Pitserian nurkista oikeille estradeille: drag-viihde elää nousukauttaan

Marraskuussa Drag leidit lavalla valloittaa myös Rauman.

Vieressä istuva keski-ikäinen nainen singahtaa ylös tuoliltaan ja taputtaa seisaaltaan. Drag leidien tulkitsemat takavuosikymmenten iskelmähitit saavat porilaisen kulttuuritehdas Kehräämön yleisön riehaantumaan ja laulamaan äänekkäästi mukana.

Viiden suomalaisen dragartistin, Pola Ivankan (Mika Tepsa), NikoLan (Niko Mäkinen), Sheilan (Antti Taipale) ja Jayden Marsin (Aarni Mikkola) yhteinen kiertuekonsertti Drag leidit lavalla on ollut suksee jo heti ensimmäisestä keikasta lähtien.

Syyskiertueen avauksessa Porissa molemmat illat ovat täynnä.

– Kaikilla keikoilla yleisö on noussut seisomaan viimeistään siinä vaiheessa kun encore on päätynyt, Tepsa sanoo.

Nostetta kiertueelle toi jo dokumenttisarja Ylellä. Kesällä leidit nähtiin Hankasalmella kesäfestareilla ja tänä syksynä he piipahtivat BB-talossa herättelemässä asukkaita.

Leideillä on porilaiskahvilassa yllään oman malliston teepaidat, joissa lukee Tammat tamppaa. Mika Tepsan eräässä haastattelussa lohkaisemasta vitsistä tuli hyvä slogan.

Mikkolaa lukuun ottamatta artistit eivät vielä ole tälläytyneet viikonlopun toiseen vetoon, vaan istuvat rennosti verkkareissaan. Muuntautuminen miehestä naiseksi vie kultakin yksilöllisen ajan.

– Parranajosta lavakuntoon pari tuntia, sanoo Antti Taipale.

Helsinki Drag Battle -kilpailun 2016 voittanut meikkitaiteilija Aarni Mikkola on ryhmän diva, joka sanoo varaavansa paljon aikaa laittautumiseen. Meikkaamisen ohella on paljon muutakin tuunattavaa: toppaukset, sukkahousut, peruukki, korut.

Esiintymisvaatteet – joita on paljon – pitää höyryttää.– Aarni kyllä tupsuttaa kaikkea mahdollista, muut hörähtävät.

Drag leidien keikoilla valtaosa yleisöstä on keski-ikäisiä ja sitä vanhempia, suurin osa naisia.

– Vähän yllätyksenä on tullut, että sen ikäisistä lähtee niin paljon ääntä ja isoja reaktioita, Mika Tepsa päivittelee.

Drag-viihde elää Suomessa juuri nyt nousukauttaan. Siitä on tullut salonkikelpoista.

– Dragiä ei enää pidetä nuhjuisena tai jotenkin groteskina, vaan sillä on vakiintunut asema viihteessä samalla tavoin kuin vaikkapa stand upilla, sanoo Mäkinen.

Toisenlaisiakin aikoja on ollut. Nelikosta pisimpään alalla ollut Mika Tepsa aloitti aikanaan showryhmässä, josta hän siirtyi 2000-luvun alussa soolouralle.

Esiintymispaikat eivät tuolloin olleet pitserian nurkkia kummempia.

– Keikoilla ei aina ollut helppoa käydä jo ihan yleisen ilmapiirin takia. Eikä kyse ollut vain yleisöstä. Tapahtumajärjestäjienkin tyyli oli vähän se, että ei kai tuo mitään tarvitse, hyvä jos oli vesilasi tarjolla tai paikka, jossa vaihtaa vaatteet. Kaikilla esiintyjillä tilanne on varmasti parantunut, Tepsa pohtii.

Drag leidien saama suosio on nelikon mukaan hyvä osoitus alan arvonnoususta. Toki siihen vaikuttaa myös tunnettujen iskelmätähtien esittäminen.

– Show on crossoveria, jossa yhdistyvät good old timesin leidit sekä dragviihde, sanoo Tepsa.

– Se puhuttelee selkeästi kahdenlaista yleisöä, jatkaa Mäkinen.

Drag leidit lavalla onkin kahden sukupolven juttu, sillä drag kiinnostaa nykyään myös nuoria. Nostetta se on meikkitaiteilijana työskentelevän 26-vuotiaan Aarni Mikkolan mukaan saanut sosiaalisesta mediasta sekä amerikkalaisesta realitykilpailu Rupauls Drag Racesta.

– Sarja on nostanut koko genren ihan uudelle tasolle.

Mikkola on esiintynyt Drag Racen tähtien kanssa ja vieraillut suosikkitubettajien videoilla. Suosiota on lisännyt myös Drag Queen -meikkaus, joka kiinnostaa nuoria.

Lavaesityksen punainen lanka ovat suomalaisen iskelmätaivaan suuret daamit, Lea Laven, Marion, Katri Helena ja Paula Koivuniemi, jotka kokoontuvat dramatisoidussa konsertissa yhteen 20 vuoden tauon jälkeen.

Suomalaisen dragviihteen erityispiirre onkin ollut ”look a like”, se, että drag queen esittää jotain tunnettua henkilöä.

– Suomalaiset rakastavat erilaisia hahmoja. Menestyminen on perustunut juuri artisti-imitaatioon toisin kuin esimerkiksi Amerikassa, jossa drag queen on oma hahmonsa, Mäkinen sanoo.

Hän imitoi lavalla liki täydellisesti Koivuniemeä.

Mika Tepsa on Lea.

– Olen viisivuotiaasta saakka ollut Laven-fani. Kun näin hänet televisiossa laulamassa Ei oo, ei tuu -kappaletta, sanoin vanhemmille, että musta tulee isona tommonen laulaja.

Tepsa heittikin jo 1990-luvulla ensimmäiset drag queen -keikkansa. Lavenin sijaan niitä myytiin Paula Koivuniemellä.

– Vähän me aluksi väännettiinkin siitä, kumpi on nyt Paula ja kumpi Lea, Mäkinen toteaa.Marion sen sijaan oli itsestäänselvyys, sillä Aarni Mikkola on tämän luottomeikkaaja – kuten aika monen muun.Antti Taipale puolestaan on esiintynyt jo aiemmin vale-Katrina.

– Meillä on aika saman oloiset kasvot, mies tuumaa.

Parituntisessa esityksessä on myös muita viihdealan artisteja Kaija Koosta Almaan. Kaija Koo on suosikki, sillä häntä esittävät kaikki.

Lavalla iskelmäleidit kettuilevat toisilleen keveästi ja nokittelevat kilpaa. Myös esiintyjät roolien takana taistelevat tilasta.

– Tottakai, se pitää sopivasti tasoa yllä, sanoo Tepsa.

Esityksen idea lähti tahoillaan esiintyvien artistien halusta tehdä jotain yhdessä. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että kaikki laulavat itse. Suomalaisessa dragviihteessä on yleensä käytetty taustanauhoja.

Tosin Tepsan roolihahmo Pola Ivanka on tullut tunnetuksi nimenomaan laulavana drag queenina.

– Playbackia en olisi lähtenyt tekemään. Tiesin, että muutkin osaavat laulaa, sillä silloin kun opiskelin laulunopettajaksi, kaikki kävivät tunneillani.

Lähtökohta oli alusta alkaen tuoda skeneen jotain uutta. Esitys käsikirjoitettiin teatteriesityksen tavoin teatterin näyttämöille. Kokonaisuuden ohjasi Kalle Pylvänäinen.

– Meitä ei siis voi edes tilata sinne pitserian nurkkaan saati pubiin, nauraa Tepsa.

Leidien syksy näyttää buukatulta: konsertteja on reippaasti yli 20 eri puolilla maata.

– Niin kauan vedetään, kun yleisö on meistä kiinnostunut. Esitys on matkan varrella putsaantunut, ja nyt olemme jo miettineet uusia juttuja: jotain voisi ottaa pois ja jotain lisätä tilalle.

Drag leidit lavalla Raumalla Rauma-salissa 1.11.–2.11.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut