Onko tässä suomiräpin seuraava nouseva tähti?

Viljami Julkunen räppää Lilbro-nimellä. Parikymppisen artistin ura on mukavassa noususuunnassa, ja tulossa on ensimmäinen EP. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Viljami Julkusella alias Lilbrolla on päällään t-paita, jossa patsastelee Mooses Viinanen, Luojan mieliharmi. Hahmo on näyttelijä-isä Timo Julkusen takavuosien roolihahmo monista kesäteatteriesityksistä.

Mooses on tuttu Viljamillekin: hän oli ensimmäisen kerran mukana näytelmässä kolmevuotiaana.

– Tosin istuin vain isän sylissä rekvisiittana. Seitsemän vanhana olin roolissakin.

Näytteleminen ei kuitenkaan ole se, mihin parikymppisen Viljamin kiinnostus kohdistuu: se on suomiräp. Lilbro – nimi juontaa kaveriporukasta, jossa Julkunen oli se, joka jeesasi usein muita – on jo ehtinyt esiintyä muutaman kerran julkisestikin.

Räpistä Viljami kiinnostui teini-ikäisenä: hänellä oli tapana heittää freestyleä eli rap-riimien improvisointia kavereiden kotibileissä.

– Keksin sanat omasta päästäni, yhdistelin niitä, sitten kirjoittelin ylös ja harjoittelin.

Pari, kolme vuotta sitten hän latasi ensimmäisen biisin SoundCloudiin, joka on ilmainen musiikkialusta. Sinne ladatuista kappaleista erityisesti Stäckkei lähti nousuun.

Kappaleen nimi on suomenkielinen väännös englanninkielisestä slangisanasta, ja siinä lauletaan rahan hankkimisesta.

SoundCloudista luonteva askel eteenpäin on Spotify, josta Lilbron kappaleet on löydetty hyvin. Kuunnelluin on Unknown, jolla on hieman yli 80 000 kuuntelukertaa. Tätä Julkunen pitää pienelle artistille jo suurena määränä.

– Se räjähti vähän isommin. Tulokseen voi näin pienellä ajalla ja kalustolla olla tyytyväinen. Unknown oli mulle se breikinpoint, jolloin myös muut artistit noteerasivat, ja sain paljon yhteydenottoja, joissa kyseltiin, miten haluan edetä urallani.

Tällä hetkellä Lilbrolla on kymmenisen biisiä, ja lisää syntyy tasaiseen tahtiin.

– Tulossa on EP, jonne tulee viisi biisiä.

Uutta onkin tehtävä koko ajan, jotta saavutetut kuulijat, fanit saa kilpailussa musagenressä pidettyä.

Tavoitteet hän on asettanut korkealle: levytyssopimus ja taloudellinen menestyminen.

– Haluan tehdä tätä parhaani mukaan.

Räplyriikoissa hän sanoo kehittyneensä hurjasti siitä, mistä aloitti.

– Nyt pystyn jo tekemään useita päivässä.

Freestylessä räpätään periaatteessa sitä, mitä mieleen juolahtaa. Kirjoittaessaan tekstejä Julkunen sen sijaan sanoo käyttävänsä aikaa riimittelyyn ja flow`hun eli sujuvaan ilmaisuun.

– Leikittelen riimien kanssa, idea on keksiä uusia sanoja ja ilmaista itseään eri tavoin.

Artisti on hänen mukaansa sitä arvostetumpi, mitä omaäänisempi hän on.

Kappaleet saavat aiheensa usein elokuva- ja pelimaailmasta. Lilbron tyylisuunta on Jenkeistä vaikutteensa saanut trap, jossa käytetään paljon lainasanoja, ja biisien aihealueet liikkuvat usein rahassa.

– Raha liittyy räpkulttuuriin, ja moni räppääjää flexaa biiseillä sillä, että on rahaa.
Nousussa oleva tyylisuunta on melodinen räp, joissa sanoitusten sisällöllä on isompi merkitys. Siihen suuntaan Lilbrokin sanoo olevansa menossa.

Esikuvikseen hän mainitsee Huge L:n, Avaimen ja Punaisen tiilen.

Joel L tekee Lilbron biittipohjat, mutta tekee myös omaa musiikkia. Kuva: Juha Sinisalo

Räp-biisit syntyvät yhteistyön tuloksena, ja Raumallakin on useita tekijöitä. Lilbrolle instrumentaalit eli biitit tekee Joel L. Biisien masteroinnista on puolestaan vastannut raumalainen Aitio. Tunnetuin raumalaista tekijöistä on William, jolla on jo levytyssopimus.

Joel L nimen takaa paljastuu tuottaja Joel Suhonen, parikymppinen nuorimies, joka tekee biittipohjia muille, mutta tekee nykyään myös sanoituksia ja laulaa itse. Tyylilaji on hip hop, ja esikuvat tulevat Jenkeistä.

Biitit syntyvät tietokoneella. Koulun bändissä rumpuja hakannut Suhonen innostui tietokoneella tehdystä musiikista muutama vuosi sitten.

– Hankin ohjelman ja katselin satoja tunteja YouTube-tutoriaaleja, Suhonen kertoo.

Biitit lähtevät leviämään sosiaalisen median kautta, siellä ovat myös kaikki kontaktit.
Myös Joe L:n biisit ovat Spotifyssä. Silmät sokeuttaa -kappaleessa fiittarina on Lilbro. Pari viikkoa sitten ilmestyi uusin kappale, Jahtaan.

Ensin syntyy biitti, jos se kuulostaa hyvältä, Suhonen tekee siihen sopivat sanat. Sanoitukset liikkuvat omassa elämässä.

– Haaste on erottua muista, keksiä jotain uutta, jota joku muu ei vielä ole tehnyt.

Ollu ain itteni muutu en muuks, hypin näit tasoi ku crash bandicoot, labelit soitti ne halusi uut, vastasin saatte jos setelit blue, keräilen marjoi ku marjastus kuu, yhdistän kansaa, niinku bluetooth, droppaa sun auxi jos kuuntelet muut, bassi ku maski, aku aku.