Omat jutut: Yli 10 000 terhakkaa siianpoikasta pulahti Rokista Raumanmereen

Istutetut poikaset ovat mitaltaan kymmensenttisiä. Kuvat: Jouko Kynäslahti

Rauman seudun kalastajainseura, ely-keskus ja Rauman kaupunki istuttivat viime viikon torstaina yli 10 000 siianpoikasta Raumanmereen.

Noin kymmenen senttimetrin mittaiset poikaset päästettiin putkea pitkin mereen Rokin nokasta.

Poikaset ovat Kokemäenjoen kantaa olevia vaellussiian poikasia, jotka ovat kevättalvisen kuoriutumisen jälkeen kasvaneet kuusamolaisessa luonnonravintolammikossa kesänvanhoiksi.

Kasvattaja on Tunturisiika Oy, joka on yksi harvoista poikasten kasvattajista.

Vuosittain tehtävillä istutuksilla tuetaan luontaisen kalakannan säilymistä. Istuttajina ovat ely-keskus, joka käyttää teollisuuden velvoiterahaa istutuksiin, Rauman kaupunki, joskus myös kalatalousalue, osakaskunnat sekä kalastusseurat.

Siianpoikaset päästettiin Rokin nokasta putkea pitkin mereen.

Rauman seudun kalastajainseura käyttää joka vuosi Mustan Pitsin yön siikasopan myynnistä saamansa tuotot tähän tarkoitukseen.

Rauman kaupungin tarkastusmestari Marjo Aikon mukaan tänäkin vuonna kalanpoikasia istutettiin Raumanmereen usealla kymppitonnilla.

– Istutuksia on nyt tehty vuosikymmeniä, ja lähes koko vaellussiikakanta Suomessa on istutusten varassa, eli voidaan mielestäni sanoa, että tulosta on tullut, Aikko toteaa.

Unajan, Anttilan ja Voiluodon kylien yhteisten vesien osakaskunnan yhteenliittymä istuttaa myös joka vuosi kuhaa ja siikaa. Yhteenliittymän hankkimat kalanpoikaset pulahtivat tänä vuonna mereen Lillonkarista.