Pelit pystyyn meren jäälle

Viime vuonna Syväraumanlahdelle oli ajettu pelialue kiekkoilijoille sekä luistelumato. Kuva: Mari Starck

Rauman Lukko Ry:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mikko Aikko katselee Merijakamolta kohti Rauman saaristoa ja luettelee tulevan talvitapahtuman suunnitelmia.

Hänen puheessaan vilahtavat muun muassa jääkiekko, hiihto, talutusratsastus, pulkkakyyditystä moottorikelkalla ja mönkijäajelu.

Vielä yhtäkään näistä suunnitelmista ei päästä toteuttamaan, mutta helmikuun 24. päivänä Syväraumanlahden jää on tarkoitus siistiä lumesta isoa talviriehaa varten.

Tapahtuman keskiössä olisi jääkiekko, ja tarkalleen ottaen Lukon ja Ässien F2-10 -ikäluokan keskinäiset ottelut.
Aikon mukaan Merijakamo Open Ice -tapahtumassa kisattaisiin Satakunnan avojäämestaruudesta.

– Hieman olen yrittänyt selvitellä, mutta ihan heti en löytänyt tietoa, että otteluita olisi meren jäällä pelattu.

– Jo viime vuonna oli ajatuksena, että olisi tällainen tapahtuma järjestetty. Silloin ei olisi lumihaastetta ollut, mutta ajankohta tuli liian nopeasti, Aikko kertoo.

Viime talvena Syväraumanlahden jäälle puhdistettiin pelialue kiekolle sekä väylä retkiluistelulle.

Aikko muistelee, että Merijakamon ja Saharannan väliin avojäälle aurattua kenttää tuolloin hämmästeltiin.

– Juuri tuossa mietin, että riittääkö se yksi Bobcat enää tänä talvena jään ajamiseen, tapahtuman pääjärjestäjänä toimivan Suvitien Merijakamon Edith Mäkitalo naurahtaa.

Tänä talvena kenttään saa luonnonmukaiset kaukalotkin Aikon mukaan helposti, kun lunta on satanut niin runsaasti.

– Tämän ikäiset eivät vielä kovaa sitä kiekkoa ammu, ja meillä on huolto varautunut etsimään pelivälinettä valleista, Lukon F2-joukkueen joukkueenjohtaja Meriina Karén kertoo.

Aikko kertoo, että pelialueen viereen on tarkoitus tuoda siirrettävät katsomorakennelmat Otanlahden pesäpallokentältä.

– Jos ne vaan jäälle jotenkin saadaan. Jos kaukalon saisikin lähemmäs rantaa, voisi katsomot jättää rannalle, Aikko suunnittelee.

Lukon F2-10 -ikäluokka on yksi seuran historian suurimmista. Jäällä tullaan näkemään paljon vilskettä, kun kaikki 58 pelaajaa hinkuvat vuoroaan kaukaloon. Porista puolestaan on tulossa 40 innokasta kiekkojunioria.

Suurien pelaajamäärien vuoksi myös pelialueesta on tarkoitus tehdä niin suuri, että kentällä voi olla kaksi kamppailua käynnissä yhtä aikaa.

– Meillä on tosiaan harjoituksissakin aika paljon hulinaa, vielä kun mukaan tulee poikia sateenvarjoseuroistamme, Karén sanoo.

Merijakamo Open Ice -tapahtumasta on Aikon mukaan tarkoitus tulla jokavuotinen perinne.

Tämän tyylinen tapahtuma on erittäin tärkeä monella tapaa juuri seuran nuorimmalle ikäluokalle.

– Meillä on jo tietty määrä tarjota tukea aloittavalle ikäluokalle, mutta varainhankinnan kannalta joukkueet lähtevät täysin nollista.

– Samalla tästä toivottavasti tulee lapsille ikimuistoinen tapahtuma. Eikä voi unohtaa vanhempia. Hyvässä lykyssä he toimivat joukkueen mukana toistakymmentä vuotta, joten hengen ja yhteenkuuluvuuden tunteen rakentaminen on tärkeää heti alusta lähtien.

Koska pelialue on meren jäällä, on tapahtumassa säävaraus.

Aikko kuitenkin vakuuttaa, että vaikka kiekkopelejä ei jäätilanteen vuoksi välttämättä saataisi pelattua, tapahtuma pidetään silti.

– Ehkä saamme sitten tossupallomatsin Lukko- ja Ässät-paidoissa, jos ei luistimille päästä, Karén lisää.