Oho: Vuoden raumalainen on toista vuotta peräkkäin turkulainen

Ylivoimaisesti Vuoden raumalainen -äänestyksen voittanut Vili ”Vilichili2” Lehtelä tunnetaan tiktok-sketseistään ja kiusaamisen vastaisesta kampanjoinnistaan.
Ylivoimaisesti Vuoden raumalainen -äänestyksen voittanut Vili ”Vilichili2” Lehtelä tunnetaan tiktok-sketseistään ja kiusaamisen vastaisesta kampanjoinnistaan. Kuva: Juha Sinisalo

Vili "Vilichili2" Lehtelän äänisaalis Vuoden raumalainen -äänestyksessä oli liki 1 260 ääntä. Voitto oli murskaava, sillä tiktokkaaja voitti äänestyksen yli 800 äänen erolla seuraavaan.

Lehtelä sanoo äänestystuloksen vetävän hiljaiseksi. Hän pitää voittoa hyvänä hetkenä pysähtyä miettimään, mitä kaikkea hyvää on pystynyt ja ehtinyt viime vuonna tekemään ja missä kaikessa on onnistunut.

– Olen vähän huono nauttimaan saavutuksista, yleensä mietin aina, että mitä sitten seuraavaksi, Lehtelä sanoo.

Lehtelä on profiloitunut hyväntuulisilla tiktok-sketseillään ja kiusaamisen vastaisella kampanjoinnillaan. Hän tekee myös paljon kouluvierailuja. Monet kampanjoista ovat hyväntekeväisyystyötä, kuten 28.1. yhteistyössä Lukon kanssa Raumalla järjestettävä jääkiekko-ottelu, jossa pelaa 32 somevaikuttajaa. Paikalle ovat tulossa muun muassa Niko Saarinen ja Miika Suvanto.

Kaupallinen yhteistyö Satasairaalan kanssa tuottaa puolestaan kaksi kiusaamisen vastaista videota siitä, miten opettaja voi kohdata kiusaajan ja kiusatun.

Lehtelä ei itse ole koulukiusattu, hän epäilee halun puuttua kaltoinkohteluun juontavan omasta erityisherkkyydestä.

– Olen herkkä aistimaan pieniä vivahteita.

Hän uskoo omalla työllään voivansa vaikuttaa kiusaamiseen ja on sanonut huomioivansa myös kiusaajaa. Hän kertoo saavansa yhteydenottoja niin kiusatuilta kuin kiusaajiltakin.

Vuoden raumalainen on toista vuotta peräkkäin turkulainen – viime vuonna voiton vei valmentaja Pekka Virta. Lehtelä on perheineen asunut Raumalla vasta vuodesta 2020. Kaupunkiin hänet toivat varhaiskasvatuksen opinnot, joita hän parhaillaan viimeistelee.

– Työjuttuja on ollut niin paljon, että valmistuminen siirtyi vuodella.

Sosiaalisen median vaikuttajan suunnitelmissa eivät kuitenkaan ole varhaiskasvattajan työt. Lehtelä kertoo keskittyvänsä yritystoimintaansa. Tänä vuonna hän aikoo laajentaa toimintaansa Tiktokista Youtubeen. Jo sinne satunnaisesti ladatuilla videoilla on ollut parhaimmillaan yli 200 000 katselukertaa. Tiktokissa Lehtelällä on 153 000 seuraajaa.

– Youtubeen voi tehdä pidempiä juttuja kuin tiktokkiin, esitellä esimerkiksi omaa arkeaan ja tehdä videohaasteita muiden sometyyppien kanssa, Lehtelä suunnittelee.

Politiikkaankin 26-vuotiasta nuorta miestä on kosiskeltu.

Tiktok-videot syntyvät usein omien lasten jutuista. Nyt nelivuotiaalta "Juniorilta" on peräisin slogan "Ei haittaa mitääännngg". Se on löytänyt tiensä myös isä-Vilichilin yrityksen nimeen ja yritystuotteisiin.

– Yleensä laitan recin päälle, jos joku lapsen juttu on hauska.

Kasvoillaan Lehtelän lapset eivät videoissa ole.

Raumalle Lehtelä on sopeutunut alun haasteiden jälkeen hyvin. Raumalaisia ja turkulaisia yhdistää kotiseutuylpeys.

– Raumalla alkoi sujua, kun aloin tutustua ihmisiin ja he minuun. Rauma on selkeä ja yhteisöllinen kommuuni, johon on helppo sulautua. Siihen verrattuna Turku on monen verkoston kaupunki.

Vuoden Raumalainen 2022 -äänestys

TOP 5:een ylsivät Vili Lehtelän ohella Jaana Valanne (428 ääntä), Henna Blomroos (376), Anrei Hakulinen (344) ja Elias Ahde (317)

Musta Hevonen -ääniä saivat mm. Laura Ketola, Eetu Väkiparta, Juha Lindroos ja Risto Kupari.

Vuoden Raumalaista on äänestetty vuodesta 1984.

Äänestyksen voitti 80-luvulla neljänä vuonna peräkkäin Raimo Vuoristo. Hänet äänestettiin ykköseksi myös kerran 1990-luvulla.

Viime vuonna voitto meni Pekka Virralle.

Vili "Vilichili" Lehtelä

Varhaiskasvatuksen opiskelija Raumalla.

Kotoisin Turusta.

Suosittu tiktokkaaja.

Kampanjoi koulukiusaamista vastaan. Tekee myös paljon kouluvierailuja.

Lempinimi Vilichili sai alkunsa ala-asteella, kun Vili voitti chilinsyöntikilpailun.

Kahden lapsen isä.

Vilichili sosiaalisessa mediassa:

Instagram: https://www.instagram.com/vilichili/

Facebook: Vili Lehtelä

TikTokissa @vilichili2. Tilillä 153 tuhatta seuraajaa.