Panostus puutarhaan jatkuu syksylläkin: ”Nyt eletään vielä värikästä syysaikaa”

Calluna on monen syksyinen suosikki. Nyt erityisesti päätään nostaa vihreän sävyinen kanervakasvi. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Kesäkukkien loisto puutarhoissa alkaa vähitellen hiipumaan. Vieläkö ihmiset jaksavat ja viitsivät panostaa puutarhanhoitoon kesäkukkakauden jälkeenkin syksyn kynnyksellä?

– Kyllä jaksavat, ja koko ajan enemmän, Siemen-Floran puutarhuri-floristi Irmeli Suokas vakuuttaa.

– Tällä hetkellä puutarhoissa ja pihoilla siivoillaan huonoimpia kesäkukkia pois. Tässä kohtaa istutuksia voi vielä paikkailla ja täydentää, hän jatkaa.

Calluna-aikaa kohti mennessä puutarhoissa eletäänkin vielä eräänlaista siirtymävaihetta.

– Tämä on tavallaan värikästä syysaikaa, kun osa kesäkukista on vielä voimissaan ja istutuksia paikkaillaan syksyisemmillä tulokkailla, Viherkäisen myymälänhoitaja Merja Lähteenmäki kertoo.

Hän mainitsee alkusyksyn värintuojiksi esimerkiksi syklaamit ja krysanteemit.

Myös hillitymmät harmaa ja erilaiset vihreän sävyt tekevät jo tuloaan.

– Kaikki eivät välttämättä halua syksyn istutuksiin enää kukkasia. Monissa kasveissa on sävyiltään kauniita lehtiä, joilla voi luoda ilmettä syyspuutarhaan, Suokas sanoo.

Erilaiset kanervat ja callunat ovat viilenevän syksyn kestosuosikkeja.

– Vuosi vuodelta suositumpia ovat vihreät callunat. Niitä onkin jo saapunut liikkeeseen, ja syksyn edetessä niitä tulee lisää eri sävyisinä ja kokoisina, Suokas kertoo.

– Jo menneenä kesänä erilaiset heinäkasvit ja erisävyiset lehdet olivat suosittuja ja niitä hankitaan myös tähän syksyyn, kertoo Lähteenmäki.

Asetelmien ei tarvitse olla isoja. Kuvassa calluna, värinokkonen ja maksaruoho. Pallokrysanteemi tuo väriä vielä syksyynkin. Mehitähti on omiaan syksyisiin istutuksiin. Vehreyttä ja väriä pihalle voi tuoda variksenmarjalla ja  koristepaprikalla. Nuokkuharjasluikka tuo puutarhaan lisää vihreyttä. Aamukasteen ja sateen jälkeen pisarat jäävät kuin helmiksi kasvin korsille.

Muratit ja lankaköynnös ovat myös monen syksyisiä suosikkeja.

Osa syyspuutarhan laittajista on ottanut huomioon myös mehiläiskadon.

– Meiltä voidaan kysyä, onko tarjolla vielä syksymmälläkin kukkivia kasveja mehiläisten iloksi. Esimerkiksi tädykkeitä löytyy sinisinä, valkoisina ja vaaleanpunaisina. Ne kukkivat aina pakkasiin saakka, Suokas opastaa.

Myös keijunkukat koristavat kukkapenkkejä myöhäiseen syksyyn, ja jouluruusua saa kukkivana tähän aikaan.

– Monet ovat valmiita maksamaan vähän enemmän kukista ja kasveista, jos ne ovat monivuotisia ja ne voidaan siirtää ruukusta edelleen maahan.

Jo aiempina vuosina tietynlainen raffius ja ruoste esimerkiksi istutusruukuissa on ollut trendinä.

– Tavallaan tuo trendi jatkuu edelleen, mutta nyt syksyisen oranssia ruostetta voi lisätä istutuksiin pienempien koristeiden muodossa. Tämä on ollut suosittua esimerkiksi Keski-Euroopassa, ja ruosteisia koristeita näkyi myös Ruotsissa, jossa olin lomamatkalla, Suokas kertoo.

Koko puutarhaa ei tarvitse laittaa kerralla syyskuntoon, vaan asetelmissakin pieni voi olla kaunista.

– Vaihtoehtoja on paljon, ja havukasvejakin saa pienikokoisina. Näistä voi luoda esimerkiksi pieniä asetelmia, Irmeli Suokas ehdottaa.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Puutarha voi olla myös ulkosisustamista – katso kuvagalleria kesäisistä puutarhoista

Vain tilaajille Museopuutarha kätkee yllätyksiä

Vain tilaajille Tunnetko jo tämän matkailuhelmen? Huovilan satumainen puisto Hämeessä on puutarhaharrastajien paratiisi