Perinteistä saunapalvia saa valmistaa Suomessa myös jatkossa

Kivikylän kotipalvaamon Lapin tehdas tuottaa kuukaudessa 50 000 kilogrammaa saunapalvia. Arkistokuva: Juha Sinisalo.

Euroopan komission viime perjantaina tekemä päätös antoi vihreää valoa perinteisen saunapalvin tuotannon jatkumiselle Suomessa.

Komissio hyväksyi ehdotuksen, joka antaa pysyvän poikkeuksen Suomessa perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvolle.

Kolme vuotta sitten Euroopan unioni esitti linjauksen, jonka mukaan savusaunassa palvatun lihan myynti saatetaan kieltää.
Perusteeksi siihen esitettiin epätäydellisessä palamisessa syntyvät PAH-yhdisteet, joista 16 Ruokavirasto on määritellyt syöpävaarallisiksi aineiksi.

Yhdisteitä voi esiintyä muun muassa savustetuissa, grillatuissa sekä paahdetuissa elintarvikkeissa.
Suomalaisia tuottajia päätöksenteossa edustaneen Lihakeskusliiton mukaan tällä hetkellä odotetaan päätöstä EU-nimisuojasta.

Perinteiselle saunapalvikinkulle haettiin EU-suojattua maantieteellistä merkintää, joka kantaa nimeä ”Aito Saunapalvikinkku”.

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihosen mukaan Lapin tehtaalla sijaitsevat kolme savusaunaa tuottavat PAH-yhdisteitä hyvin vähän, johtuen miedosta lämmöstä ja pitkästä savustusajasta.

– Tuotteemme Savumaukas ja Kunkkukinkku eivät olisi ylittäneet PAH-yhdisteiden uutta raja-arvoa. Jos niin olisi käynyt, olisimme päässeet helposti savusuodattimia lisäämällä sen alle.

Kivikylän tuotteet eivät olleet siis varsinaisesti lopetusuhan alla, mutta mahdollinen suodattimien lisääminen savustustiloihin olisi vienyt pois saunapalville ominaista makua.

Keskustelua ja tutkimustyötä PAH-yhdisteisiin liittyeen on käyty Laihosen mukaan paljon ennenkin elintarviketehtaiden ja valvontaviranomaisten keskuudessa.

– Koskaan ennen vuotta 2017 tuotteiden kieltäminen ei ole ollut kuitenkaan keskusteluissa. Kolme vuotta sitten tutkittiin paljon, missä PAH-yhdisteitä on. Löytyi tuotteita, joissa on niitä paljon enemmän kuin palvikinkussa, Laihonen täsmentää.

PAH-yhdisteiden pitoisuuksien tutkiminen kuuluu myös kotipalvaamon omavalvontaohjelmaan. Sen tarkkailu kiristyi, kun savupalvituotteiden tulevaisuuden kohtalo oli tarkasteltavana EU:ssa.

– Ennen se oli omavalvonnassa kolmen vuoden välein otettavilla näytteillä, mutta muistaakseni nyt se tehdään vähintään vuoden välein, Laihonen lisää.

Lisää aiheesta

Hyviä uutisia Kivikylään: saunapalvin valmistus Suomessa saa jatkua

Akateeminen Kiuas-Seura palkitsi Kivikylän ryynimakkaran kategoriansa parhaana

Vain tilaajille Jari Laihoselle Kivikylä on yhä kotipalvaamo: " Siinähän on melkein kesäloma samalla, kun lähtee liha-alan messuille koneita vahtaamaan"

Monia tapoja sopia kesälomista - näin toimitaan Kivikylässä, Oraksella ja kaupungilla