Petankkiharrastus voi hyvin Eurassa

Eura Petanquen puheenjohtaja Kalevi Tuominiemi (vas.), Euran Raikun puheenjohtaja Hannu Aaltonen ja seura-aktiivi Juhani Hirvonen tarkastavat toukokuun lopulla valmistuvia hallin oheistiloja. Kuva: Elina Helkelä

Petankki on maailmanlaajuisesti hyvin suosittu kuulapeli, jota Suomessa pelaa noin 4000 harrastajaa. Heistä lisenssipelaajia on viitisen sataa.

Euran Raiku voi ylpeillä sillä, että sen petankkijaoston noin 60 harrastajasta peräti 24 pelaajalla on liiton lisenssi.

Eura Petanque on niittänyt menestystä SM-tasolla: veteraaneista kaksi joukkuetta ja naisista yksi joukkue pelaa tällä hetkellä korkeimmalla SM-tasolla.Juhani Hirvonen oli viime vuonna SM-kakkonen singelissä.

Kilpailumenestys- ja aktiivisuusmittareilla mitattuna Raiku on yksi menestyneimmistä petankkiseuroista Länsi-Suomessa.

Yleisurheilu-, lentopallo- ja petankkiseura Euran Raiku omistaa yhteensä noin 800 neliömetriä halli- ja varastotilaa Fankkeen teollisuusalueella Eurassa.

Entisestä kuormalavojen valmistushallista on remontoitu jaostolle 8-ratainen sisähalli, jossa petankin pelaaminen onnistuu talvikaudellakin.

Alueella on myös ulkoratoja kesäkäyttöön.

Parhaillaan hallin yhteyteen remontoidaan Leader-tuen avustuksella oheistiloja, joihin sijoittuvat saunatilat, kerhohuone ja wc.

Petankkihallia oheistiloineen voi halutessaan vuokrata.

– Raiku pitää yrityksille usein tyky-päiviä. Nyt saamme muutettua petankkihallin kokonaan esteettömäksi, jolloin sitä voivat käyttää liikuntarajoitteisetkin, seuran puheenjohtaja Hannu Aaltonen selvittää.

Raikun petankkihalli oli jo ennen laajennustakin ahkerassa käytössä. Hallin päiväkirjamerkinnät osoittavat, että vuositasolla siellä on noin 3 500 käyntikertaa.

Netissä olevasta petankkihallin harjoituskalenterista näkee puolestaan eri ryhmien harjoitusajat.

– Täällä pelaavat omilla vuoroillaan esimerkiksi sotaveteraanit, toimintakeskusten harrastajat ja ladyt. Keskiviikkoisin meillä on Kaiken kansan petankkivuoro, joka on tarkoitettu kaikille lajista kiinnostuneille. Kuulatkin tulevat silloin ”talon puolesta”, jaoston puheenjohtaja Kalevi Tuominiemi vinkkaa.

Seurassa toivottaisiin, että yhä useampi nuori innostuisi petankista harrastuksena. Sitä varten seura on hankkinut jaostolle myös pienempiä juniorikuulia, joita nuorten on helpompi heittää.

– Meillä on käynyt koululuokkiakin tutustumassa lajiin, ja Raikun lentopallojaoston 2 00 juniorista voisimme hyvin muodostaa junioriporukan myös petankkipuolelle, Tuominemi toteaa.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Eura Petanque isännöi jo neljännen kerran SM-kisaviikkoa Eurassa.
Kauttuan koulun pihalle muodostetaan kaikkiaan 60 petankkikenttää, joilla ottavat mittaa toisistaan arvioilta noin 350 pelaajaa.

– Täällä pelataan kaikkien sarjojen Suomen mestaruuksista. Viikon aikana nähdään kaikkiaan noin 8 00 suoritusta, kertoo jo 1990-luvulta lähtien petankkia pelannut Juhani Hirvonen.

Hän on tällä hetkellä ainoa Eurassa toimiva liiton auktorisoima kilpailutuomari.
Hirvosen mukaan Euran-kisat ovat tunnetut alan harrastajien keskuudessa.

– Meille on muodostunut oma tapa tehdä näitä kisoja. Saamme paljon kiitosta järjestelyistä. Porukalla on hauska tulla aina Euraan.

Petankin suosiosta kertoo se, että joka viikonloppu jossain päin Suomea pidetään kisat, ja hyvin usein niihin osallistuu pelaajia myös Eurasta.

Sekä Hirvonen että Tuominiemi pelaavat ja kilpailevat säännöllisesti. Molemmat harjoittelevat noin kolme kertaa viikossa, myös talvikaudella.

– Sattuman osuus on aina läsnä, kun pelataan erilaisilla alustoilla. Soran joukossa olevat luonnonkivet tekevät suorituksesta vaativan, Juhani Hirvonen huomauttaa.

Molemmat kehuvat lajia hyvin sosiaaliseksi.
– Kunhan taktisiin kiemuroihin pääsee sisälle, lajista löytää paljon hauskoja juttuja, Tuominiemi lisää.

  • Liikuntaa ja taktiikkaa
  • Arkeologiset löydöt ovat todistaneet, että jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua ihmiset pelasivat kuulapelejä.
  • Viime vuosisadan alussa Ranskassa syntynyt petankki (pétanque) eroaa jonkin verran sääntöjensä osalta jeu provencalista, joka on petankkia vanhempi laji.
  • Yhteistä molemmille lajeille on se, että niitä pelataan metallikuulilla.
  • Petankkia pelataan kahdella 1–3 hengen joukkueella.
  • Suomen Pétanque-liitto on perustettu 1982, ja sillä on noin 50 jäsenseuraa kautta maan.
  • Harrastajia on Suomessa noin 4 000, joista 5 00 on lisenssipelaajia.
  • Eura Petanque perustettiin Euran Raikun jaostoksi vuonna 2006.
  • Ensimmäiset pelit pelattiin perustamisvuoden kesällä Kauttuan Kännön koulun pihalla.
  • Euran Raikulla on noin 60 petankkiharrastajaa, joista 24 on lisenssipelaajia.