Pidetä vaari vähäsist – pystökaffet poikivat ajatuksen huomioliiveistä

Wännin vastuulastentarhanopettaja Hannamaija Mäki ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan heijastinliivejä ehdottanut Rauno Vuorisalo päiväkotilasten ympäröimänä. Wännin heijastinliiveihin on merkitty puhelinnumero, jonne hukkuneista liiveistä voi ilmoittaa. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Wännin päiväkodin 3–5-vuotiaat lapset asettuvat pihamaalla visusti parijonoon. Pulkat ja lumikolat sysättiin suosiolla sivuun, kun ylle alettiin hetki sitten pukea heijastinliivejä. Ne merkitsevät nimittäin yhteistä retkeä torille, Ankkalammelle tai vaikkapa Vanhaan Raumaan.

Pikkulapset ovat heijastinliiveineen loistaneet liikenteen seassa jo vuosikaudet, mutta enää ei tarvitse huolehtia kaupungin varhaiskasvatuksen henkilökunnankaan näkyvyydestä. Kaupunki hankki nimittäin hiljattain kaikkien Rauman päiväkotien ja ryhmäperhepäiväkotien työntekijöille sekä perhepäivähoitajille yhtenäiset heijastinliivit.

Ajatus varhaiskasvatuksen työntekijöiden huomioliiveistä syntyi keskellä kaupunkia, Rauman torilla. Muuten fiksusti liikkuvissa päiväkotiryhmissä pisti silmään se, ettei mukana olleilla aikuisilla läheskään aina ollut heijastinliivejä.

Rauno Vuorisalo antaa kasvot idealle, mutta kertoo sen olevan koko pystökaffella käyvän joukon ansiota. Pyörät lähtivät pyörimään nopeammin kuin sanansaattajana toiminut Vuorisalo uskalsi toivoa.

Hän vei idean kaupungintalon kautta varhaiskasvatustoimistoon ennen joulua. Tieto mahdollisuudesta tilata heijastinliivejä tavoitti päiväkodit jo muutaman päivän kuluttua jouluviikolla.

– En olisi uskonut, että ehdotus menee ensimmäisellä kerralla läpi. Kyllä kannatti ottaa asia hoitaakseen, Vuorisalo toteaa tyytyväisenä.

Varhaiskasvatuksen työntekijöiden uusiin heijastinliiveihin on painatettu teksti Pidetä vaari vähäsist.

Vuorisalo nimeää heijastinliivien käytön erinomaiseksi esimerkiksi esimerkin voimalla tapahtuvasta asennekasvatuksesta. Hän toivoo, että seuraava sukupolvi olisi fiksumpi sekä heijastinliivien että pyöräilykypärien käytön osalta.

Entiseltä ammatiltaan työturvallisuuskouluttaja Vuorisalo huomauttaa käytön olevan myös lasten mukana kulkevien ohjaajien turvallisuuskysymys.

– He ovat liikenteessä yhtä lailla, Vuorisalo huomauttaa.

Periraumalaisten torikahvien lomassa syntynyttä ajatusta kunnioittaen myös heijastinliiveihin teksti lausahdus muistuttaa kotikaupungista. Rauman logon sijaan turvaliivien selkämyksissä lukee nimittäin Pidetä vaari vähäsist.

Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjariitta Kivirauma kertoo, että lausahdus on peräisin kaupungin varhaiskasvatuksen turvallisuussuunnitelman nimestä.

Varhaiskasvatuksen väki on kiitollinen 350 tilatusta heijastinliivistä.

– Hienoa, että kaupunki satsasi heijastinliiveihin. Tämä on oikein hyvä idea, Kivirauma kiittelee.

"En uskonut, että asia menee ensimmäisellä kerralla läpi. Kyllä kannatti ottaa asia hoitaakseen."