Pala raumalaista ravintolahistoriaa tiilimurskeena

Ravintolan yhteydessä oli kesäterassi, jonka keskellä kasvoi koivu. Kuva: Westmedia

Siinä ei ”nokka kauan tuhissut”, kun Kaivopuistontie 3:ssa sijainnut vanha ravintolakiinteistö hävisi katukuvasta. Laatikkomainen rakennus sekä viereinen grillikioski purettiin niiden paikalle nousevan kerrostalon tieltä.

Varta vasten ravintolakäyttöön suunnitellun kiinteistön rakennutti 1960-luvun puolivälissä raumalainen radiokauppias Kosti ”Koso” Junnila.

Junnila asui perheineen Männistönkadun ja Kaivopuistontien kulmassa sijaitsevassa puutalossa, johon kuului iso piha sekä moniosainen autotalli, josta Junnila vuokrasi talleja tunnetuille raumalaisille.

– Meillä oli ihana puutarha, jota äitini hoiti. Siellä oli lehtimaja, leikkimökki ja paljon kukkia ja marjapensaita – ja sinne isä rakensi ravintolan, Pirjo Virmasuo hymähtää.

Kauhakuormaajan kita haukkaamassa paloja talon julkisivusta. Kuva: Westmedia

Kosti Junnila päätyi rakennuttamaan uudisrakennuksen Kaivopuistontien varteen ravintoloitsija Seppo Susimäen ehdotuksesta. Samoihin aikoihin Kaivopuistontien alkupäähän valmistui sanomalehti Länsi-Suomen toimitalo.

– Siihen aikaan junaradan toisella puolella ei ollut muita baareja kuin Tasalan baari Syväraumankatu 12:n alakerrassa. Kai herrat tuumivat, että toinen baari ei olisi pahitteeksi, Matti ”Jonne” Honkaheimo toteaa.

Susimäki päätyi pyörittämään ravintolaa ja antoi sille nimeksi Severin baari. Sen vieressä toimi nakkikioski, joka oli niin ikään Kosti Junnilan rakennuttama.

Kovin montaa vuotta Susimäki ei baariaan pitänyt, vaan hän muutti Kanadaan, ja ravintolatoimintaa pyörittämään tuli Seppo Tyrjy. Tyrjy muutti baarin nimen Ravintola Kaivopuistoksi ja ryhtyi tarjoamaan asiakkaille myös ruokaa.

Matti Honkaheimo muistelee, että ulko-ovesta katsottuna oikealla oli ravintolasali valkoisine pöytäliinoineen ja vasemmalla baari. Ravintolan yhteydessä oli myös suosittu kesäterassi.

– Se oli oikein tyylikäs ravintola, hän huomauttaa.

Tyrjyn jälkeen ravintolan yrittäjiksi tulivat Elsa Karlsson ja Aimo Kavasto, jotka pitivät Kaivopuistoa useita vuosia.

– Mikäli nyt oikein muistan, niin ravintolassa tarjoilijana ollut Marjatta Heikkilä jatkoi jonkun aikaa ravintolatoimintaa Karlssonin ja Kavaston jälkeen, Matti Honkaheimo kertaa.

Länsi-Suomi kirjoitti heinäkuussa 1964 jutun Kaivopuistontien alkupäähän rakennettavasta Länsi-Suomen toimitalosta. Ravintolakiinteistö rakennettiin samoihin aikoihin lehtitalon viereen.

Pirjo Virmasuon mukaan hänen isänsä Kosti Junnila myi Kaivopuistontie 3 -tontin kokonaisuudessaan Länsi-Suomelle 1970-luvun lopulla.

1970- ja 1980-lukujen vaihteessa talossa toimi Salmen Katiska, joka oli vuokrannut ravintolatilat lehtitalolta. Samoihin aikoihin laajennettiin kioskia, ja siellä ruvettiin myymään elintarvikkeitakin.

Kirjakauppias Vesa Uussaari osti tontin kiinteistöineen Länsi-Suomelta vuonna 1982. Seuraavana vuonna Länsi-Suomi vuokrasi tyhjillään olleen ravintolan Uussaarelta ja perusti sinne kaupunkilehti Lännenmaan toimituksen. Ilmaisjakelulehden julkaiseminen päättyi vuonna 1989.

Seuraava kiinteistön omistajataho oli sijoitusyhtiö, jolle rakennukset siirtyivät noin 1990-luvun puolivälissä.

Raumalaisyrittäjä Pekka Arvo vuokrasi sijoitusyhtiöltä tilat uudelle ravintolalleen, jonka nimi, Wanha Kaivo, kunnioitti paikan pitkäaikaista ravintolatoimintaa.

Wanha Kaivo ja sen yhteydessä ollut Andorra-viskisaluuna avattiin syksyllä 1998.

– Toinen puoli oli savuton ja se oli tarkoitettu ruokailijoille. Wanhan Kaivon ruokalistalla oli muun muassa ribsejä ja t-luupihvejä, jotka olivat siihen aikaan suosittuja. Saluunan puolella taas meillä oli Suomen kolmanneksi laajin viskikokoelma, Pekka Arvo kertoo.

Helmikuussa 2018 Kaivopuistontien ja Männistönkadun kulmassa näytti vielä tältä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Arvo halusi tehdä ravintolastaan myös foorumin paikallisille bändeille, jotka pääsivät esiintymään Andorrassa.

– Meillä oli aina lauantaisin livemusaa, mikä osoittautui toimivaksi konseptiksi, sillä aika pian muut ravintolat ryhtyivät kopioimaan meitä, Arvo naurahtaa.

Ravintolassa nähtiin myös valtakunnan nimekkäitä artisteja, kuten Pate Mustajärvi & Costello duo sekä Dave Lindholm.

– Andorrasta tuli heti alusta asti muiden muassa motoristien ja kulttuuriväen rento kohtaamispaikka. Asiakkaiden kanssa silloin syntynyt ystävyys kantaa edelleen, Pekka Arvo toteaa.

Arvon lopetettua ravintolansa vuonna 2001 Kaivopuiston kiinteistöön tuli tex mex -tyyppinen ravintola, joka ei kuitenkaan toiminut pitkään. Sen jälkeen talossa avattiin Rauman ensimmäinen erotiikkabaari ”tankobaari”, jonka yhteyteen perustettiin myöhemmin myös erotiikkamyymälä.

Kaivopuistontie 3:ssa on toiminut lyhyen ajan myös muita yrityksiä, kuten tatuointiliike. Viimeiset vuodet paikka on ollut tyhjillään.

Kaivopuiston grillikioskin toiminta päättyi vuonna 2001.

Katso Westmedian kuvaama video ravintolan purkutöistä.

Lisää aiheesta

Video: Katso miten Kaivopuistontien ravintola purettiin kerrostalon tieltä