Pelaajien ehdoilla eteenpäin - Lukon ringettejoukkueessa valtaa on jaettu penkin takaa myös kentälle

Hyvällä huumorilla eteenpäin. Lukon ringettenaiset Alisa Neuvonen (vas. edessä), maalivahti Riina Varjola, Linda Katavisto, Anniina Tahvanainen, Eveliina Alhoranta (toinen rivi), Veera Mäntynen, Janina Jormakka (ylärivi vas.), Emilia Salonen ja Reetta Urponen. Kuvat: Iiro Lehtonen

Rauman Lukon ringeten edustusjoukkueen pelaajavalmentaja Eveliina Alhoranta hehkuttaa, että tulevasta kaudesta tulee jotain erilaista, kuin mitä kelnelläkään joukkueen pelaajista on ennen ollut.

– Me mennemme pelaajien ehdoilla, ja meillä pysyy hyvä meininki joukkueessa, ja uskon, että saamme sillä tulosta aikaiseksi. Teemme ja päätämme yhdessä asioita.

– Tavallinen tilannehan on se, että yksi valmentaja päättää aivan yksin kaiken. Me olemme ajatelleet tätä pelaajalähtöisesti, Alhoranta sanoo.

Pelaajalähtöinen näkökulma on varmasti looginen, kun huomioi joukkueen lähtötilanteen. Ryhmää ei olisi keväällä edes kasattu, jos ei olisi löytynyt riittävästi halukkaita.

– Minulle soitettiin ensimmäiseksi ja pyydettiin pelaajavalmentajaksi. En tiedä mitä olisi tapahtunut sen jälkeen, jos en olisi mukaan lähtenyt.

Alhoranta on pelannut ringetteä koko uransa Lukon edustusjoukkueessa ja käynyt myös nuorten maajoukkueessa.

Kolme viimeistä vuotta ovat jääneet Alhorannalta välistä, sillä hän opiskeli eläinlääkäriksi Tartossa. Siellä hokkareilla ja mailalla ei olisi ollut mitään käyttöä.

– Sieltä pelasin vielä kolmosluokalla, mutta sen jälkeen jäi vuosia väliin.

– Siellä on jääkiekon tasokin niin naurettava, ettei siitä olisi tullut mitään. Heillä on ne omat muut vahvat lajinsa siellä.

Nyt Alhoranta on jälleen asettunut kotimaisemiin.

– Työ on täällä, samoin ringette. Kaikki on kuten ennen, hän naurahtaa.

Lukon ringettenaisten vastuuvalmentaja odottaa jo innolla tulevaa sarjakautta. Joukkueella on riveissään kaksi maalivahtia ja 12 kenttäpelaajaa, mutta Alhoranta sanoo, että muutama mahtuisi vielä rinkiin.

– Otamme vastaan, jos tulee halukkaita pelaajia, joilla on fiilis pelata ja halu pitää hauskaa. Remmiin pitäisi saada laajuutta, kun loukkaantumisia voi tulla.

Raumalaisjoukkueen iskukykyä kaudelle on vaikea arvioida. Se ei myöskään itse osaa verrata itseään toisiin joukkueisiin.

– En tiedä yhtään, kun on tullut muutama välivuosi tuossa. Ei se niin kiinnostakaan. Peliin ei saisi etukäteen asennoitua millään odotuksilla, otetaan ne vain yksi kerrallaan vastaan.

– Lähdemme rennosti peleihin pitämään hauskaa. Katsotaan sitten, mihin se riittää, Alhoranta perustelee.

Sana hauskuus toistuu Alhorannan puheista monta kertaa.

Joukkuetta onkin hitsattu yhteen myös kaukalon ulkopuolella joukkueurheilun perinteisilläkin rituaaleilla.

– Ensimmäinen saunailta on hoidettu jo pois alta. Me aloitimme oikeastaan sillä. Tai no, treenasimme kaksi viikkoa, sitten oli kesäkuun alussa saunailta. Se oli menestys.

Seuraava saunailta on tiedossa sitten kauden jälkeen?

– En tiedä. Voi olla, että välissä täytyy pitää pieniä palavereja, Alhoranta naurahtaa.

Johanna Sarasmäki on myös mukanan edustusjoukkueen valmentajistossa.

Kaikkien joukkueiden leiriviikonloppu

Kaikki Rauman Lukon ringettejoukkueet kokoontuivat viikonloppuna Lähdepellon Tuki-Areenalle mieluisissa tunnelmissa. Tuleva kausi avattiin nimittäin yhteisellä harjoitus- ja peliviikonlopulla.

– Paikalla olivat kaikki seuran joukkueet, eli kaikkiaan noin 80 pelaajaa, kertoo Lukon ringettejaoston jäsen Johanna Sarasmäki.

– Tämä on kiva tapa aloittaa kausi. Koko porukka pääsee innolla takaisin kesälaitumilta.

Lauantaina joukkueilla oli ohjelmassa harjoituksia, sunnuntaina harjoitusotteluita.

Ryhmäytyminen oli yksi tärkeä viikonlopun osa-alue, joten joukkueet yöpyivät samoissa tiloissa sekä ruokailivat yhdessä.

Harjoitusten lisäksi lauantaina joukkueet kisasivat leikkimieliset olympialaiset, johon joukkueet sekoitettiin.

– Samalla saadaan luotua yhteisöllisyyttä. Pari vuotta sitten oli vastaava, mutta silloin ei ollut yhteistä yöpymistä. Nyt haluaisimme tästä pysyvän jutun, Sarasmäki sanoo.