Palomiehen pitääkin olla kunnossa - hurjan triplatriathlonin selvittänyt Miika Lahtela valittiin vuoden palomiesurheilijaksi

Triathlonia ja polkujuoksua harrastava Miika Lahtela palkittiin vuoden 2017 palomiesurheilijana. Hän kiittelee palkinnosta perhettään, huoltojoukkojaan, tukijoitaan ja Tahkolla kolmen triathlonin rypistykseen osallistuneita Juhana Niemistä ja Juha Riikosta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Vuoden palomiesurheilijalle ojennettava Alpo Kinnusen muistopalkinto on komean kokoinen pokaali. Nyt kiertopalkinto on Miika Lahtelan hallussa.

Rauman paloasemalla työskentelevä Lahtela valittiin vuoden 2017 palomiesurheilijaksi.

– Onhan se tosi hieno juttu. Arvostan sitä ja tiedän, että palkintoa arvostetaan pelastusalalla muutenkin, Lahtela sanoo.

Pokaaliin kirjatuista nimistä voi päätellä, että kevyin ansioin pyttyä ei jaeta. Ennen Lahtelaa kiertopalkintoon on kaiverrettu muun muassa Joonas Mäkipellon ja Petri Partasen nimet.

Mäkipelto ylitti vuoden 2016 aikana kolme Guinnesin ennätystulosta leuanvedossa veivattuaan esimerkiksi tuntiin 1 010 leukaa.

Partanen puolestaan voitti vuonna 2014 rullakiekon maailmanmestaruuden ja palkittiin MM-finaaliin parhaana pelaajana.

Kovat ovat Lahtelankin meriitit. Hän puristi viime elokuussa Tahkolla triplatriathlonin – 11,4 kilometriä uintia, 540 kilometriä pyöräilyä ja 126,6 kilometriä juoksua – reiluun 46 tuntiin.

Syksyllä hän oli vielä kolmas 130 kilometrin Vaarojen Maratonilla.

Lahtela uskoo, että vaakakupissa painoi myös vuoden 2015 Ultra Trail Tour Finland -ultrajuoksukiertueen voitto.

Lahtela myöntää, että menestys tuntuu mukavalta ja on motivoinut harjoittelemaan lisää.

– Ainakin polkujuoksukiertueella tuli olo, että tässähän on mahdollisuus voittaa koko kiertue, joten pitää ruveta puristamaan. Tahkon triplassa en pidä itseäni voittajana, enkä olekaan, vaan kaikki me kolme, jotka siihen haasteeseen lähdimme, Lahtela suitsuttaa urakan keskeyttäneitä Juhana Niemistä ja Juha Riikosta.

Miika Lahtelan työssä pelastuslaitoksella pitää olla kunnossa. Vuoteen mahtuu esimerkiksi kymmenen sukellusharjoitusta.

Pokaalien takia Lahtela ei kuitenkaan urheile.

– Pääsyyt urheilemiseen ovat, että pysyn hyvässä kunnossa, saan siitä mielihyvää ja pääkoppa voi paremmin, hän muistuttaa.

Palomiehen työssä on oikeastaan pakkokin pysyä kunnossa. Vuoden mittaan kunto pitää osoittaa muun muassa lihaskunto- ja pyöräilytestissä.

Ilmankos Raumankin paloasemalta löytyy esimerkiksi punttisali ja pieni kenttä ”viikatesählylle”. Työpäivään kuuluukin puolentoistatunnin hikoiluhetki.

– Minä näkisin, että ei riitä, jos pelkästään työajalla harjoittelee. Se on aika vähän, jos joka neljäs päivä treenaa töissä. Varsinkin jos meinaa eläkeikään jaksaa, Lahtela pohtii.

Palomiehet toivovat varmasti, etteivät joutuisi koskaan oikeasti töihin. Valitettavasti onnettomuuksia kuitenkin tapahtuu.

Silloin koetuksella ei ole pelkkä kunto.

– Fyysisesti raskasta on esimerkiksi savusukellus pimeässä ja kuumassa. Mutta henkisellä puolella pahimmat tehtävät painavat enemmän. Esimerkiksi lapsipotilaat ovat kovia juttuja, Lahtela vakavoituu.

Jo työpäivä ilman pelastustehtäviä on tiukka rypistys, sillä Lahtela on töissä aina 24 tuntia kerrallaan ja pitää sitten kolme päivää vapaata.

17,5 kilometrin työmatka Eurajoelta Raumalle taittuu polkupyörällä.

Lahtela, 41, unelmoi palomiehen ammatista jo lapsena. Nuorena Pelkosenniemellä hän kuului VPK:hon.

Raumalle miehen toi merikoulu. Merillä seilatessa taas heräsi ajatus pelastusopistoon hakemisesta.

Vuodesta 2004 asti Lahtela on edustanut Rauman Palomiesurheilijoita. Seuransa, kuten Eurajoen Veikotkin, hän muistaa aina mainita.

Työpaikaltakin saa harrastuksiin tukea. Työkaverit Petri Liukkonen ja Ferri Kantonen lähtivät Lahtelan tukijoukkoihin Tahkon triplaan.

Yksi Lahtelan ensi vuoden tavoitteista onkin hakea Rauman Palomiesurheilijoiden kanssa kevään Karhuviestistä historian ensimmäinen mitali.

Lahtelan omasta kisakalenterista löytyvät myös Lahden Ironman-kisa ja SM-triathlonin täysmatka Tahkolla.

– Ensimmäistä kymmenen tunnin alitusta lähden täysmatkalta hakemaan. Vähän olen jopa pettynyt jos, sitä ei tule, Lahtela ilmoittaa.