Päiväkodeissa suositaan nyt aineettomia äitienpäivälahjoja

Raumalaisen toimituksen ja ilmoitusmyynnin naisten saamia äitienpäivälahjoja vuosien takaa. Lapset ovat muistaneet äitejään korujen lisäksi myös käytännöllisillä lahjoilla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Koruja, tyynyliinoja, tuikkukippoja...

Lasten äideilleen valmistamien äitienpäivälahjojen kirjo on melkoinen. Nykyään, kun puhutaan paljon kestävästä kehityksestä, yhä useampi päiväkoti on luopunut varsinaisten äitienpäivälahjojen askartelusta ja siirtynyt aineettomiin lahjoihin.

– Äitienpäiväkortteja toki vieläkin askartelemme, mutta viime vuosina lapset ovat antaneet äidilleen lahjakortin, jossa lapsi lupaa esimerkiksi viedä äitinsä metsäretkelle, Otan päiväkodin johtaja Sari Kaarle kertoo.

Otan päiväkodin alle 3-vuotiaiden ryhmässä on kasvatettu nyt keväällä siemenestä auringonkukkaa, jonka kasvua lapset ovat seuranneet. Kaarlen mukaan tässä on taustalla myös pedagoginen ajatus.

– Lapset huolehtivat itse kasvin hoitamisesta ja he näkevät, miten siemenestä kehittyy kukka, jonka he sitten voivat antaa äidilleen lahjaksi.

Kaivopuiston päiväkodissa muistetaan äitejä keskiviikon kahviaamiaisella.

– Aiemmin äidit saivat aamukahvihetken aikana jalkakylvynkin, mutta luovuimme siitä käytännöstä, koska äidit haluavat mennä töihin vaatteet kuivina, Kaivopuiston päiväkodin johtaja Tia Santalahti nauraa.

Santalahti kertoo, että päiväkotiryhmissä päätetään itsenäisesti, mitä lapset äitienpäiväksi tekevät.

– Ainakin kortteja valmistuu varmasti, hän toteaa.

Wännin päiväkodissa askartelu on edelleen voimissaan.

– Meillä on perinne, että nyt äitienpäiväviikolla isät tai vaikkapa isosiskot tai -veljet tulevat lapsen kanssa askartelemaan äitienpäiväsalaisuuksia. Se on kiva tapahtuma, joka toteutetaan tietysti myös isänpäivän lähestyessä. Silloin askarteluvuorssa ovat äidit lapsineen, Wännin vastuulastentarhanopettaja Jaana Jalo kertoo.