”Pitää olla suurta ja komiaa, pohojalaanen kun on"

Jari Hevonkosken omistaman Ford Thunderbird mk6:n pituus on 5,7 metriä ja leveys 2 metirä. Auto on suurin koskaan valmistettu Thunderbird-malli.
Jari Hevonkosken omistaman Ford Thunderbird mk6:n pituus on 5,7 metriä ja leveys 2 metirä. Auto on suurin koskaan valmistettu Thunderbird-malli. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalainen Jari Hevonkoski tietää, ettei hänellä ole mitään asiaa Vanhan Rauman pikkukaduille lähes kuusi metriä pitkällä ja reilut kaksi metriä leveällä Ford Thunderbirdillään (vm. 1972).

– Ainakin Kekkosen matalaan jumiutuisin varmasti, mies nauraa ja viittaa Eteläpitkäkadun ja Isopoikkikadun kulmaukseen, mihin presidentti Urho Kekkonen jäi kiinni Cadillacillaan vieraillessaan Raumalla vuonna 1962.

Yksi Amerikan alkuperäiskansojen tunnuksista, thunderbird eli ukkoslintu, symboloi suurta voimaa ja kestävyyttä. Lisäksi se suojaa ihmisiä pahoilta hengiltä. Ukkoslintu on alkuperäiskansojen keskuudessa voimakkain henkiolento.
Yksi Amerikan alkuperäiskansojen tunnuksista, thunderbird eli ukkoslintu, symboloi suurta voimaa ja kestävyyttä. Lisäksi se suojaa ihmisiä pahoilta hengiltä. Ukkoslintu on alkuperäiskansojen keskuudessa voimakkain henkiolento. Kuva: Juha Sinisalo

Hevonkosken autohurmuri, Amerikasta Suomeen vuonna 2018 tuotettu Ford Thunderbird mk6, on kaksiovinen coupé, joka on suurin koskaan valmistettu Thunderbird-malli. Sen massa on 2 250 kiloa.

– Näitä on kahta kokoa. Tämä on 460, eli sen moottorin iskutilavuus on 7542 kuutiosenttimetriä. Toisen hieman pienemmän, 429:n, iskutilavuus on 7022 cm3. Neljäkuuskymppisiä, jotka ovat vuosimallia 1972–1973 on Raumalla ainoastaan tämä minun. Porissa, Lahdessa ja Turussa on kussakin yksi, Hevonkoski tietää.

Hän kertoo löytäneensä auton vuonna 2018 netistä, jossa se ”otti heti silmään”. Mies nauraa, että hänen moottoripyörä- ja autoharrastuksensa oli jo tuolloin karannut käsistä, joten pitihän sitä oma ”ukkoslintukin” hommata. Varsinkin, kun lähes koko historiansa ajan Kaliforniassa ollut auto oli niin hyvässä kunnossa.

– Runko oli täydessä iskussa! Eihän Kaliforniassa ole ollut tarvetta maantiesuolalle. En ole tehnyt autolle mitään muuta kuin uusinut sisustusverhoilun, ja viime vuonna kunnostin sen alkuperäisen moottorin. Tykän olla kädet rasvassa, ja kun moottorin pakosarja vähän vuoti, päätin irrottaa moottorin kokonaan ja käydä sen kauttaaltaan läpi. Nyt, kun auton moottoritila on siisti, kehtaan nostaa konepeltiäkin.

Ford Thunderbird mk6:n massa on 2 250 kiloa. Suuren moottorin takia myös polttoaineenkulutus on suurta; maantieajossa jopa 29 litraa tunnissa. Vuoden 1973 öljykriisi vaikeutti autojen myyntiä, joten mallia jouduttiin pienentämään seuraavaa sukupolvea varten, ja kuudennen sukupolven T-bird jäi viimeiseksi suureksi.
Ford Thunderbird mk6:n massa on 2 250 kiloa. Suuren moottorin takia myös polttoaineenkulutus on suurta; maantieajossa jopa 29 litraa tunnissa. Vuoden 1973 öljykriisi vaikeutti autojen myyntiä, joten mallia jouduttiin pienentämään seuraavaa sukupolvea varten, ja kuudennen sukupolven T-bird jäi viimeiseksi suureksi. Kuva: Juha Sinisalo

V8-moottorilla varustettu takavetoinen ja automaattivaihteinen Ford Thunderbird ei ole luonnollisestikaan vähäpäästöinen auto. Sen keskikulutus voi nousta maantiellä jopa 29 litraan tunnissa.

Siksi Hevonkoski ei sillä ajelekaan kuin harvakseltaan ja vain kesäisin. Tänä vuonna Thunderbird on ollut liikeellä noin viisi kertaa.

– Käytän sitä ”työautona” eli ajelen evankelioimismatkoja esimerkiksi Lahteen ja Seinäjoelle. Harrastan nimittäin hengellisyyttä.

Hevonkoski on saanut pastoriaalisen koulutuksen, opiskellut mielenterveysterapeutiksi sekä Raamatun opettajaksi. Hän kuuluu Gospel Riders -moottoripyöräkerhoon, joka on yhteiskristillinen kerho.

– Kun ostin ensimmäisen pyöräni, lähdin etsimään kerhoa, johon voisin liittyä. Päädyin Gospel Ridersiin, sillä ajattelin, ettei se ole ainakaan mikään rikollisjengi, hän kertoo hymyillen.

Hevonkoski on printannut itselleen muistitarran, jossa nopeusmittarin mailit on muutettu kilometreiksi.
Hevonkoski on printannut itselleen muistitarran, jossa nopeusmittarin mailit on muutettu kilometreiksi. Kuva: Juha Sinisalo

Hevonkoski toteaa, että niin moottoripyörä- kuin autoharrastuskin sopivat hyvin hengellisyyteen.

– Yleensä moottoripyörät ja klassikkoautot kiinnostavat yleisöä. Niitä ihmettelemään tulevien kanssa voi luonnollisesti ryhtyä juttelemaan myös hengellisistä asioista.

Huomiota Hevonkosken Ford Thunderbird ainakin kerää osakseen. Hän kertoo, että monet haluavat tulla kuvattavaksi sen kanssa, ja lapset ovat innoissaan päästessään istumaan auton takapenkille.

– En kuitenkaan kovin usein lähde tällä kaupungille. Jos käyn vaikka marketissa, niin joudun parkkeeraamaan auton parkkipaikan uloimpaan kulmaan. Isotkaan parkkiruudut eivät ole riittävän isoja tälle autolle. Ja kun avaan sivuoven, viereinen parkkiruutu täyttyy.

Kaksiovisen Ford Thunderbirdin sivuovi vie kokonaan avattuna viereisen parkkipaikan.
Kaksiovisen Ford Thunderbirdin sivuovi vie kokonaan avattuna viereisen parkkipaikan. Kuva: Juha Sinisalo

Ford Thunderbirdin huimaa polttoaineenkulutusta Hevonkoski kompensoi omistamallaan Hummer-autolla, joka kulkee nykyään kaasun avulla.

Mieltymys suurikokoisiin ajopeleihin on hänen mukaansa ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Mies on matkoillaan ottanut hirven kanssa osumaa muutamia kertojakin.

Lisäksi ”pohojalaanen” syntyperä vaikuttanee osaltaan Hevonkosken autovalintoihin.

– Meillä Pohjanmaalla kaiken pitää olla mahdollisimman suurta ja komiaa! mies kuittaa nauraen.