Pakina: Pitkkyntine visindeeras Sörkan kurvis

Helsingiss o alue mitä nimitetä Kurviks. Kurvill o ollu hiuka huano maine.

Siäll on guulemma ollu jo 1900-luvu aluss kaikenäkössi katujengei ja muit huligaanei. Siit se Kurv on saan vähä epämääräse alue mainen ylles.

Aika moni o levyttän tutun kipalen Katupoikien laulu. Laul sai ensesitykses jatkosoda aikan 1941. Laulus lauletti hulvattomist katupojist Sörkan laitakaduilt.

Meill ol Irmelin gans tapan käyd aika usse Helsingiss töiss. Helsingiss riitt kovastengi kaikenäkössi tapahtumi, ol messui ja markkinoi ja muutongi riittäväst yrityksi mihim bääs esitlemä hoitolaitteit.

Kui ollakka, meijä asunt misä ain kortteeratti, ol juur tual Sörkan gurvis. Asunt ol kaikinbuali oikke fiin ja mukava. Eikä muutonga talost, taikk aluest ollu mittä valittamist.

Mnää päästi Irmelin pois autost ihan trapu ette ja menin ite viämä auton parkkihi nurkan taa ruuttuhu. Taas ol yks tyäpäev lopuillas.

Aamull lähdetti jällen döihi. Ny mentti sama matka nurkan taa parkkipaikall.

– Ei helvatt sendä! Mnuu auton o varastett!

–Älä yritt vettä höpläst! Vaikk meijäm boja mopo viime viikoll varastetti kotopualess, en usk et snuu autoss on ny varastett. Mihi snää sen oles jemmannu?

– Tosi se ny kummingi o! Ja ny mnää soitan poliisill! Sillo viimestäs uskos, ko poliis tlee paikall!

– Pasilan poliisiasema, miten voin auttaa?

Polis kehott meit tleema asemall tekemä rikosilmotukse, eikä siin muu auttan, go lähti tramppama Pasilat päi. Täll tavall tul samall reisull Pasilan polisasemaki tutuks.

Mnää olin iha siihe varautun, etten näkis oma biiliän enä koska. Mut uskokka tai älkkä, ni pari viikon bääst Pasila asemalt soitetti, et snuu autos o löytyny messukeskukse parkkipaikalt ja iha ehjän.

Voi sitä ilo ja riamu! Mnuu rakas vanh auton o jälle mnuu omas hallussan. Ei sunkka siäl enä mittän davara ollu, kaikk ol ryästett mitä parhammaks ol näht, mut sen verra fiksu ryävär o ollu, et auto sai jääd iha ilma ilkivaltta.

Viäläki tlee muistoihi ilmselväst se hetk, ko pit hiarast silmi, et misä mnuu auton o. Täll tarinall on gumminki ilone lopp. Auto ja emänt sai viäl mont yhteist vuatt tämängi jälkke, ja Sörnäiste kurv sai iha uude merkitykse. Se on gurv, misä sattu ja tapahtu.

Jarna Kaitila

Kirjoittaja on rauman kielen harrastaja ja koulunkäynninohjaaja