Pihaa voi uudistaa pienestikin

Pihasuunnittelija Laura Moilanen ei lähtisi koskaan uusimaan pihasta aivan kaikkea.

Lumen alta paljastunut kevätpiha ei mairittele silmää. Vielä vailla vihreyttä oleva kasvillisuus näyttää väsyneeltä ja nuutuneelta.

Monelta kotipuutarhurilta on saattanut syksyllä into lopahtaa, eikä pihalle ole jaksettu tehdä juuri muuta kuin korjata terassikalusteet suojaan ja tyhjentää kukkaruukut. Haravoiminenkin taisi unohtua.

Jotain pitäisi tehdä, etta kesällä olisi mukava nauttia pihasta.

Maisemasuunnittelija-hortonomi ja viherrakennuspuutarhuri Laura Moilanen tietää, että pihakin kaipaa välillä piristystä, aivan kuten kodin sisätilatkin.

– Kun vanhaa pihaa halutaan uudistaa, lähden tietenkin tarkastelemaan aluksi kokonaisuutta. Keskustelen asiakkaan kanssa, mitkä asiat pihalla tai puutarhassa toimivat ja onko siellä jotain puutteita, joihin kaivataan muutosta tai parannusta.

Laura kertoo, että hän pyrkii aina säästämään mahdollisimman paljon pihalla olevaa alkuperäistä kasvillisuutta sekä esimerkiksi kiviä ja edelleen toimivia rakenteita.

– Tietenkin, jos asiakas sanoo, että kaikki pannaan uusiksi, niin ei siinä sitten mitään, sitten tehdään niin. Itse en kuitenkaan lähtisi uusimaan pihasta aivan kaikkea, sillä pienempikin muutos riittää.

Laura antaa muutamia helppoja pihan ”make over” -vinkkejä:

– Jos esimerkiksi rikkaruohot ovat vallanneet kukkapenkin, niin hyväkuntoiset perennat kannattaa nostaa ylös ja poistaa penkistä reilu kerros multaa. Samalla poistuvat rikkakasvien juuretkin. Sitten tuodaan tilalle uutta multaa, johon siistityt perennat istutetaan uudelleen.

Perennapenkin helppohoitoisuutta ja huoliteltua yleisilmettä voi Lauran mukaan lisätä suodatinkankaalla ja kuorikatteella, jotka estävät rikkaruohojen kasvun.

– Mikäli kukkapenkissä on reunuskivet, ne kannattaa ottaa myös ylös, puhdistaa ja asetella uudelleen paikoilleen.

Pensaat ja puut siistiytyvät huomattavasti, kun niistä leikataan kuivuneet oksat pois. Samoin perennoista katkotaan kuivuneet varret.

Sammaloituneen ja rikkaruohojen valtaaman nurmikon Laura uudistaisi siten, että nurmen koko pintakerros kuoritaan ja tilalle tuodaan uutta, lannoitettua ja kalkittua multaa, johon uusi nurmi kylvetään.

– Sammalta syntyy, kun maa on liian hapan. Kalkitseminen ei kuitenkaan auta tilannetta kuin harvoissa tapauksissa, joten nurmikko on parasta perustaa uudelleen.

Pihan ilme kohenee myös, kun kiveykset otetaan ylös, puhdistetaan ja asetellaan uudelleen. Paras apuväline on painepesuri, jolla kivien ja laattojen pintaan muodostunut lika ja sammal irtoavat parhaiten.

– Kivet voi viimeistellä markkinoille tulleella pihakivimaalilla tai kuullotteella, jolla voidaan myös vaihtaa kokonaan kivien ja laattojen väriä.

Asiakkaat toivovat Laura Moilasen mukaan pihaltaan nykyään ennen kaikkea helppohoitoisuutta.Sen vuoksi pihoille tuodaan nyt paljon kunttaa eli siirtovarvikkoa, jota ei tarvitse leikata.

– Paljon rakennetaan myös terasseja sekä luonnonkiveyksiä, toki nurmikkokin pitää edelleen pintansa.

Terassien rakennusmateriaalina käytetään Lauran mukaan nykyään paljon huoltovapaata komposiittilautaa.

Oleskelualueille tai niiden välittömään läheisyyteen halutaan tietenkin kasveja, ja niitä saadaan sinne istutusaltailla tai siirrettävillä ruukuilla. Näkösuojaa saa helposti ja nopeasti korkeista havuista sekä nopeakasvuisista pensaista ja köynnöksistä.

Yksi erittäin oleellinen pihan viihtyvyyttä lisäävä elementti on valaistus.

– Meillä on suurimman osan vuodesta pimeää, joten valaistuksen suunnitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Pihan uudistamisessa ja perustamisessa Laura kääntyisi aina pihasuunnittelijan puoleen.

– Pihasuunnitelmaan panostaminen tulee myöhemmin takaisin säästyneinä ylläpitokustannuksina. Säästäminen väärässä paikassa voi kostautua myöhemmin isommilla kustannuksilla.

Laura arvioi pihasuunnitelman kustannukset sen perusteella, miltä kohde näyttää ja mitä asiakas on sinne toivonut.

– Arviokäynti sisältyy tietenkin suunnitelman hintaan, mutta jos halutaan vain neuvoja tai vinkkejä, niin silloin suunnittelijan käynnit ovat maksullisia, hän selvittää.

Kevät ja kesä ovat pihasuunnittelijan ja viherrakentajan kiireisintä aikaa.

Laura Moilanen ehti toimia alalla kotikaupungissaan Oulussa seitsemisen vuotta, ennen kuin hän muutti Raumalle.Täällä hän on asunut ja pyörittänyt yritystä nyt kolme vuotta.

– Täällä on mukavaa, kun sesonki on niin pitkä. Toista se oli Oulussa, jossa on lyhyt kasvukausi, ja kylmää aikaa riittää pitkään. Eteläisessä Suomessa pihahommiin voi ryhtyä heti, kun maa on sulanut, ja töitä voi paiskia myöhäiseen syksyyn.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut