Pentti "Närä" Jokinen muistelee: ”Katsojia oli niissä peleissä puissa asti”

Rauman Lukon mestaruusjoukkueessa pelannut maaliahne hyökkääjä Pentti ”Närä” Jokinen muistaa, että mestaruuskauden otteluissa katsojia oli välillä niin paljon, että osa katseli pelejä Äijänsuon puista. Kuva: Iiro Lehtonen

Lukon mestarijoukkueen pelaaja Pentti ”Närä” Jokinen tutkii tarkkaan Äijänsuon maastoa. Hän etsii puita, jotka olisivat voineet seistä kallion liepeillä jo vuonna 1963.

– Sen kauden otteluissa riitti paljon väkeä. Muistan yhden Karhuja vastaan pelatun ottelun, jossa joku väitti olleen jopa 10 000 katsojaa. Osa katsoi peliä kentän laidan puistakin. Ehkä ne on tästä kaadettu jo aikoja sitten, hän epäilee.

– Mestaruusottelusta en niin tarkkaan muista, mutta taisi silloinkin katsomot olla aivan täynnä.

Jokiselle puettiin kuvaustilanteessa päälle pelipaita, joka muistuttaa ainakin yhdeltä osin tuota mestaruusvuoden pelipaitaa. Logo on samanlainen.

– Sen vuoden paita oli erivärinen. Me nimitimme sitä hiirenharmaaksi, Jokinen muistelee.

Toinen erikoisuus tuon ajan paidoissa oli hänen mukaansa se, että materiaali ei ollut enää paksua villaa. Pelipaitoihin haettiin uusia materiaaleja, sillä villa oli monesti kuuma ja muuttui kostuessaan painavaksi.

Täysin ongelmitta muutos ei sujunut, sillä uudet materiaalit eivät kestäneet kovaa peliä.

– Muistan äitini parsineen pelipaitaani vähän väliä. Loppukaudesta sukat olivat kuin pitsiä. Niissä oli jo niin paljon reikiä, ettei parsiminen auttanut, hän naurahtaa.

Lukon mestaruuskaudesta jäi historiankirjoihin monia tilastoja, joita ihmetellään näinä päivinäkin.

Yksi niistä huomattiin vasta hiljattain. Pentti Jokisen kunnioitettava maalimäärä 25 kun oli sujahtanut väärään sarakkeeseen.

Jokinen voitti tuolla kaudella koko sarjan maalikuninkuuden, mutta pitkään jääkiekkoilun virallisessa vuosikirjassa Jääkiekkokirjassa Jokinen oli merkitty puolustajaksi, ja 25 maalia Lukon seurahistorian kovimmaksi maalimääräksi.

– Ai siellä on sellainen. No ei se ihan väärin ole, sillä pelasin ensimmäisen pääsarjakauteni puolustajana. Pojat sitten sanoivat, että olisi parempi siirtyä hyökkäämään.

– En silloin tehnyt montaakaan maalia, kun pakkina pelasin. Minua ja Pekka ”Aku” Ahlstenia kutsuttiin parsijapojiksi. Nimi tuli siitä, että paikkasimme hyvin toinen toisiamme.

Siirto puolustajasta hyökkääjäksi oli erittäin onnistunut. Jokinen omaksui nopeasti maalitykin roolin.

Hän muistelee, miten siihen aikaan laitahyökkääjät puolustivat jopa oman pään kulmassa saakka, keskushyökkääjä loi peliä nouseville laitahyökkääjille. Jokisen rooli oli iskeä maaleja toisesta aallosta taustalta.

– Kyllä se silmääkin vaati, että ne paikat sieltä löytyi.

Hän oppi Aarne Honkavaaralta puolittaisen kääntölaukauksen, joka yllätti monet maalivahdit. Yhden osumistaan Jokinen muistaa erityisen hyvin.

– Turun Pyrkivän maalissa pelasi tuolloin maajoukkuemies Suojanen. Olin tuolloin ihan juniori vielä. Nousin maalin takaa, kaikki kaverit oli pidetty. Suojasen ja maalin välissä oli pystykiekon menevä aukko. Napautin kiekkoon niin, että se alkoi pyöriä ja meni siitä raosta maaliin.

– Ei kukaan ole vielä tähän mennessä uskonut, mutta sitä minä yritin.

Uran käänteiden muisteleminen tuo Jokisen mieleen monia hauskoja tarinoita. Yksi niistä liittyy siihen aikaan, kun Raumalla pelattiin vielä luonnonjäällä.

– Silloin piti varusteet pukea jo kotona, kun tiloja ei ollut. Pelin jälkeen poljettiin hikisenä kotiin. Posket jäätyivät usein erikoiseen virneeseen, hän naurahtaa.

Yksi tarina muistuu Lukon ensimmäisestä pitkästä ulkomaanmatkasta, joka suuntautui Cortinaan. Samalla reissulla oli mukana myös HIFK:ssa pitkän uran pelannut Lalli Partinen, jonka piti siirtyä tuolloin Lukkoon. Siirto kariutui, mutta Jokiselle jäi yksi muisto.

– Silloin mennessä oli jumalaton myrsky. Lalli Partinen oli silloin meidän mukana. Hän on sisämaan poikia, hän alkoi voida oikein kunnolla pahoin. Se jäi siltä reissulta mieleen.

Pentti Jokinen

  • Syntynyt 21.12.1938
  • Pelipaikaltaan hyökkääjä.
  • Lempinimi Närä.
  • Pelasi SM-sarjassa kaikkiaan 101 ottelua, joissa 78 maalia ja 27 syöttöä. Jäähyminuutteja kertyi 111 kappaletta.
  • Ensimmäinen kausi pääsarjassa oli jo 16-vuotiaana kaudella 1954–55.
  • Armeija-aikana edusti Pallo-Iiroja, mutta siirtyi sen jälkeen takaisin Lukkoon.
  • Tehokkaimmat kaudet Lukossa osuivat kausiin 1960–1964. Lukon mestaruuskaudella 1962–1963 hän iski 18 ottelussa 25 maalia ja voitti koko SM-sarjan maalikuninkuuden.
  • Voitti yhden kullan, yhden hopean ja yhden pronssin. Kaikki mitalit Lukon paidassa.
  • Jääkiekon lisäksi pelasi myös jalkapalloa.
  • Lopetti pääsarjakiekkoilun kauteen 1964–1965. Hän teki pitkän työuran pankkialalla.

Lisää aiheesta

Lukon peliasu sai sinikeltaiset värinsä 1950-luvulla - Teppo Rastio päätyi paitaan sattumalta