Opistotalolla kunnon maahanpanijaiset

Kansalaisopisto päätti järjestää kunnon juhlat Opistotalossa vielä ennen rakennuksen katoamista raumalaisesta katukuvasta. Juhlimaan ovat kaikki tervetulleita, sanoo rehtori Helinä Seikola. Lähtöjuhlan aika on 4.5. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Elokuussa kaivinkoneet ja puskutraktorit jylläävät maan tasalle Rauman kansalaisopiston Opistotalon. Sitä ennen Karin kampuksen tieltä katoavaa rakennusta juhlitaan kaikkien kaupunkilaisten yhteisillä lähtöjuhlilla lauantaina 4.5.

Aittakarinkadulla sijaitseva Opistotalo koskettaa isoa joukkoa kaupunkilaisia: kansalaisopistolla on 9 500 kurssilaista ja 600 kurssia, joista puolet on pidetty talon seinien suojissa.

Kansalaisopistossa harrastavien lisäksi muisteltavaa riittää myös entisillä lyseolaisilla: koulu aloitti toimintansa upouudessa rakennuksessa vuonna 1969. Juhlaan onkin kutsuttu myös koulun entistä henkilökuntaa.

– Halusimme vielä kerran juhlistaa ja muistella rakennusta ennen kuin se häipyy kokonaan, monet juhlathan kansalaisopisto ja koulu ovat siellä ehtineet järjestää, kansalaisopiston rehtori Helinä Seikola kertoo.

Kansalaisopisto siirtyi rakennukseen vuosituhannen alussa. Seikola itse on työskennellyt Opistotalossa 15 vuotta. Jo silloin, kun hän aloitti työnsä, suunniteltiin tilojen peruskorjausta, joka sitten vuosien kuluessa jäi toteutumatta. Kansalaisopistolle etsittiin myös uusia tiloja monesta suunnasta.

Opisto on pitänyt taloa hallussaan viimeiset neljä lukuvuotta, kun peruskoulu siirtyi muualle kotitaloutta ja teknisen työn opetusta lukuun ottamatta.

Seikolalle jää talosta hyvät muistot.

– Tilanpuutetta opistolla ei viime vuosien aikana ole ollut, ja rakennus on palvellut kansalaisopistona hyvin. Toki korjauksia olisi pitänyt tehdä, ja monet paikat rep-sottavat.

Kansalaisopiston lukuvuosi on pääosin jo päättynyt, mutta talossa on vielä toimintaa kesäkuun lopulle saakka. Karin kampuksen valmistumiseen saakka opisto toimii hajautetusti eri puolilla kaupunkia.

– Rakennuksen purku alkaa elokuussa, ja heinäkuun aikana talo pitää tyhjentää. Paljon tänne on kertynyt kaikennäköistä tavaraa, Heikola sanoo.

Mutta sitä ennen juhlitaan. Lähtöjuhlien vietto alkaa lauantaina 4.5 kello 14. Silloin on aikaa kierrellä talossa ja käydä luokissa. Varsinainen juhla alkaa kello 15 sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Standerin tervehdyssanoilla.
Talon historiasta kertoo kuvataideopettaja Kirsi Kuusisto ja opiston tulevasta toiminnasta rehtori Seikola. Karin kampuksen rakentamista esittelee kaupunginarkkitehti Minna Linnala.

Juhlan esiintyjät ovat oman talon opiskelijoita. Musiikista vastaavat Big Band, opiston lauluryhmä Laulamattomat ja Alina Sudenlehden lauluyhtye. Juhlassa esiintyy myös Jarmo Kosken ohjaama aikuisten improryhmä.

Ilmoittautuminen opiston toimistoon kahvitarjoilun vuoksi viimeistään pe 26.4: puh 044 793 4515. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Opiston lähtöjuhla alkuun konsertilla


Lähtöjuhlat alkavat jo perjantaina 3.5. kello 19–20. Tuolloin Opistotalossa on tilaisuus kuulla pianisti Kalle Vainion säveltämä ja esittämä Modifications-teos, joka kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.
Vainio kantaesitti pianolle sävelletyn teoksensa Torontossa 2016. Teoksen materiaali on kiteytetty yhteen tahtiin. Konsertti on luonteeltaan meditatiivinen ja yleisö voi kokea olevansa osa äänimaisemallista kudosta.

Kalle Vainio (s. 1986) on pianisti, säveltäjä ja tuottaja. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2012. Vainio on säveltänyt musiikkia useille erilaisille kokoonpanoille mm. sinfoniaorkesterille, sekakuoroille ja kamarimusiikkikokoonpanoille.

Hänen musiikkiaan on kuultu useissa poikkitaiteellisissa esityksissä, performansseissa ja näyttelyissä.
Vainio on säveltänyt musiikkia myös dokumenttielokuviin, joista viimeisin on Raimo Uunilan ja Lauri Danskan Citizen Love 2017.