Nyt siivotaan Ketunkallion ulkoilualue puhtaaksi roskista

Satakunnan Geokätköilijät ry:n puheenjohtaja Petteri Koponen kävi ennakkoon tutustumassa CITO-siivoustapahtuman alueeseen, joka sijaitsee Sinisaaren ja paperitehtaan välissä.
Satakunnan Geokätköilijät ry:n puheenjohtaja Petteri Koponen kävi ennakkoon tutustumassa CITO-siivoustapahtuman alueeseen, joka sijaitsee Sinisaaren ja paperitehtaan välissä. Kuva: Elina Helkelä

Roskapussein ja jätesäkein varustautuneet raumalaiset geokätköilijät suuntaavat ensi sunnuntaina kulkunsa UPM:n paperitehtaan ja Sinisaaren välissä sijaitsevalle Ketunkallion alueelle.

Raumalaiset kätköilijät järjestävät nyt jo 10. kerran siivoustapahtuman Cache In Trash Out® eli CITO:n.

Se on maailmanlaajuinen tempaus, jonka merkeissä kätköilijät ympäri maailman toimivat yhdessä parantaakseen puistojen ja ulkoilualueiden ympäristöä.

Porissa CITO-päivää vietettiin jo viime viikonloppuna, kun paikalliset kätköilijät siivosivat Isomäen ympäristöä.

Raumalla ensimmäinen CITO järjestettiin huhtikuussa 2013. Silloin siivottiin maauimalan ympäristö.

Sen jälkeen siivouskohteina ovat olleet muiden muassa vesitorninmäki, Lähdepelto, Kappelinsalmi, Äijänsuon urheilualue, Nurmeksen saari ja Maanpään pienvenesatama.

Kaikkiaan raumalaiset geokätköilijät ovat järjestäneet tähän mennessä jo 18 siivoustapahtumaa.

Satakunnan Geokätköilijöiden puheenjohtaja raumalainen Petteri ”Copohontas” Koponen kertoo, että CITO-tapahtumiin on osallistunut vuosittain kymmeniä raumalaisia kätköilijöitä.

– Viime vuonnakin meitä oli viitisenkymmentä. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että siivoustempaus on avoin kaikille. Jos siis kätköily harrastuksena sekä ympäristön siistiminen kiinnostavat, niin tervetuloa mukaan sunnuntaina. Kokoonnumme Äijänsuon harjoitushallin päädyssä kello 15. Siivoamisen lomassa saa hyvää tietoa geokätköilystä harrastuksena. Ketunkallion alueellakin on useita kätköjä.

Geokätköilijät osallistuvat CITO-tapahtumallaan myös Ylen lanseeraamaan Miljoona roskapussia -tempaukseen.

Näin iso kasa roskaa ja romua raumalaiset geokätköilijät keräsivät Kappelinsalmen alueelta vuonna 2015.
Näin iso kasa roskaa ja romua raumalaiset geokätköilijät keräsivät Kappelinsalmen alueelta vuonna 2015. Kuva: Petteri Koponen

Sinisaaren ja paperitehtaan väliin jäävä alue valikoitui tämän kevään CITO-tapahtuman kohteeksi kaupungin Wihertoimen vinkistä. Alueella risteilee polkuja ja pyöräteitä, joilta kulkeutuu tuulen mukana roskaa luontoon.

– Wihertoimi on luvannut kuljettaa keräämämme roskat pois. Olemme saaneet heiltä myös säkkejä ja roskapusseja. Kokemuksesta tiedämme, että roskaa kerääntyy yllättävän paljon, vaikka alue näyttäisi päällisin puolin siistiltä. Yleensä olemme saaneet kasaan ison peräkärryllisen roskaa, Koponen selvittää.

Satakunnan Geokätköilijöiden yhdistyksessä on tätä nykyä 112 jäsentä, mutta Koposen mukaan alan harrastajien kokonaismäärää on vaikea arvioida, sillä osa harrastaa aktiivisesti, osa käy kätköillä hyvin harvakseltaan.

Rauma on Suomen kätköilijäyhteisön joukossa suosittu kohde, sillä talvisin seutu on usein lumesta vapaa, ja ympäristöstä löytyy hienoja kätköjä, joihin on selvästi panostettu.

– Tekijät eivät ole tyytyneet mihinkään tusinapurkkeihin ja siksi raumalaiset ovat saaneet hyvää palautetta eri puolilta Suomea, Koponen kehaisee.

Hänen johtamansa yhdistys on varsin aktiivinen.

Syksyllä se järjestää matkan Tanskaan geokätköilyn Mega-tapahtumaan.

Koponen kertoo, että yhdistys on myös aloittanut neuvottelut Porin kaupungin kanssa vuoden 2025 Mega-tapahtuman järjestämisestä Yyterissä kesäkuussa. Pari vuotta sitten yhdistys järjesti vastaavan tapahtuman Eurajoella Vuojoen kartanolla.

CITO-siivoustapahtuma Ketunkallion ulkoilualueella su 23.4. Kokoontuminen talviharjoitteluhallin päädyssä klo 15. Lisätiedot: copohontas@gmail.com.