”Pahimmassa tapauksessa ne rahat menetetään”

Saksalaisen E.ONin vetäytyminen Fennovoiman ydinvoimahankkeesta huolettaa Raumallakin. Kaupungin omistama Rauman Energia on pistänyt paljon rahaa kiinni Fennovoimaan.

– Tähän mennessä parisen miljoonaa euroa, vahvistaa Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala.

Rauman Energia omistaa kolmisen prosenttia Fennovoimasta. Iso askel on tarkoitus ottaa ensi keväänä, kun laitostoimittaja (Areva vai Toshiba) on valittu ja tiedetään mitä ydinvoimala todella maksaisi. Fennovoima on puhunut 4-6 miljardista eurosta, mutta hintaveikkaukset alkavat suurin piirtein kuudesta miljardista.

– Hinta on ratkaiseva tekijä. Jos hanketta ei pidetä kannattavana, sitä ei lähdetä toteuttamaan, sanoo Haapala.

Siinä tapauksessa Rauman Energia menettäisi sijoittamansa miljoonat kokonaan.

Jos Fennovoima päättää tehdä kaupat, tarvitaan osakkailta paljon enemmän rahaa.

– Jos projekti lähtee liikkeelle, rahaa rupeaa menemään. Omistajat hakevat 25-30 prosenttia rahoituksesta ja Fennovoima loput. Meidän tarpeemme on silloin kymmeniä miljoonia euroja. Sille lainalle tarvitsemme takuun Rauman kaupunginvaltuustolta.

E.ON toi Fennovoiman hankkeeseen ydinvoimaosaamista. Mistä uusi veturi hankkeelle? Julkisuudessa on spekuloitu Fortumilla.

Fortum tavoitteli ydinvoimalalle lupaa viime kierroksella, mutta jäi ilman, kun eduskunta piti parempina Fennovoimaa ja Teollisuuden Voimaa (OL4). Jos Fennovoiman hanke siirtyisi Fortum-vetoiseksi, ratkeaisi myös ydinjäteongelma. Eurajoen Onkalossa on tilaa Fortumin seuraavien voimaloiden käytetylle polttoaineelle.

– En halua, enkä osaakaan spekuloida tuolla matematiikalla. Se on omistaja-asia. Suomessa ei Fortumin lisäksi ole muita vaihtoehtoja, mutta ulkomailta kyllä löytyy, sanoo Haapala.

Saarenpään seuraaja löytyi talosta

Syksyllä Fennovoima erotti raumalaisen toimitusjohtajansa Tapio Saarenpään. Tällä viikolla uudeksi toimariksi valittiin talon sisältä diplomi-insinööri Juha Nurmi, joka toimikin jo Saarenpään tuuraajana. Ennen Fennovoimaa Nurmi oli pitkään Lemminkäisen johtotehtävissä.