"Vapaista parkkipaikoista on monissa taloyhtiöistä huutava pula" - Varma paikka palveluautolle helpottaa hoitajan työtä

Christa Bakker Rauman kaupungin kotihoidosta toteaa, että on helpompi pysyä aikataulussa lyhyillä kotikäynneillä, kun parkkipaikkaa ei tarvitse etsiä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tuomolantiellä Sampaanalassa sijaitsevan Kalliokartanon taloyhtiön pihaan tehtiin kolme palveluautoille tarkoitettua parkkipaikkaa, jotka ovat vain muutamien metrien päässä kerrostalon pääovelta.

Parkkipaikat suunniteltiin erityisesti kotipalvelun hoitajia ajatellen.

– Vapaista parkkipaikoista on monissa taloyhtiöistä huutava pula. Jos hoitajalla on 10–15 minuuttia aikaa asiakasta kohden, voi pahimmillaan iso osa ajasta kulua sopivan parkkipaikan löytämiseen, Mirja Ylijoki Kalliokartanon taloyhtiön hallituksesta kertoo.

Rauman kaupungin vanhuspalvelujen kotihoidolla on noin 780 kotikäyntiä vuorokaudessa. Määrä kasvaa koko ajan väestön ikääntyessä.

Kalliokartanonkin pihassa palveluautoja käy usein, mutta vapaiden parkkipaikkojen löytäminen on ollut haastavaa.

– Tuomolanmäen kerrostalot on rakennettu 1970-luvulla, jolloin parkkipaikkoja ei tarvittu yhtä paljon kuin nykyään. Tuolloin joka perheessä ei ollut autoa, mutta nykyään monissa perheissä autoja on kaksikin, Ylijoki sanoo.

Kaikki taloyhtiöt voivat hakea kaupungilta lupaa palveluautojen parkkipaikkojen perustamista varten. Yhteyttä otetaan muun muassa kaavoitukseen ja pysäköinninvalvontaan.

– Ihmiset alkavat usein miettiä näitä asioita vasta silloin, kun ne ovat jo tulleet ajankohtaisiksi, mutta taloyhtiöissä niitä kannattaisi miettiä hyvissä ajoin etukäteen, Ylijoki sanoo.

Ylijoki huomauttaa, että palveluautojen parkkipaikkoja ei ole tarkoitettu ainoastaan kotihoidolle. Paikalle voi pysäköidä mikä tahansa palveluauto, kuten vaikka hissikorjaajan, putkimiehen tai pizzerian auto.

Aikarajoitusta Kalliokartanon palveluparkkipaikoilla ei ole. Mikäli parkkipaikalle pysäköi jokin muu auto kuin palveluauto, voi pysäköinninvalvonta antaa sakkoja.