Palveluvastaava Tanja Hakulinen: Kukaan ei jää ilman ruokaa

Palveluvastaava Tanja Hakulinen huomauttaa, että vaikeasta tilanteesta huolimatta ikäihmisetkin muistaisivat pitää mielensä virkeinä ja etsiä ympäriltään positiivisia asioita. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Yli 70-vuotiaille raumalaisille tarkoitettu neuvontapuhelin on soinut viime päivinä ahkerasti, kun etenkin ruokahuollostaan huolestuneet ikäihmiset ovat soittaneet siihen.

– Kauppaan ja apteekkiin pääseminen sekä ruuan riittävyys huolettavat eniten, palveluvastaava Tanja Hakulinen Rauman Palvelutorilta kertoo.

Hakulisella on kaikille kotiin kehotetuille raumalaisille ikäihmisille selkeä viesti:

– Tärkeintä on nyt toimia ohjeiden mukaan ja olla kotona sekä välttää kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Jos vain suinkin teillä on joku lähipiirissänne, joka voisi käydä puolestanne asioilla, kääntykää hänen puoleensa. Jos taas kaivataan ulkopuolista apua, niin meihin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse. Keskustellaan ja selvitellään yhdessä, minkälaista apua kaivataan. Haluan korostaa, että kukaan ei jää ilman ruokaa. Sen vuoksi ei tarvitse hätääntyä.

Tanja Hakulinen pitää tärkeänä sitä, että vaikka koronatilanne varmasti pelottaakin, ihmiset pitäisivät kuitenkin mielensä mahdollisimman virkeänä, eivätkä sortuisi turhaan synkistelyyn.

– Punnitse, mitä asioita oikein murehdit? Onko niiden murehtimisesta jotain hyötyä sinulle itsellesi? Ovatko asiat sellaisia, ettet mitenkään voi vaikuttaa niihin? Eihän niitä sitten kannata murehtia. Murehtimista vastaan pitäisi kaikkien nyt taistella tietoisesti ja etsiä ympäriltä hyviä asioita. Älä tunne syyllisyyttä tilanteesta, vika ei ole sinun.

Hakulinen kehottaa olemaan nyt, jos koskaan, mediakriittinen.

– Itse henkilökohtaisesti vältän esimerkiksi keltaisen lehdistön seuraamista, koska niiden juttujen rajut otsikot lisäävät tarpeetonta huolestumista.

Hyvää oloa kannattaa Hakulisen mielestä hakea nyt esimerkiksi lähiympäristön luonnosta tai vaikka netin syövereistä.

Palvelutorin Facebook-sivuille on koottu monia mielenkiintoisia ja mukavia linkkejä, joiden kautta pääsee tutustumaan vaikkapa virtuaalitaidenäyttelyyn, osallistumaan jumppahetkeen tai livekonserttiin.

Pienikin liikuntatuokio ylläpitää toimintakykyä ja lisää mielen hyvinvointia.

– Vanhustyön keskusliiton ja Ikäinstituutin sivuilta löytyy myös virikemateriaalia ja hyödyllistä tietoa, Hakulinen vinkkaa.

Puhelinsoitto ystävälle myös auttaa, mutta Hakulisen mukaan olisi hyvä sopia yhteisesti, ettei puhelimessa ruveta synkistelemään ja maalailemaan turhia uhkakuvia.

– Päin vastoin, nyt pitää kannustaa kaveria.

Musiikki on myös yksi helppo keino hyvän mielen luomiseksi. Tanja Hakulinen peräänkuuluttaakin nyt paikallisia ”pelimanneja” ja muita musiikki-ihmisiä antamaan pieniä ilmaisia musiikkituokioita esimerkiksi kerrostalojen pihoilla.

– Autan järjestelyissä, sillä tunnen ikäihmisten asumista Raumalla.

Puhelinnumeroita ja linkkejä

  • Palvelupuhelin karanteenissa oleville +70-vuotiaille raumalaisille: 044 403 5555
  • Ohjaus- ja neuvontapuhelin yleisissä ikäihmisen arkeen liittyvissä asioissa: 040 833 0802, ma–to klo 8–16 ja pe 8–15
  • Palvelutori Facebookissa: www.facebook.com/Palvelutori.Rauma
  • Ilmaisia jumppavideoita: voitas.fi
  • Ajankohtaista tietoa ja materiaalia: www.ikainstituutti.fi ja www.vtkl.fi