Parturi-kampaaja- ja kosmetologiopiskelijoiden unelmissa siintää oma yritys

Winnovan kauneudenhoitoalan opiskelijat Qiuying Zeng, Ina Marinov ja Juulia Nieminen lähtivät innoissaan mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Opettajat Jenni Pihala-Kaikkonen ja Saara Kortteus pitävät tärkeänä sitä, että opiskelijat voivat konkreettisesti harjoitella yrittäjyyttä oppilaitoksen tiloissa. Kuvat: Elina Helkelä

Winnova Rauman hius- ja kauneudenhoitoala on tänä vuonna mukana Nuori Yrittäjyys -toimintaan (NY) kuuluvassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, jota on toteutettu aiemmin lähinnä Winnovan liiketoiminnan opetusalalla.

Hius- ja kauneusalan opiskeliljoille annettiin nyt uuden lukuvuoden alussa mahdollisuus liittyä halutessaan mukaan NY-toimintaan.

Innokkaita uusia NY-yrittäjiä löytyikin kaikkiaan yksitoista; kuusi hiusalalta ja viisi kauneudenhoitoalalta. Heistä suurin osa opiskelee viimeistä eli kolmatta vuottaan Winnovassa.

Tarkoitus on, että valmistumisensa jälkeen he työllistäisivät itsensä pääsääntöisesti yrittäjinä. Osa on perustanut jo oman toiminimenkin, joka mahdollistaa myös työskentelyn vuokratuoliyrittäjänä.

– Tämä on hieno mahdollisuus opiskelijoille. He voivat harjoittaa yrittäjyyttä turvallisessa ympäristössä eli omassa oppilaitoksessaan ja opettajiensa avustamina, Winnovan hiusalan vastuuopettaja Terhi Katajamäki toteaa.

Sekä hius- että kauneudenhoitoalan opettajana työskentelevä Jenni Pihala-Kaikkonen pitää NY-mahdollisuutta tervetulleena lisänä hius- ja kauneusalan opintoihin, jotka luonnollisesti sisältävät myös yrittäjyysopintoja.

– Nyt näitä oppeja pystyy harjoittelemaan ihan konkreettisesti. Vaikka opiskelijoilla on valmistuttuaan ammatillista osaamista, heillä ei kuitenkaan ole kokemusta yrittäjänä toimimisesta, nyt he saavat siihen hyvää harjoitusta.

NY-yrittäjät opiskelevat teoriaopintoja Winnovan liiketoiminnan opettajien johdolla.

Opiskelijoiden yritystoimintaa varten Steniuksenkadun oppilaitoksen tiloihin on perustettu työssäoppimiskeskus, joka toimii aina silloin, kun tiloissa ei ole muuta opetusta.

– Olemme ottaneet käyttöön sähköisen ajanvarauksen, josta asiakkaat voivat jatkossa varata Nettiaika-järjestelmän kautta itselleen sopivimman palveluajan. Sieltä löytyvät sekä Parturi-kampaamo Kaunis Hetken että Kauneushoitola Kaunis Hetken palvelut. Sitä kautta pääsee varaamaan aikoja myös meidän nuorilta yrittäjiltämme, kauneudenhoitoalan vastuuopettaja Saara Kortteus selvittää ja huomauttaa, että tarjolla on nyt myös joitakin ilta-aikoja.

Hiusalan NY-yrittäjät Krista Mäkelä (vas.), Heidi Heino, Anne-Mari Lehtinen, Elina Rautavuori ja Paula Lehtonen kehuvat käytännön yrittäjäopintoja mielekkäiksi.

Hiusalan opiskelija Elina Rautavuori pitää Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa mielekkäänä ideana, joka kannustaa yrittäjyyteen.

Yleisesti opiskelijoilla näyttää olevan vankka luottamus tulevaisuuteensa, eikä alan kilpailutilanne liiemmin huoleta nuoria naisia.

– Hyvälle tekijälle on aina töitä, mutta tietysti paljon riippuu siitä, miten kukin itseään markkinoi, Anne-Mari Lehtinen pohtii.

Kauneushoitola Relaxation Beauty NY:n perustajiin kuuluva Juulia Nieminen myöntää, että yrittämisessä eniten häntä huolettavat talousasiat.

– Miten saan kaiken lopulta rullaamaan?

– Onneksi tämä Vuosi yrittäjänä -ohjelma opettaa juuri yrityksen talousasioiden hahmottamista sekä oman työn arvon määrittämistä, Terhi Katajamäki selvittää.

Katajamäen mukaan nuoret yrittäjät maksavat koululle ”vuokraa” käyttämistään tuotteista ja aineista. Lisäksi heitä kannustetaan myymään parturi-kampaamon ja kauneushoitolan tuotteita, mistä he saavat pienen prosentin.

Koulu ei kerää toiminnasta voittoa itselleen, vaan ”vuokranmaksulla” katetaan tuotteiden ostokuluja.

– Kaikki NY-yrityksen perustaneet joutuvat tietysti ilmoittamaan mahdolliset tuottonsa henkilökohtaisessa verotuksessa. Nyt syys- ja kevätlukukausilla opiskelijat pyörittävät omia yrityksiään ja keväällä katsotaan sitten, miten heidän kävi, Katajamäki hymyilee.

Parturi-kampaamo Kaunis Hetkeen ja Kauneushoitola Kaunis Hetkeen voi tutustua Winnovan nettisivuilla kohdassa Opiskelijatyöt.