Pitsimissimuisto: ”Jaskarin pojat tanssittivat meitä aitauksessa”

Vuoden 1979 Pitsimissi Anne Valto päätyi kilpailuun isoäitinsä ilmoittamana.

– En minä ollut ollenkaan suunnitellut, että osallistuisin Pitsimissi-kilpailuun. Mamma minut sinne ilmoitti! heläyttää Anne Valto (os. Itämies).

Mamma oli mitä ilmeisimmin varma siitä, että nuoressa naisessa olisi missiainesta, sillä Anne kruunattiin Pitsimissiksi kilpailun historian toisena vuotena eli 1979.

– Porukkaa oli torilla valtavasti. Kuuskajaskarista oli tuotu paikalle armeijan poikia, jotka tanssittivat meitä lavan viereen pystytetyssä aitauksessa. Puna nousee poskille, kun sitä muistelee, hän nauraa.

Annen mukaan kisailijattaret olivat kilpailun aikana omissa ”siviilivaatteissaan”, eikä uimapuku- tai juhlapukukierrosta ollut.

Pitsimissi-kisan voitto poiki Annelle esiintymisiä muiden muassa muoti- ja hiusnäytöksiin, joita pidettiin Centrumissa ja Anttilassa.

Muihin missimittelöihin raumalaisneito ei enää osallistunut, vaan suuntasi kaupalliselle alalle. Nykyisin hän työskentelee terveydenhuoltoalalla muistisairaiden parissa.

Pitsimissin kruunu on omalla tavallaan kuitenkin jättänyt jälkensä Annen elämään.

– Rauma on niin pieni paikkakunta, että toisinaan vielä tänäkin päivänä joku saattaa tulla kysymään minulta, että olenko se entinen Pitsimissi, Anne Valto hymyilee.

Pitsimissi-kilpailun perusti 1978 SPR:n Rauman Osasto, joka halusi saada yleisömagneetin järjestämilleen Suvimarkkinoille.

Tapahtuma on yksi Suomen vanhimmista missikilpailuista, ja sitä on järjestetty katkeamatta alkamisestaan lähtien.

Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Pitsimissiksi kruunattiin Jaana Saarnio tuhatpäisen toriyleisön silmien edessä.

Kaupunkilehti on perinteisesti esitellyt missikandidaatteja sivullaan ja järjestänyt kilpailun yleisöäänestyksiä.

– Uusi Rauma antoi kilpailulle aina merkittävästi julkisuutta. Lehden sivuilla oli esimerkiksi ilmoittautumiskuponkeja, joilla tytöt ilmoittivat halukkuutensa missiehdokkaaksi. Nykyään Raumalainen esittelee kilpailun finalistit ja pyörittää yleisöäänestystä netissä, kertoo Dentelle Rauman Hans Lehtinen, joka järjestää vaimonsa Riikan kanssa Pitsimissi-kilpailua.

– Kaupunkilehti on meille luonnollinen kumppani, kun kilpailua halutaan saada paikallisesti ihmisten tietoisuuteen. Myös jälkijutut tapahtumasta sekä voittajasta ovat meille tärkeitä, Riikka Lehtinen jatkaa.

Vuodesta 2013 Pitsimissi-kilpailua pyörittänyt pariskunta pitää tärkeänä sitä, että vaikka Pitsimissiä voikin äänestää verkossa, yleisöllä on mahdollisuus myös perinteiseen lippuäänestykseen, joka tapahtuu kilpailun yhteistyökumppaneiden toimipaikoissa.

– Joka kotiin jaettava Raumalainen julkaisee sivuillaan missiehdokkaiden kuvat, joiden perusteella lippuäänestäjät valitsevat suosikkinsa. Onpa sattunut niinkin, että eräässä liikkeessä ei oltu ehditty vielä edes tuomaan äänestyslaatikkoa myymälän puolelle, kun oven takana oli ollut jo ensimmäinen innokas äänestäjä, Riikka nauraa.

Pitsimissi-kilpailulla on hyvä maine kotimaisissa kauneuskilpailupiireissä. Hakijamäärä on lisääntynyt vuosi vuodelta, ja kilpailuun osallistuneet nuoret naiset vievät positiivista sanomaa hienosti järjestetystä, lämminhenkisestä raumalaisesta missikisasta eteenpäin.

– Koen, että teemme Rauman hyväksi matkailutyötäkin, sillä Pitsimissi-kilpailu tuo paikkakunnalle suuren joukon ulkopaikkakuntalaisia. Finalistien mukana tulee kannustusjoukkoja, jotka samalla tutustuvat Raumaan. Samoin myös entiset finalistit ja voittajat pyrkivät lähipiirinsä kanssa saapumaan aina Pitsiviikolla Raumalle, Riikka Lehtinen kertoo ilahtuneena.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut