Peli yhteisestä maaperästä alkoi – kierrättäminen nousi heti alussa Keskustelupuiston pelaajien isoksi teemaksi

Keskustelupuistossa-juttusarjassa nykytaiteen projektin kansalaistoimittajat raportoivat puiston rakentumisesta Rauman Kalliokadulle.

| Päivitetty

Kalliokatu 28–30:n tontille on viime aikoina ilmestynyt värikkäin raidoin koristeltuja puisia tolppia. Koska alue ei ole puisto, vaan paikalta on aiempina vuosina purettu asuintaloja, on tontti täysin luonnontilassa. Siksipä tolppia on ohiajettaessa vaikea havaita, mutta kunhan pelaajat saavat haravansa ja raivausvälineensä laulamaan, alkavat tolpat erottua ja alueen shakkilautamainen tila hahmottua.

Mistä on siis kyse? Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä on Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen nykytaideprojekti, joka toteutetaan yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa. Pelissä pelaajiksi valitut suunnittelevat ja toteuttavat Raumalle julkisen puiston vuosina 2018-2020.

Pelaajiksi on valittu 29 raumalaista, joiden ikärakenne vastaa paikkakunnan ikärakennetta. Jokaiselle pelaajalle on arvottu oma muutaman neliön peliruutu tontilta, ja oman maatilkkunsa saa suunnitella sellaiseksi kuin itse haluaa.

Ainoa rajoite suunnittelussa on pelibudjetti: jokaisella pelisiirtokokoontumisella pelaaja saa käyttöönsä 200 euroa. Pelisiirtoja on yhteensä kuusi, joten tarkalla suunnittelulla omaan ruutuunsa saa kaikenlaista. Lisäksi pelaajat voivat pelata vaikka naapuriruudun omistajan kanssa yhdessä ja lyödä rahansa yhteiseen pottiin.

Lauantaina 27. huhtikuuta kokoontui siis parisenkymmentä pelaajaa seuraamaan peliruutujen arvontaa Kalliokamarille. Kun oma ruutu oli selvillä, jokainen kertoi lyhyesti, mitä aikoo alueellaan tehdä. Ensimmäisenä toimenpiteenä moni piti siivoamista ja roskien raivaamista.

Kun raivaaminen on tehty, paikalle alkaa muodostua polkuja, penkkejä, värejä sekä ääni- ja valoelementtejä niin, etteivät ne aiheuta valo- tai äänisaastetta ympäristöön, vaan istuvat maisemaan luonnollisesti.

Kierrättäminen nousi monella pelaajalla isoksi teemaksi, samoin syötävien kasvien hyödyntäminen istutuksissa. Pop-up -toimintaa ja rauhoittumispaikan tarjoaminen kaupunkilaisille oli muutaman pelaajan tavoitteena.

Arvontapäivänä tunnelma alkoi kihistä Kalliokamarilla heti, kun peliruutujen arvonta alkoi ja se suorastaan kuhisi arvonnan jälkeen. Pelaajat keskustelivat keskenään yhteisistä tavoitteista, ja saattoipa joku jo kokeilla kaupankäyntiä peliruuduista. Tontille on jätetty ns. pelaajavapaita ruutuja, jotta alueelle jäisi myös suunnittelematonta, vapaata tilaa.

Pelaajien ikähaarukka on välillä 6–88 vuotta. Tästä voi päätellä, että puiston mahdollisuudet tullaan näkemään monesta eri näkökulmasta. Pelaajia on vaikea luokitella. He ovat läpileikkaus raumalaisista. Puistossa tuleekin näkymään raumalaisuus kaikissa monenkirjavissa muodoissaan.

Tarkemmat tiedot säännöistä, pelin etenemisestä ja pelaajien sekä pelinvetäjien esittelyt  löytyvät www.keskustelupuisto.fi.

Ulla-Mari Piipponen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut