Pihajumppa liikuttaa eurajokelaisia

Pirkko Mäkinen pitää huolen siitä, ettei jumppa muutu yksitoikkoiseksi. Kaukalossa heiluvat hihojen ja lahkeiden lisäksi kahvakuulat, kepit ja hulahulavanteet. Kuva: Jussi Hietikko

Keväällä joka tiistai järjestetään Lapijoen kiekkokaukalossa Pirkon pihajumppa, josta on muodostunut erittäin suosittu paikallisten parissa. Tiistaiaamuisin pidettävä pihajumppa on suunnattu työelämän aikatauluista ja vaatimuksista vapautuneille ikäihmisille.

– Joka tiistai täällä on yli 20 innokasta jumppaajaa, oli keli kuin keli, vertaisohjaaja Pirkko Mäkinen kertoo.

Ryhmä voitti arvonnassa Rion kesäolympialaisissa urheilijoiden käytössä olleen Tunturi Lumo -polkupyörän. Arpaonnen osuminen Eurajoelle oli suurta sattumaa, sillä koko Suomeen polkupyöriä tuli kokonaiset kaksi kappaletta.

Pirkon pihajumpat -ryhmä osallistui viime vuoden syyskuussa valtakunnalliseen Unelmat liikkeelle -liikuntapäivätempaukseen, jonka myötä he pääsivät myös arvontalistalle.

– Olihan tämä mukava yllätys. Kivaa, että pyörä tuli Eurajoelle, Pirkko Mäkinen iloitsi.

Lapijokelaiset Heikki ja Hellevi Kaukkila ovat innokkaita kuntoilijoita ja käyvät Pirkon pihajumpissa säännöllisesti.

– Täällä on tosi hyvä ryhmähenki, mutta silti jokainen saa tehdä ihan siihen omaan tahtiin, Heikki Kaukkila kehuu.

Pihajumpan lisäksi he myös täyttävät henkilökohtaista kuntoilukorttia. Korttiin saa merkinnän, jos liikkuu, kuntoilee tai tekee sykettä nostattavia kotitöitä, kuten haravointia puolen tunnin ajan päivässä.

– Se kortti on kyllä tosi motivoiva. Pääsee kilpailemaan itsensä kanssa, että varmasti tulee merkintä joka päivä siihen, Heikki Kaukkila kertoo.

– Kyllä meidän yleisin kuntoilumuotomme on kävely. Kesällä sitten pyöräillään enemmän, kun on paremmat kelit, Hellevi Kaukkila pohtii.

Lapijoella on Kaukkiloiden mukaan mukavat ulkoilumahdollisuudet, ja kävelylenkkireittejäkin on pari.

– Nyt kun Eurajoen suuntaan menee pyörätiekin, niin sitäkin tulee usein käveltyä.

Kun Lapijoelta kävelee Eurajoelle ja takaisin, reissulle tulee pituutta kymmenen kilometriä.

Eurajoen kunnan liikunta- ja hyvinvointineuvoja Sarianna Helminen oli myös juhlistamassa olympiapyörän saapumista Eurajoelle. Helmisen mukaan Eurajoella asuu liikunnallista väkeä, ja siksi kunnan järjestämät liikuntatuokiot, kuten Pirkon pihajumppa ovat hyvin suosittuja.

Pirkon pihajumppa kuuluu Eurajoen kunnan Voi hyvin -jumppiin, jotka ovat kuntalaisille ilmaisia. Jumppia vetävät kunnan kouluttamat vertaisohjaajat, kuten Pirkko Mäkinen.

– Eurajoella on myös liikuntapaikkoja varsin mukava määrä, etenkin ulkoliikkumapaikkoja on paljon, Sarianna Helminen pohtii.
Sisäliikuntapaikkojen määrä muuttuu tilapäisesti, kun keskustan koulu menee remonttiin.

Pirkon pihajumppa aloitettiin talvitauon jälkeen viime viikolla. Heinäkuu lomaillaan, ja sitten viikottaiset jumppahetket jatkuvat syksyyn asti.