Osattiin sitä Raumalla riehua jo 1960-luvulla – 55 vuotta sitten koettiin Rauman ensimmäinen nuorisomellakka

Länsi-Suomi kirjoitti näyttävästi vuoden 1965 nuorisomellakasta. ”Saksalainen ylioppilas ja koulupoika soittivat eilen illalla kaupunkimme keskustassa ja samalla saivat aikaan Raumalla laatuaan ensimmäisen nuorisomellakan.”

Raumalaisen ja sitä edeltäneen Uuden Rauman 40-vuotisjulkaisussa oli juttu Rauman keskustan nuorisorallista, joka pyöri kiivaimmillaan 1980-luvun alkupuolella aiheuttaen häiriötä niin kiinteistönomistajille kuin paikallisliikenteen kuljettajillekin.

Juttu sai muutamat lukijamme muistelemaan 55 vuotta sitten koettua Rauman ensimmäistä (ja tietojemme mukaan ainoaksi jäänyttä) nuorisomellakkaa.

Torstai-iltana elokuun 26. päivä 1965 Rauman keskustaan oli kerääntynyt satamäärin paikkakunnan nuorisoa juhlimaan kesälomansa viimeisiä päiviä.

Tarina ei kerro, mistä paikalle oli ilmestynyt myös kaksi saksalaista poikaa, mutta he ryhtyivät soittelemaan kitaraansa silloisen Pohjoismaiden Yhdyspankin (nykyisen Hollywood-myymälän) edustalla.

Luvaton ”julkisoittelu” oli noihin aikoihin ehdottoman tuomittavaa, minkä vuoksi raumalaispoliisit keskeyttivät nuorukaisten musisoinnin.

Siitä ei raumalaisnuoriso pitänyt. Yli 400 kiivastunutta nuorta kokoontui kadulle suureksi ryhmäksi, jolloin poliisi katsoi parhaimmaksi siirtää saksalaispojat sekä ”muutamia pahasuisimpia nuoria” poliisilaitokselle.

Rauman poliisin toimitilat sijaitsivat noihin aikoihin Valtakadulla, pitkään Lönnströmin taidemuseona, nykyään Old Coppers -ravintolana tunnetussa arvokiinteistössä.

1960-luvun nuoriso oli tunnetusti varsin herkästi kantaa ottavaa ja ehkäpä sen vuoksi raumalaisnuorisokin lähti yhtenä rintamana puolustamaan ja ”vapauttamaan” saksalaispoikia poliisiputkasta.

Lukijamme kertovat, että muutamat uskalsivat jopa heitellä kiviä poliisilaitoksen seiniin. Nuorten joukko tungeksi Valtakadulla estäen liikenteen kulun, jolloin konstaapeli kävi kehottamassa mellakoitsijoita siirtymään Parpansalin puistoon.

Länsi-Suomikin ilmestyi paikalle kuvaamaan ja kirjoittamaan tästä raumalaisittain ainutlaatuisesta tapauksesta. Juttu julkaistiin näyttävästi seuraavan päivän lehdessä.

”Kuulustelun jälkeen saksalaisnuorukaiset kuljetettiin poliisiautolla kaupungin rajalle Turuntien varteen heidän jatkaessaan matkaa Turkuun ja kello 23 jälkeen kutsui ”yöpuu” myös kaupunkimme nuorison koteihinsa.”, Länsi-Suomi kuvaili mellakan loppuhuipennusta (27.8.1965).

Suomeksi sanottuna: saksalaispojat pudotettiin Unajassa tien poskeen ja heille näytettiin, että ”tuolla on Turku”.

Nuorisomellakat olivat nuorten keskuudessa eräänlaista muotia 1960-luvun puolivälissä. Pian Rauman tapauksen jälkeen lehdissä kirjoitettiin Kuopion nuorisomellakasta, joka oli saanut alkunsa siitä, kun poliisi kielsi nuorisoa istumasta toripöydillä.

Raumalaisen lukija kertoi, että hyvin pian mellakoinnin jälkeen Rauman nuorisolle perustettiin nuorisokahvila Valtakadun ja

Myllymäenkadun kulmauksessa sijaitsevaan puutaloon, jossa oli toiminut Osuusliike Suojan lounasravintola. Tila oli jäänyt vapaaksi ravintolatoiminnan loputtua.

Kaupunki oli nuorisokahvilahankkeessa myös mukana, ja baarin avajaisissa nähtiinkin kaupungin ylintä johtoa kahvittelemassa.

Pitkään nuorisokahvila ei kuitenkaan toiminut, vaan se lopetettiin jo muutamien kuukausien kuluttua.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Yksi seikka lopetti raumalaisnuorison kestoharrastuksen – poliisikin ihmetteli: "Mihin porukka katosi?"