Omenapuumaa muuttui talven aikana roimasti, mutta hakkuilla on luonnonsuojelullinen tarkoitus

Tammi-helmikuun vaihteessa alkaneissa hakkuissa on muun muassa avarrettu entisiä niittyjä ja tulevia laidunalueita. Kuusen ja koivun ohella on kaadettu Omenapuumaassa varta vasten kasvatettuja pihta- ja lehtikuusia, sillä ne ovat Suomessa vieraslajeja.

Suurin osa Omenapuumaasta (taustalla) kaadetuiden puiden tukeista on viety jo pois ja loputkin ensi viikkoon mennessä. Hakkuut näkyvät luonnonsuojelualueen avartumisena. KUVA: Juha Sinisalo

Kun kevätluonto kutsuu retkeilijöitä Omenapuumaahan, voi moni heistä tänä vuonna yllättyä tai jopa kauhistua.

Luonnonsuojelualue on kokenut talven aikana suuria ja näkyviä muutoksia. Lähes puolen hehtaarin alueella on tehty hakkuita, joissa on poistettu niin alikasvosta kuin suuria puitakin.

Rajunoloisilla toimenpiteillä on kuitenkin luonnonsuojelullinen tarkoitus.

Hakkuut ovat osa alueelle tehtyä hoitosuunnitelmaa, jonka ovat laatineet Metsähallitus, Rauman kaupunki sekä Varsinais-Suomen ely-keskus. Hoito liittyy Metsähallituksen koordinoimaan RannikkoLIFE-hankkeeseen.

– Hoitotoimien tavoitteena on palauttaa alueelle siellä aiemmin olleita avoimia elinympäristöjä, kertoo projektipäällikkö Marko Takala Metsähallituksesta.

– Tavoitteena on myös lisätä alueella voimakkaasti vähentyneen pystykiurunkannuksen elintilaa, siten että uhanalaisen pikkuapollon palautuminen takaisin Omenapuumaan lajistoon voisi tulla mahdolliseksi.

Käytännössä hakkuilla ja laidunnuksella pyritään muokkaamaan maisemaa ja luontoa siihen suuntaan, millainen sen arvioidaan olleen, kun aluetta muinoin laidunnettiin.

Tammi-helmikuun vaihteessa alkaneissa hakkuissa on muun muassa avarrettu entisiä niittyjä ja tulevia laidunalueita. Kaadetun puun määrä on varsin suuri, reilut tuhat kuutiometriä.

Kuusen ja koivun ohella on kaadettu Omenapuumaassa varta vasten kasvatettuja pihta- ja lehtikuusia, sillä ne ovat Suomessa vieraslajeja.Takalan mukaan vieraspuustosta on poistettu nyt noin 80 prosenttia.

Hakkuut keskeytetiin pari viikkoa sitten, kun pakkaset loppuivat äkisti ja maan kantavuus alkoi heiketä.

Luonnonsuojelualueen maaperää on yritetty säästää puunkuljetuksissa peittämällä ajoreitti havuilla. KUVA: Juha Sinisalo

Suurin osa hakatusta puustosta on jo kuljetettu pois, mutta puunajo jatkuu edelleen.

Pysäköintipaikan ja hakkuualueen välisenä ajoreittinä toiminut vanha talvitielinja on peitetty havuilla, jotta maanpinta vaurioituisi mahdollisimman vähän. Reitti on myös osa luontopolkua, ja jää jatkossa laidunten kautta kulkevaksi reitiksi. Luontopolku sen sijaan siirretään laitumen ulkopuolelle.

Takalan mukaan viimeisetkin puut saadaan tuotua metsästä viimeistään ensi viikolla. Sen jälkeen ajoreitti ja puuvarastona toiminut pelto siivotaan.

–  Polku kunnostetaan tarvittaessa lopulliseen muotoonsa kevyellä kaivinkoneella sulan maan aikana. Samassa yhteydessä ainakin osa hoitosuunnitelman mukaisista ojista luodaan umpeen, Takala sanoo.

Keväällä ovat edessä myös hakkuujätteiten kasaus ja mahdollinen poltto. Myös viime vuonna aloitettua laidunaitojen rakentamista jatketaan.

– Tavoitteena on saada laiduneläimet vielä tänä vuonna ainakin pohjoiseen lohkoon.

Lehtikuusi on luontaisesti hyvin lahonkestävää, minkä vuoksi sitä käytetään esimerkiksi retkeilyrakenteisiin.

Osa Omenapuumaan lehtikuusista palaakin luonnonsuojelualueelle pitkospuina. Lisäksi osa puista päätyy Eurajoen Liinmaan muinaislinnan retkeilurakenteiksi.

Hakkuut puolestaan jatkuvat todennäköisesti ensi talvena ainakin viikon verran. Silloin kohteena on alueen eteläosaan suunniteltu laidunalue, jolta poistetaan pääasiassa lehtikuusia poimintahakkuuna.

–  Näistä hakkuista tullaan ilmoittamaan Omenapuumaan ilmoitustaululla, kun hakkuut tulevat ajankohtaiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut