Omat jutut: Junamatkalla ensi-iltaan – Teatteriyhdistys Fake ry:n Take a Train to Rauma -esitys lauantaina ensi-illassa

Sofia Martens odottaa innoissaan Take a Train to Rauma -ensi-iltaa, joka on 15.8. kulttuurikuppila Brummissa.

Viime syyskuussa Teatteriyhdistys Fake julkaisi tiedon koe-esiintymisestä uuteen produktioon, joka kantaisi nimeä Take a train to Rauma. Tyypilliseen tapaani kiinnostuin heti uudesta mahdollisuudesta päästä juttuun mukaan.

Luin infotekstin, mietin päivän verran ja laitoin hakemusta menemään. Juttu vaikutti mielenkiintoiselta ja kaikkiaan erilaiselta verrattuna aikaisempiin produktioihin.

Koe-esiintymisen jälkeen vierähti hetki ennen kuin sain tiedon mukaan pääsystäni. Tämän jälkeen alkoi taas pitkä odotus, koska harjoitukset alkoivat vasta tammikuussa.

Oli välillä jopa vähän turhauttavaa, kun ei tiennyt tarkkaan, mihin oli ryhtymässä. Meillä ei ollut valmista tekstiä tai roolijakoja.
Tammikuussa ensimmäisissä harjoituksissa ohjaaja Jens Walentinsson kertoi meille näkemyksensä tulevasta jutusta; voisi melkein sanoa että leukani loksahti auki, kun kuulin millaista juttua pääsemme tekemään.

Tämä oli jotain niin erilaista ja uniikkia, ja intoni kasvoi vain entisestään.

Aloimme heti tammikuun alussa järjestelmällisesti harjoitella kolmena iltana viikossa; ensimmäisenä vuorossa oli tanssit.
Pari kertaa tanssiharjoituksissa tuli pieni paniikki, että opinko Jensin tansseja ikinä. Kuitenkin Jensin ja meidän kärsivällisyytemme avulla vaikeimmatkin tanssit alkoivat sujua.

Tässä produktiossa on ollut juuri se hienous, että pääsee haastamaan itseään ja oppimaan niin paljon uutta sekä omista että muiden taidoista ja näkemyksistä.

Vaikka esitys on fyysisesti rankka ja haastava, niin meillä on onneksi hyvä ryhmä, jonka kanssa on ollut hienoa päästä toteuttamaan tätä juttua, vaikeuksista huolimatta.

Suurin vaikeus, jonka kohtasimme tämän produktion aikana, oli koronakevät.

Silloiseen ensi-iltaamme oli vähän reilu kuukausi, kun saimme tiedon, että mitään esityksiä ei voida pitää.
Kuten varmasti monella muullakin, itselläni oli todella pettynyt olo; olimme treenanneet paljon tammikuun alusta, ja juttu oli hyvässä mallissa, mutta sitten kaikki vain jäi yhtäkkiä.

Odotimme kuumeisena infoa produktion vetäjiltä; mitä nyt teemme? Jääkö juttu kokonaan tähän?

Onneksi saimme kuitenkin siirrettyä esitykset elokuulle, ja nyt ensi-iltakin on jo ihan pian. Esitysten siirto aiheutti toki hieman säätämistä, koska osa porukasta lähtee muualle opiskelemaan tai oli jo tehnyt muita suunnitelmia syksyksi.

Saimme kuitenkin asiat järjestymään. Kesäkuussa harjoittelimme intensiivisesti viikon ajan, ja saimme jutun kasaan. Silloin oli hyvä fiilis ja kova halu päästä jo esittämään. Nytkään en millään malttaisi odottaa, että pääsemme esittämään tätä huikeaa juttua yleisölle.

Poikkeusajoista huolimatta asiat järjestyivät. Tämä produktio on kasvattanut varmasti meistä jokaista. Olen ainakin itse oppinut todella paljon asioita Jensiltä, ja hänen kanssaan on ollut mukava tehdä tätä erilaista teosta.

Toivonkin, että raumalaiset ja muutkin löytäisivät Brummiin katsomaan tätä esitystä, koska sen eteen olemme tehneet hurjasti töitä, ja voin luvata, että tällaista juttua ei ole täällä ennen nähty!

Teatteriyhdistys Fake ry esittää Kukttuurikuppila Brummissa esityksen Take a train to Rauma 15. –20.8. Lippuja myy Tiketti ja Palvelupiste Pyyrman. Lisätietoja teatterifake.fi.