Paremmat palvelut kuin monessa suomalaiskylässä

Autotehtaan yhteydessä toimii henkilökunnalle tarkoitettu päivittäistavarakauppa, jonka ylläpidosta vastaavat Fazer Food Servicen Ari Lehtonen ja Katja Huhta. Kuvat: Juha Sinisalo

Uudessakaupungissa sijaitsee tätä nykyä Suomen suurin tehdas, 4 300 työntekijän autonvalmistaja Valmet Automotive.

Sen tehdasalue on kuin pieni kylä, josta löytyy kaksi ravintolaa, harrastetalo ja jopa oma päivittäistavarakauppa.
Keväällä tehtaan pihalle pystytettiin henkilökunnan toivomuksesta pop up -kahvila, joka sai niin suuren suosion, että samanlainen tempaus tullaan järjestämään myös loppukesästä.

Autotehtaan alue on valtava. Katettua pinta-alaa on lähes 15 hehtaaria, minkä vuoksi työpaikkaravintoloitakin on kaksin kappalein.
Näin kävelymatka tehdasalueen toiselta puolelta ruokalaan ei käy liian pitkäksi.

400-paikkainen pääravintola on nimeltään Akseli, ja 200 ruokailijaa vetävä moduuliravintola, jota kutsutaan Taka-akseliksi. Molemmat ravintolat pyörivät tehtaan kolmen vuoron mukaan.

– Avaamme aamulla jo kello 5.30. Toinen kattausaika alkaa kello 8.15 ja päivän kolmas kello 17.30, Fazer Food Servicen ravintolapäällikkö Katja Huhta selvittää.

Ravintolauudistuksen yhteydessä Fazer Food Service päätyi avaamaan elintarvikkeita ja muita päivittäistavaroita myyvän kaupan Akseli-ravintolansa naapuriin.

Toukokuun loppupuolella avatulla kaupalla ei ole vielä nimeä.
– Etsimme sitä parhaillaan nimikilpailulla, Huhta kertoo.

Kauppias Ari Lehtinen täydentää kaupan myyntivitriinejä.

Kaupasta saa ravintolakeittiössä valmistettujen ruoka-annosten sekä leivonnaisten lisäksi hedelmiä, salaattia, kahvia, virvokkeita, valmiiksi pakattuja leipiä ja pieniä lahjatavaroita.

Vuorokauden ympäri ja kaikkina viikonpäivinä itsepalveluna toimiva kauppa on osoittautunut jo nyt hyvin tarpeelliseksi.

– Täältä voi napata elintarvikeostokset mukaansa, kun lähtee vaikkapa iltavuorosta. Hittituotteita ovat itse valmistetut sämpylät ja energiajuomat, kauppias Ari Lehtonen kertoo.
Lehtosen työnkuvaan kuuluu tuotetilausten lisäksi tuotteiden hyllytys, pakkaaminen ja hinnoittelu.

Tiettävästi Suomen ainoan tehdaskaupan tuotevalikoima elää koko ajan. Valikoimissa on pyritty huomioimaan eri kansalaisuudet, joita autotehtaalla on kuutisenkymmentä. Valmet Automotiven palveluksessa on tällä hetkellä noin 400 ulkomaalaistaustaista työntekijää.

Kauppa on tarkoitettu ainoastaan Valmet Automotiven henkilökunnalle. Muut eivät siellä pystyisikään asioimaan, sillä se sijaitsee tehdasporttien sisäpuolella.

Vielä toistaiseksi vailla nimeä olevassa kaupassa on vihko, johon asiakkaat saavat krijoittaa kommentteja ja toivomuksia tilattavista tuotteista.

– Pidämme kaupassa vihkoa, johon asiakkaat voivat jättää kommentteja ja toivomuksia tilattavista tuotteista, Katja Huhta huomauttaa.

Valmet Automotiven porttien ulkopuolella, noin parin sadan metrin päässä paikoitusalueelta, sijaitsee Laturiksi nimetty harrastetalo.

Jo 1980-luvulla rakennettu harrastetalo avautui tehtaan työntekijöille viime syksynä remontoituna.

Autotehtaan "sankarikummi", yhteisöpedagogi Heidi Klubb järjestää mielellään toimintaa ja tapahtumia Valmet Automotiven henkilökunnalle.

Laturissa on ahkerassa käytössä oleva kuntosali, ajanvietepaikka biljardi- ja pingispöytineen, bändiharrastetilat sekä valoisa peilisali lattiajumppia varten.

– Salissa on kerran viikossa ohjattua liikuntaa, minkä lisäksi personal trainer käy pitämässä kuntosaliopastuksia. Liikunnan ohella Laturissa voi harrastaa myös kädentaitoja. Askarteluohjausta on viikoittain, ja meillä voi myös kutoa mattoja kangaspuissa, autotehtaan "sankarikummi" ja yhteisöpedagogi Heidi Klubb kertoo.

Harrastetalo Laturi avautui Valmet Automotiven henkilökunnalle viime syksynä remontoituna. Laturissa voi harrastaa monenlaista aktiviteeettia.

Omien harrastetilojen lisäksi autotehtaalla on paljon tehtaan ulkopuolisia salivuoroja. Näin työntekijät voivat harrastaa muiden muassa salibandya, futsalia, jääurheilua ja jalkapalloa.

– Olemme järjestäneet myös juoksukouluja. Lisäksi meillä on paljon yhteistyötä erilaisten seurojen ja yhdistysten kanssa, Klubb lisää.

Hän on tyytyväinen siihen, että etenkin Laturin kuntosalin käyttöaste on todella "hurja".

– Talo on kiinni ainoastaan kolme tuntia keskellä yötä, muuna aikana tänne pääsee omalla kulunvalvontakortilla.

Jussi Laine (vas.) Askaisista tsemppaa seinäjokelaista Tuomo Raunia Laturin kuntosalilla. Molemmat työskentelevät autotehtaalla maalaamossa.

Laturin kuntosalilla huhkiva Tuomo Rauni käy salilla 2–3 kertaa viikossa. Seinäjoelta kotoisin oleva Rauni on ollut jo kolme vuotta töissä autotehtaan maalaamossa.

– Kuntosali on nyt hyvässä mallissa ja on hienoa, että tänne pääsee treenaamaan koska tahansa, Tuomo Rauni toteaa ja kertoo olevansa tyytyväinen työpaikkaansa.

Heidi Klubbin mukaan työntekijöille on tärkeää, että heille on tarjolla monipuolista vapaa-ajanohjelmaa.

– Etenkin työntekijät, jotka tulevat pitkän matkan takaa, kaipaavat toimintaa, jossa he voivat luoda sosiaalisia suhteita ja pitää yllä sosiaalista verkostoaan. Mitä monipuolisempaa toimintaa järjestämme, sitä useampia ihmisiä se palvelee, Klubb summaa.

300 työntekijän akuutti tarve

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas aikoo palkata tämän vuoden kuluessa noin 1 000 työntekijää. Tehtaan viestintäpäällikön Mikael Mäen mukaan tästä tavoitteesta noin puolet on jo täytetty.

– Tällä hetkellä meillä on akuutti tarve noin 300 työntekijälle.

Joka viikko tehtaalla aloittaa uusi ryhmä perehdyttämiskoulutuksen.

– Olemme niin sanottu matalan kynnyksen työllistäjä eli emme edellytä hakijoiltamme mitään tiettyä työhistoriaa tai koulutustaustaa. Koulutamme kaikki työntekijämme itse, Mäki selvittää.

Autotehtaalla työskennellään tiimeissä, jotka koostuvat niin miehistä ja naisista kuin nuorista ja kokeneistakin työntekijöistä. Työkielinä ovat suomi ja englanti. Työntekijöiden vaihtuvuus on Valmet Automotivella puolentoista prosentin luokkaa.