Omat jutut: Kun Rauman-poika Merivoimiin lähti

Matruusi Elmeri Heleniukselle perheineen meri on tuttu. Elmerin varusmiespalvelus jatkuukin laivastojoukoissa nyt päättyvän alokasjakson jälkeen. Kuvassa Elmeri äitinsä Eeva Auran ja isänsä Sami Heleniuksen kanssa. Kuva: Erica Kinnunen

Merivoimien suomenkieliset alokkaat aloittavat varusmiespalveluksensa Kirkkonummen Upinniemessä, jossa sijaitsee Rannikkoprikaati, merivoimien rannikkotaisteluihin erikoistunut valmiusyhtymä.

Suurin osa prikaatin varusmiehistä tulee palvelukseen eteläiseltä rantamaalta, mutta poikkeuksiakin on.

Yksi pitkämatkalaisista on raumalainen Elmeri Helenius, joka vannoi sotilasvalansa Upinniemessä viime torstaina lähes 900 alokkaan joukossa.

Heleniuksen toi Upinniemeen kiinnostus erityisesti laivastokoulutusta kohtaan.

Omaa juttua intissä ei tarvinnut pitkään miettiä, sillä mies opiskelee parhaillaan merikapteeniksi. Ennen opintojen jatkumista Helenius kasvattaa merijalkaansa laivaston aluksilla.

– Alokasjakso on mennyt ihan odotusten mukaan. Pärjäämisessä auttavat paljon oma asenne sekä loistava yhteishenki, Helenius kiittelee.

Rannikkoprikaatissa palvelee työstään innostunut joukko ammattilaisia ja varusmiehiä, joiden päivittäistä palvelusta ohjaa prikaatin motto ”Valvonta – valmius – vaativa koulutus”.

Prikaatin vastuualue kattaa rantaviivan ja saariston aina itärajalta Hankoniemen länsipuolelle. Upinniemeä kehutaankin usein ja aivan aiheesta Suomen kauneimmaksi varuskunnaksi.

Rannikkoprikaati tuottaa tunnistetun meritilannekuvan vastuualueeltaan sekä kouluttaa suorituskykyisiä joukkoja normaali- ja poikkeusolojen tehtäviin.

Prikaatin valmius ja osaaminen varmistavat varsinaisen päätehtävän: mereltä suuntautuvan hyökkäyksen torjunnan, joka toteutetaan yhteisenä merioperaationa muiden merivoimien joukkojen kanssa.

Merikuljetukset ovat Suomen ulkomaankaupan elämänlanka, ja siksi kauppamerenkulun suojaaminen on yksi merivoimien keskeisistä tehtävistä.

Sotilasvala tai sotilasvakuutus on nykyisin kuusi viikkoa kestävän alokasjakson huipennus ja samalla koko perheen juhlapäivä.

Siinä yhdistyvät itsenäisen Suomen yli satavuotiaat sotilasperineet – vannoivathan ensimmäisen sotilasvalan Saksaan koulutukseen komennetut jääkärit.

Upinniemessä sotilasvala vannotaan aivan meren äärellä. Tällä kertaa valan esilukijana toimi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikkö Kari Rantala.

Rannikkoprikaatin sotilasvala vannottiin meren äärellä. Tilaisuus oli alokkaiden ja heidän läheistensä maanpuolustusjuhla, joka kokosi yhteen useita sukupolvia. Kuva: Erica Kinnunen

Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen otti vastaan Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko.

Hän korosti puheessaan sotilasvalan tekstin merkitystä ja kannusti alokkaita toimimaan sotilaina lupauksensa mukaisesti.

Samalla kommodori Huusko kiitti paikalle saapuneita noin 3 500 vierasta tuesta, jonka kotijoukot ovat asevelvollisuuttaan suorittaneelle nuorelle osoittaneet.

Elmeri Heleniuksen tärkeää päivää olivat tulleet todistamaan äiti Eeva Aura ja isä Sami Helenius.

Perheelle meri on läheinen elementti, joten luonnonkaunis Upinniemen miellytti silmää.

Vanhempien mielestä sotilasvala oli hieno tilaisuus.

Valapäivän iloa lisäsi se, että poika pääsi haluamaansa jatkokoulutukseen.

Teksti: Tatu Vartiainen, Upinniemen Rannikkoprikaati