Kupari kertoo.

Iltapäivällä kello 14.30 alkavassa Tytöt valtaa Kuovin -tapahtumassa tehdään kampauksia ja meikkejä, valmistetaan pientä ja terveellistä naposteltavaa, tutustutaan Kaverikoiriin, osallistutaan temppukouluun ja liikuntatuokioihin sekä opetellaan voimauttavaa valokuvausta.

Jälkimmäistä aihetta opiskellut Johanna Kaisjoki-Suhonen piti samanlaisen työpajan viime vuonnakin.

– Haluamme viestittää, että perinteisesti ”tyttöjen jutuiksi” mielletyt asiat, kuten meikkaaminen ja kampausten tekeminen ovat ihan yhtä arvokkaita asioita kuin mopojen rassaaminenkin, Kupari toteaa.

Hän nostaa tapahtuman yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi keskustelemisen.

Nuorisotoimen pitämissä luottamuksellisissa Omat rajat -keskustelutuokioissa puhutaan esimerkiksi siitä, mitä kannattaa tai ei kannata julkaista sosiaalisessa mediassa.

Tai, mitä tytön tai nuoren naisen kuuluu tehdä silloin, jos somessa tulee vastaan jotain outoa; yllättäviä ja epämääräisiä viestejä tai pyyntöjä.

– Meillä oli jo viime vuonna samanlaista keskustelua, mikä toimi erittäin hyvin. Oli erittäin palkitsevaa nähdä, miten moni tyttö tuli juttelemaan mieltään askarruttavista asioista.

Tytöt valtaa Kuovin -tapahtumaan osallistui viime vuonna kuutisenkymmentä tyttöä ja nuorta naista. Kupari uskoo, että tänä vuonna paikalle saapuu osallistujia vieläkin enemmän.

– Rauman nuorisotoimi on ollut nyt aktiivisesti mukana järjestelyissä. Olemme saaneet yhteistyökumppaneita myös muualta, kuten esimerkiksi Winnovan hius- ja kauneudenhoitoalalta sekä K-Market Lapinpadasta, joka lahjoittaa tapahtumassa valmistettavien välipalojen raaka-aineet.

Tytöt valtaa Kuovin (Kuovinkuja 4) to 14.3. klo 14.40–20. Ikäraja 11–25 vuotta, vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.