Oman elimistön hyvinvointi kiinnostaa yhä useampaa suomalaista

Kaikki verikoetulokset tulevat Oma Puhti -palveluun, joka näyttää selkeästi mitatut arvot. Tämän kuvaajan mukaan koehenkilöllä on hiukan D-vitamiinivajausta.

Monissa työterveyden terveystarkastuksissa on luovuttu säännöllisistä laboratoriokokeista, joilla mitataan muiden muassa hemoglobiini-, verensokeri- ja maksa-arvoja.

– Kohdentamattomien laboratoriokokeiden ottaminen oireettomilta ihmisiltä ei ole kustannustehokasta toimintaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Katri Makkonen sanomalehti Länsi-Suomessa (LS 3.1.) julkaistussa artikkelissa.

Jutussa todetaan lisäksi, että laboratoriokokeisiin pyritään nykyään poimimaan vain riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Vaikka yksinkertaisimmat ihmisen terveysindikaattorit ovat painoindeksi ja verenpaine, monet suomalaiset ovat kuitenkin yhä kiinnostuneempia omasta hyvinvoinnistaan laajemmassa kuvassa.

Tämän vuoksi jotkut terveysalan toimijat ja yritykset ovat ryhtyneet tarjoamaan kehon terveydentilaa, toimintoja ja hyvinvointia selvittäviä tutkimuspaketteja. Osa niistä tekee keskenään myös yhteistyötä.

Uusimpia tällä alalla on Puhti Lab Oy, joka aloitti terveystutkimusten markkinoinnin loppuvuodesta 2018.

Asiakkaiden kiinnostus palvelua kohtaan yllätti yrityksen perustajatkin; ensimmäisen vuoden aikana jo yli 10 000 asiakasta oli tarkastanut omaan hyvinvointiinsa liittyviä arvoja Puhdin kautta.

– Tarjoamme testipaketteja ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Tuotevalikoimamme on suunniteltu yhteistyössä lääkäreiden kanssa, Puhdin toimitusjohtaja Tero Era selvittää.

Aika ajoin kannattaa kysyä keholtaan, miten se voi? Omaehtoisesta terveystarkastuksesta etsitään tukea esimerkiksi elämäntaparemonttiin tai väsymyksen karkottamiseen. Kuva: Andrei Lazarev / Unsplash

Terveystutkimukseen hakeutuminen on tehty kuluttajalle helpoksi. Netistä valitaan itselle sopivin testipaketti ja varataan aika verikokeeseen.

Sopimuslaboratoriossa otettujen verikokeiden jälkeen Puhti-nettipalveluun ilmestyvät henkilökohtaiset tulokset. Ne on muokattu kansantajuiseen muotoon.

– Olemme pyrkineet välttämään ylidiagnosointia ja katsoneet lääkäreiden kanssa, että tuotevalikoimamme kokeet ovat perusteltuja ja että ne on räätälöity kullekin kohderyhmälle oikein.

Tero Eran mukaan ihmiset ovat pääasiassa hakeneet mittauksista tukea elämäntaparemonttiin, ruokavalion muutoksiin, väsymyksen karkottamiseen tai urheiluharrastukseen.

Suosituimmaksi testipaketiksi on osoittautunut 31 eri mittaria sisältävä terveystarkastus, joka antaa kattavan käsityksen siitä, miten elimistö voi.

Testissä ovat mukana muiden muassa täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta.

– Suurimmalle osalle riittää se, että he näkevät, missä oman terveyden kannalta mennään. Joihinkin arvoihin voi helpommin vaikuttaa omatoimisesti muuttamalla ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan, mutta osa voi vaatia lääkärin tulkintaa. Sen vuoksi teemme yhteistyötä lääkäri Kimmo Salmisen vetämän eLääkäri-palvelun kanssa. Myös ravitsemusterapeutin neuvontapalvelut ovat tilattavissa kauttamme, Era selvittää.

Toimitusjohtaja Era muistuttaa myös, että monet elämäntapojaan muokanneet asiakkaat ovat käyneet uusintakokeissa selvittääkseen, miten heidän arvonsa ovat parantuneet.

– Se on vähän kuin veisi auton vuosihuoltoon. Omaa terveydentilaansa kannattaa seurata säännöllisesti.

Verikokeisiin melkein joulupöydästä

Kokeilin Puhti-terveystutkimuspakettia, jota varten varasin ajan Puhti-sopimuslaboratoriosta Raumalta.

Sain ajan uudenvuoden aatonaatoksi, mikä hiukan hymyilytti, sillä ajattelin jouluherkuttelun näkyvän räikeästi koetuloksissani.

Verikokeelle mennessäni Synlabin näytteenottohoitaja Päivi Luukkala kertoi, että Puhti-tutkimukset ovat monelle raumalaiselle jo tuttuja.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita erityisesti ferritiini-arvoistaan.

Palvelu oli kokonaisuudessaan joustavaa ja nopeaa. Tulokset tulivat vuorokauden kuluessa, vaikka verikokeen ottamisen ajankohta osuikin vuodenvaihteeseen.

Testitulokset olivat selkeästi ja kansantajuisesti esitetty. Eri asia sitten on, tarvitseeko yleiskunnoltaan hyvän, perusterveen ihmisen tietää esimerkiksi punasolujensa keskitilavuutta tai veressään olevien monosyyttien määrää.

No, jos ne tulevat ”samaan kauppaan”, niin mikäpä ettei?

Testitulokset olivat kaiken kaikkiaan kiinnostavaa luettavaa ja herättelivät minut ottamaan itseäni niskasta kiinni. Liikunnallisempi ja terveellisempi uusi vuosi voi alkaa.