Pauliina Linjama on eläinkuvien mestari: pohja on realismissa, mutta lopputulos on tyyliltelty, sanoo Turussa asuva kuvataiteen tekijä.

Eläinhahmot syntyvät suurimmaksi osaksi ulkomuistista.

Pauliina Linjama istahtaa puistonpenkille Aurajoen rantaan. Kuva on lavastettu, mutta ajatus ei ole kaukaa haettu. Nuori kuvataiteen tekijä nimittäin kyllä kulkee nykyisessä kotikaupungissaan luonnoslehtiö laukussaan – ja pysähtyy välillä piirtämään.

– Tarkkailen usein ympäristöäni ja erilaisia ihmisiä.

Animaatiota Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Linjama piirtää päivittäin, mutta ei vain omaksi ilokseen. Hän on tehnyt kuvituksia lastenkirjoihin ja suunnitellut pelihahmoja, tehnyt kuvitusta lautapelikortteihin.

Linjaman suunnittelemia pelihahmoja tullaan esimerkiksi näkemään Kilta-nimisessä, fantasia -aiheisessa pelissä.

– Animaatioita käytetään aika monessa paikassa, pelien ohella muun muassa mainoksissa. Näen pelialalla paljon mahdollisuuksia ja toivon työllistyväni sinne.

Linjaman kuvittajan ura alkoi jo Raumalla lukiolaisena, kun hän teki kuvituksen basso Mika Kareksen julkaisemaan lastenlaulukirjaan.

Lukion jälkeen tie vei vuodeksi Paasikivi-opiston taidelinjalle. Ammattikorkeakoulussa hänellä alkaa syksyllä neljäs ja viimeinen vuosi.

Parhaillaan työn alla on kuvitus Tacticin Lumostars-lastenkirjasarjaan.

– Olen tehnyt sinne useita kuvituksia koko opiskeluaikani. Nyt kuvitan heidän panda-aiheista nettijulkaisuaan.

Toki hän piirtää myös itselleen, ja jakaa töitään verkossa.

–  Olen aina piirtänyt, pienestä pitäen. Äiti on kertonut, miten pienenä Italian matkalla tuijottelin pitkään kissoja, ja sen jälkeen aloin piirtää niitä.

– Kävin vähän aikaa myös kuvataidekoulussa, mutta se ei ollut oma juttuni, joten jatkoin itsenäisesti.

Linjamalla on DeviantArt-taidesivustolla töitään nimimerkillä Kipine sekä verkkosivu omalla nimellään. Hän laittaa sivuilleen myös ennen- ja jälkeen -kuvapareja.

– On kiva katsoa omaa kehitystään ja sitä, miten tyyli on muuttunut. Vanhoista kuvista voi jooksus löytyä myös jotain sellaista, jonka ehkä haluaa takaisin.

Kuvat syntyvät tietokoneen piirtonäytölle digitaalisella kynällä.

– Tuskin kenelläkään enää on sellaista väärinkäsitystä, että tietokoneella piirtäminen olisi jotenkin helpompaa kuin paperille. Tekniikka on itse asiassa ihan sama luonnostelusta värien valitsemiseen kuin perinteillä tavallakin.Linjamaat ovat piirtämisessä kiinnostaneet aina eniten eläimet. Verkosta löytyykin paljon kuvia muun muassa villieläimistä. Viime aikoina hän on ryhtynyt tekemään myös ihmistä.

– Niitä en ole vielä kovin paljon jakanut.

Eläinten kuvaamisessa hän sanoo pohjaavansa realismiin, mutta tyylittelevänsä.

– Olen myös tuonut kuviini fantasiaelementtejä ja keksinyt jopa eläimiä, jollaisia ei oikeasti ole olemassa.

Nykyään eläinhahmot syntyvät suurimmaksi osaksi ulkomuistista.

– Minulla on hyvä visuaalinen muisti ja omassa päässä on jo valmiina kirjasto, josta tietää, miltä mikäkin eläin näyttää. Jos en osaa kuvata jotain eläintä, kuten nyt viimeksi, kun tein pandoja, keräsin ensin netistä pandojen kuvia ja piirsin niitä ensi mallista, sitten ulkomuistista.

Vaikeimpia kuvata ovat hyönteiset. Niitäkin Linjama on tehnyt lukemattomia. Ja lukuisia muita eliöitä, jopa portugalinsotalaivan, polyyppieläimiin kuuluvan polttiaiseläinlajin.

Pauliina Linjaman töihin voi tutustua: www.deviantart.com/kipine/gallery ja http://pauliinalinjama.com/

Minulla on hyvä visuaalinen muisti ja omassa päässä on jo valmiina kirjasto, josta tietää, miltä mikäkin eläin näyttää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut