Onko myrkyttäjä liikkeellä Raumalla? - koirantaluttajat löysivät keskustasta maahan heiteltyjä leivänpalasia

Tällainen läjä leivänpalasia lojui Savilanpuistossa. Puunjuurelle heitellyt palaset eivät kelvanneet edes variksille. Kuvat: Jussi Hietikko

Jälleen kerran koiranomistajien piirissä liikkuu sitkeä huhu, että Rauman alueelta olisi löytynyt myrkytettyjä leivänpalasia. Niitä on löytynyt Vanhan Rauman alueelta kesän ja alkusyksyn ajan.

Viimeisimmät löydöt ovat Savilanpuistosta, jonne oli viime viikolla jätetty leivänpalakasoja kahteen eri paikkaan.

Koirantaluttajien mukaan kasat ovat sen takia epäilyttäviä, etteivät ne kelpaa edes variksille. Osa epäilee niiden sisältävän rotanmyrkkyä.

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala kertoo, että myrkytetyt leivänpalat ja muut vastaavat nousevat keskusteluihin vuosittain.

– Valitettavasti asialle ei voi mitään tehdä, koska emme me voi kaikkia leivänpalasia laboratoriossa tutkia, joita kadulta löytyy. Se olisi päättymätön suo.

Hänen mukaansa laboratoriotestit esimerkiksi rotanmyrkyn suhteen ovat sen verran tyyriitä, että senkään takia tutkimuksia ei tehdä.

– Eikä se tieto siinä vaiheessa enää paljoa auta, jokuhan on voinut sen jälkeen kylvää niitä leivänpaloja lisää.

Laitalan mukaan koiranomistajan täytyy olla tarkkana, ettei lemmikki syö maasta mitään.

– Ja kaikki tällaiset epäilyttävät leivänpalaset ja muut vastaavat olisi hyvä kerätä maasta pois ja heittää roskikseen, ettei seuraava koira löydä niitä.

Poliisin kanta on samansuuntainen.

Jos rikosta ei ole tapahtunut, ei palasia aleta keräämään kadulta laboratoriotestejä varten. Mutta tilanne muuttuisi siinä tapauksessa, jos koira söisi myrkytetyn palasen ja menehtyisi.

– Silloin sitä voitaisiin tutkia eläinsuojelullisena rikoksena, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Hanna Lindblad Rauman poliisiasemalta.

Tarkkakuonoiset koirat haistavat metrien päähän, jos joltain on tippunut maahan jotain suuhunpantavaksi kelpaavaa.

Raumalla ei Lindbladin tietojen mukaan ole tämän vuoden aikana tullut ilmoituksia myrkytystapauksista eikä toisinsanoen ole tutkittu yhtään vastaavanlaista rikostakaan.

– Nämä ovat sellaisia aiheita myös, jotka aiheuttavat keskustelua.

Myös Lindblad kehottaa koiranomistajia tarkkaavaisuuteen ja kehottaa seuraamaan, mitä koira nappaa kadulta suuhunsa.

Rotanmyrkky on petollista, sillä se tuoksuu ja maistuu lemmikkien mielestä hyvältä.

Valitettavasti pienikin määrä rotanmyrkkyä on vaarallinen lemmikeille, sillä se aiheuttaa veren ohenemista. Veren oheneminen taas aiheuttaa sisäisen verenvuodon keuhkoissa tai ruuansulatuskanavassa.

Jos koira tai kissa on syönyt rotanmyrkkyä, oireet ilmenevät muutaman päivän tai viikkojen jälkeen. Tunnistettavia oireita ovat muun muassa apaattisuus, raskas hengitys ja verinen uloste.

Jyrsijöille tarkoitettuja myrkkyjä ei myydä enää kuluttajille. EU kielsi niiden myynnin viime helmikuussa ja kiellon siirtymäaika loppui elokuun alussa. Nykyisin vain alan ammattilaiset pääsevät käsiksi jyrsijämyrkkyihin.

Rotanmyrkyt kiellettiin kuluttajilta sen takia, että ne ovat myös ihmisille vaarallisia, erityisesti lapsille.

Myrkytystapauksen oireita ovat hallitsematon verenvuoto ja hengitysvaikeudet.