Olkaa hiljempaa!

| Päivitetty

Väärään aikaan pörisevät ruohonleikkurit, mattojen tamppaus, haukkuvat koirat ja metelöivät naapurit ovat ainaisia puheenaiheita, varsinkin kesällä.

Sen lisäksi, että naapurisopua ajoittain koetellaan, saattavat häiriötä aiheuttaa myös tapahtumista tai työmailta kuuluvat äänet.

Se, mikä toiselle on normaalia, on toiselle häiritsevää melua. Näiden kahden välille voi välillä olla vaikeaa tehdä eroa, vaikka erilaisia sääntöjä normaalin elämisen ääniin onkin laadittu.

Nykyisin yleistä järjestystä ei enää määrittele kaupungin säännöt vaan järjestyslaki, jota valvoo poliisi, kertoo Rauman kaupunginlakimies Elina Kautto.

Kautto peräänkuuluttaa kuitenkin monissa tilanteissa maalaisjärjen käyttöä.

– Vaikka jotain ei olisikaan kirjoitettu lakiin, vaaditaan silti hyvän tavan mukaista käyttäytymistä.

Tilapäisestä ja häiritsevästä melusta tulee tehdä meluilmoitus kaupungille, mutta tämä koskee Rauman kaupungin ympäristönsuojelupäällikön Juha Hyvärisen mukaan kuitenkin vain yleisötapahtumia tai rakentamismelua. Yksityisten ihmisten toimintaan se ei liity.

– Me valvomme vain näitä omia päätöksiämme koskevia valituksia, joten yksityishenkilöitä koskevat valitukset eivät tule meille.

Hyvärinen kuitenkin mainitsee lainsäädännön nykyisin määrittelevän, millaisen melutason ylittäviä laitteita saa myydä.

– Esimerkiksi uudet ruohonleikkurit ovat melko hiljaisia, mutta jos sattuu olemaan räyhäkkä-ääninen perintökalleus vielä käytössä, niin sille ei oikein voi mitään.

Eniten meluhaitoista kärsivät yleensä taloyhtiöissä asuvat. Monissa taloyhtiöissä onkin omat säännöt, joissa voidaan määritellä esimerkiksi asukkaiden yörauhaa häiritsevä toiminta.

Vastaava isännöitsijä Lauri Sillanpää Realia Isännöinti Oy:stä kertoo valituksia tulevan tasaiseen tahtiin.

– Ongelmat syntyvät yleensä siitä, että ihmiset ovat tottuneet erilaiseen melutasoon ja elämisen rytmi vaihtelee.

Sillanpään mukaan osa valituksista on aiheellisia, mutta välillä napistaan hyvinkin herkästi.

– Yleisimpiä syitä ovat poikkeavasta elämänrytmistä aiheutuvat valitukset, kuten yöllä suihkussa käyminen, ja sitten juhlinnasta, kotieläimistä – lähinnä koirista – ja remonteista johtuvat valitukset.

Valitukset johtavat tapauksesta riippuen toimintaan; asukkaalle voidaan antaa huomautus ja tarvittaessa sen jälkeen varoitus.

– Välillä tosin täytyy valistaa myös valittajia siitä, mikä kuuluu normaalin asumisen ääniin, Sillanpää huomauttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut