Parvekepuutarhuriksi ehtii vielä – näin kasvit selviävät hellekuumista päivistä

Viherkäisen myymälänhoitaja Merja Lähteenmäki vinkkaa, että helpoimmalla hyötykasviviljelijäksi pääsee, kun hankkii jo valmiiksi istutetun yrttiamppelin. Kuvat: Maija Männistö

Ellei keväällä vielä havahtunut istuttamaan sisätiloissa siemeniä, hätä ei ole tämännäköinen. Taimien aika on nyt, ja valikoimaa hyötykasvien parissa riittää.

– Yrtit ja tomaatti ovat sieltä helpoimmasta päästä, kun lähtee kokeilemaan parvekeviljelyä ensimmäisiä kertoja.

– Ja vain kokeilemalla oppii, mitkä kasvit viihtyvät omalla parvekkeella ja miten ahkerasti itsellä onkaan aikaa kastella eri määrän vettä tarvitsevia kasveja, Viherkäisen myymälänhoitaja Merja Lähteenmäki kertoo.

Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun hankkii esimerkiksi valmiiksi yrtintaimilla täytetyn amppelin.

– Jos haluaa koota parvekkeelle omanlaisen hyötykasviviljelmän, pääsee pitkälle, kunhan muistaa istuttaa ostamansa taimet heti alkuunsa isompiin ruukkuihin, Lähteenmäki sanoo.

– Tällöin niitä ei tarvitse olla ihan niin usein kastelemassa ja juuret saavat enemmän tilaa kasvaa.

Jos taas innostuu hifistelemään, kannattaa perehtyä eri kasvien lajikkeisiin: tomaatteja on eri kokoja, paprikoissa eri värejä ja chileissä taas voimakkuudet vaihtelevat.

Kasteluvahti helpottaa tasaista vedensaantia.

Kastelu on parvekeviljelyssä kaiken a ja o, mutta kesän mittaan kasvit tarvitsevat myös lisää ravinteita.

– Ravintoa voi antaa kasveille jo valmiin nesteen muodossa tai veteen sekoitettavana jauheena. Tomaateille, chileille ja yrteille on olemassa omanalaisiaan lisäravinteita, Lähteenmäki kertoo.

Yrttien kohdalla on myös hyvä muistaa, että ne pitävät nyppimisestä.

– Kun yrttejä käyttää ja nyppii säännöllisesti, ne kasvavat entistä tuuheammin.

Suomen kesä on viime vuosina näyttänyt molempia ääripuoliaan ja Lähteenmäki muistuttaakin vielä olemaan ainakin kesäkuun alkuviikot tarkkana: jos lämpötila laskee yöllä kovin alas, voi kasveja olla tarpeen siirtää sisälle yöksi.

– Suojaisalla parvekkeella kasvit tarkenevat avomaata paremmin, Lähteenmäki vinkkaa.

Yrteille mainion kasvualustan tarjoaa keraaminen säiliö ja kosteutta tasaisesti kangaspusseihin siirtävä harso.

Kuuman parvekkeen pelastajat

Kun lasitettu parveke kylpee koko päivän auringonpaisteessa, nousevat lämpötilat helposti yli 30 asteen. Se tietää sitä, että kasveilla on jano!

Jotta kesällä pääsisi irtaantumaan mökille edes viikonlopun ajaksi, kannattaa kuuman parvekkeen omistajan ottaa käyttöön pari niksiä.

1. Kaikkein janoisimmille kasveille oiva apu on niin sanottu kastelupallo tai kasteluvahti. Se täytetään vedellä, minkä jälkeen putki törkätään multaan. Pallosta imeytyy putkea pitkin hissukseen kosteutta kasvin juureen.

Vastaavan kastelumekanismin voi tehdä helposti myös tyhjästä muovisesta juomapullosta. Kun pullon täyttää vedellä ja työntää tämän jälkeen suuosan multaan, toimii viritys kasteluvahdin tavoin.

2. Basilika on yksi haastavimmista parvekeviljeltävistä yrteistä. Pitäisi kastella sopivasti, mutta ei kuitenkaan liikaa. Basilika tuntuu monesti myös nauttivan eniten altakastelusta.

Yrteille yliverto kastelumalli on keraaminen vesisäiliö, jonka päälle levitetään harsomainen kangas. Se imee säiliöstä itseensä kosteutta ja jakaa sen tasaisesti edelleen kangaspusseihin istutetuille yrteille.

Reilun säiliön ansiosta yrtit kestävät helteisenkin viikonlopun yli parvekkeella nuupahtamatta.

Toimittaja on koonnut vinkit viiden vuoden kokemuksella eteläsuuntaiselta lasitetulta parvekkeelta.