Pihavajalle on monenlaista käyttöä

Satawoodin toimitusjohtajan Jukka Hautamäen mukaan pihavajojen yhteyteen rakennetaan nykyään usein myös katos tai pieni terassi. Kuva: Elina Helkelä

Piha- ja ulkoelämä kuuluvat oleellisesti suomalaiseen kesään, vallitsevasta säästä huolimatta.

Vaikka puutarhatrendeistä onkin tällä hetkellä nousussa laiskan puutarhurin unelma, ”täydellisen epätäydellinen”, wabi-sabi-puutarha, haluaa moni suomalaisista pihalleen kuitenkin siistin ja viimeistellyn ilmeen.

Huoliteltu ja toimiva pihapiiri tarkoittaa sitä, että kaikilla toiminnoilla on omat varastointi- ja säilytyspaikkansa. Pihavarastojen kätköissä pysyvät hyvässä järjestyksessä niin puutarhatyövälineet, ruohonleikkurit, polttopuut kuin polkupyörätkin.

Nopeasti pystytettävät piha- ja puutarhavajat ovatkin viime vuosina lisänneet suosiotaan entisestään

– Tämän päivän trendinä on se, että vajan yhteyteen sijoitetaan katos, jonka alla voi säilyttää vaikka ajettavaa ruohonleikkuria, autoa tai mönkijää. Jotkut rakentavat vajansa eteen myös pienen terassin, Vermuntilassa toimivan Satawoodin toimitusjohtaja Jukka Hautamäki kertoo.

Satawoodin pienelementeistä vasemmanpuolimmainen on kolmen vuodenajan rakenne, oikealla on eristeetön pihavaraston seinäelementti. Kuva: Elina Helkelä

Satawood ja hinnerjokelainen Tammiston puu ovat valmistajia, jotka toimittavat erilaisia piharakennuksia valmiina pienelementteinä. Tammiston puu markkinoi myös kevythirsirakenteisia rakennelmia.

– Me toimitamme asiakkaalle mallistomme mukaisia rakennuksia, joita löytyy monta eri tyyliä ja kokoa. Juuri nyt on tuotetoimituksissa vuoden kiireisin aika, Jari Siimes Tammiston puusta kertoo.

Tammiston puun ikkunattoman T71-varaston pinta-ala on 3,24 neliötä. Kuva: Tammiston puu

Satawoodin Hautamäen mukaan pihavarastojen kysyntä alkaa heti, kun kevätaurinko alkaa paistaa. Sesonkia jatkuu sitten koko kesän, aina lokakuulle asti.

– Me pystymme toimittamaan pihavaraston asiakkaalle varsin nopeasti, noin parissa viikossa. 16 vakiomallimme lisäksi voimme tehdä asiakkaalle myös räätälöityjä ratkaisuja, Hautamäki toteaa.

Pihavarastojen vakiotoimitusten sisältämät osat ja tarvikkeet vaihtelevat jonkin verran valmistajakohtaisesti, mutta yleensä on kuitenkin niin, että asiakkaan pitää itse hoitaa rakennuksen perustukset ja asennuksen.

Vajat ja varastot toimitetaan maalaamattomina.

Jukka Hautamäen mukaan perusvaraston seinäelementit ovat eristämättömiä. Mikäli varastosta halutaan esimerkiksi ”kolmen vuodenajan varasto”, asennetaan elementin väliin tuulensuojalevy sekä eristysvillaa.

– Täysin talvilämpimiin rakennuksiin pitää asentaa sitten jo lämpölasi-ikkunat ja seiniin, kattoon ja lattiaan paksummat eristeet, Hautamäki huomauttaa.

Satawoodin ja Tammiston puun pihavarastoja on toimitettu niin kesämökeille kuin kaupunkitalojen pihoillekin.

Katoksen tai kevytrakenteisen vajan rakentaminen

  • Rauman kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan pohjapinta-alaltaan enintään 10 neliömetrin suuruisen katoksen tai kevytrakenteisen vajan rakentamiseen riittää toimenpideilmoituksen tekeminen.
  • Poikkeuksena ovat Vanhan Rauman ja Pohjankadun asemakaava-alueet, joilla edellytetään toimenpideluvan hakemista.
  • Lapin alueen asemakaava- ja ranta-asemakaava-alueilla tehdään toimenpideilmoitus, mutta kaavoittamattomilla alueilla ei tarvita lupaa eikä ilmoitusta.
  • Rakennuksen sijoituspaikasta tulee keskustella etukäteen naapurin kanssa.
  • Pihamaan rakennelmat ja laitteet kuten puutarhamajat, kasvihuoneet, pihagrillit, maakellarit, jätesäiliöt ja -aitaukset, leikkimökit, koirankopit ja muut vastaavat rakennelmat on sijoitettava kiinteistölle siten, etteivät ne aiheuta haittaa naapurille eivätkä rumenna ympäristöä.
  • Leikkimökin pystyttäminen ei edellytä lupaa, jos se on kooltaan keskimäärin 2×2 metriä ja lasten mittojen mukaan tehty. Leikkimökin tulee vastata käyttötarkoitustaan, eikä toimia esimerkiksi varastona.
  • Jos hankkeen luvanvaraisuus epäilyttää, tarkista asia päivystävältä lupatarkastajalta, puh. 02 8345003.
  • Lähde: rauma.fi