Pandaa on moni lapsi juossut heti ensimmäisenä katsomaan – jo yli 30 vuotta myymälämaskottina Raumalla

Suuren pehmopandan turkki on harmaantunut ja nenä tipahtanut pois iän karttuessa, mutta edelleen se toisinaan kiinnittää lasten huomion.
Suuren pehmopandan turkki on harmaantunut ja nenä tipahtanut pois iän karttuessa, mutta edelleen se toisinaan kiinnittää lasten huomion. Kuva: Juha Sinisalo

Vuonna 1992 Raija Hyvärinen aloitti Monnankadun Salessa myymälän päällikkönä ja löysi alakerran varastosta suuren pandapehmolelun pölyttyneenä. Hän mieltyi pandaan heti, siisti sen ja laittoi kauppaan esille.

– Ajatuksena oli, että otan hänet mukaani eläkkeelle jäädessäni, mutta minulla olikin jo tarpeeksi karvakavereita, Hyvärinen naurahtaa.

Hän muistaa monen lapsen ilahtuneen pandasta ja heti ensimmäisenä kauppaan sisälle tultuaan juosseen sitä katsomaan.

Vanhassa myymäläkiinteistössä se nökötti vuodesta toiseen tutussa paikassa pakastehyllyjen päällä.

Vuonna 2019 valmistui Monnankadun uusi Sale, ja edelleen panda on myymälän maskottina hyllyn päällä kukkakaapin kohdalla.

Panda on peräisin 1980-luvulta, ajalta kun Keulan kaupan nimi oli vielä OK-market.

Silloin marketissa työskennellyt lukija arveli pehmopandan saapuneen Monnankadulle vuoden 1985 paikkeilla. Silloin järjestettiin Panda-kilpailu, jonka palkintona arvottiin pienempi teddypanda.

Myymälämaskottiin liittyy hauskoja muistoja. Kerran, kun se oli päässyt pölyttymään, Hyvärinen oli ottanut sen autoon mukaansa kotiin siistittäväksi ja mattopiiskalla tampattavaksi. Hän laittoi pandan matkustamaan viereensä etupenkille.

Liikennevaloissa Hyvärinen oli pysähtynyt odottamaan. Hän oli vilkaissut viereen pysähtynyttä autoa, jonka kuljettajana oli ikääntynyt mies. Panda oli selvästi kiinnittänyt miehen huomion, sillä hänen ilmeensä oli ikimuistoinen.

Yksi herttainen muisto on vuodelta 1995, kun Hyvärisen ensimmäinen lapsenlapsi oli syntynyt. Vauvasta otettiin kuva, jossa hän on suuren pehmopandan sylissä.