Pitsimissin poika kokkaa kuunari Kathrinan keittiössä

Vuoden 1985 Pitsimissi Pia Kurkela tuli Raumalle tapaamaan poikaansa Johan Kurkelaa, joka on heinäkuun ajan kokannut Poroholmassa Kathrinan Messi-ravintolassa. Pia nauraa, että hänellä on edelleen tallessa Pitsimissi-palkinnoksi saamansa kristallimalja. Kuva: Juha Sinisalo

Johan Kurkela vastaa aamupäivällä puhelimeensa haukotellen. Hän on vasta heräillyt, sillä hänen vastuullaan on tänään kuunari Kathrinan Messi-ravintolan iltaserviisi.

Purjelaivan keittiö ehtii tulla heinäkuussa tutuksi, sillä laivan ravintola on auki päivittäin sekä lounaan että á la carten merkeissä.

– Ihan kauheasti tässä ei ole ehtinyt Raumalla kiertelemään, aika menee töissä ja levätessä. Mutta töitä tänne on tultu tekemäänkin, Johan sanoo.

Helsingissä asuva Johan Kurkela on tänä kesänä käymässä vasta ensimmäistä kertaa Raumalla, mutta kaupunki limittyy silti hänen sukujuuriinsa. Johanin äiti, tuolloin Pia Mäkelänä tunnettu vaaleaverikkö, on kruunattu vuonna 1985 Raumalla Pitsimissiksi.

Maanantaina Pia Kurkela saapui Raumalle katsomaan poikaansa ja entistä ”kruunajaiskaupunkiaan”.

– Vanha Rauma on edelleen yhtä ihana kuin silloin nuorena tyttönä, jolloin vietin kesiä Raumalla kummivanhempieni luona. Poroholmassa en ollut koskaan ennen käynytkään. Se on mielenkiintoinen alue ja näköjään erittäin suosittu lomakeskus, Pia toteaa.

Pitsimissiksi valittiin 1985 tamperelainen 17-vuotias pitkänhuiskea Pia Mäkelä. Tittelistä kamppailivat ansiokkaasti myös Maarit Leino (vas.), Jaana Salmi ja Anne-Mari Rautio. Kuva: LS-arkisto

Järjestyksessään kahdeksanneksi Pitsimissiksi vuonna 1985 kruunattu Pia päätyi kilpailuun hänen kummitätinsä ilmoitettua 17-vuotiaan neitosen mukaan kisaan.

– Olin aivan yllättynyt kuultuani siitä, hän muistelee.

Länsi-Suomen haastattelussa tuore Pitsimissi kertoi haluavansa isona lääkäriksi. Haave ei toteutunut, sillä Pitsimissi-titteli muutti nuoren naisen elämän suunnan tyystin.

– Koska minun piti esiintyä useissa muotinäytöksissä, äitini kehotti minua menemään Tamperella Suomen Europe Fashion -mallikouluun oppimaan esiintymistaitoja. Sille tielle jäin. Nykyisin Fashion Model Agencynä tunnettu mallikoulu toimii Helsingissä ja siellä opetan misseiksi ja malleiksi haluavia nuoria naisia. Yllättäen moni heistä on ilmoittanut olevansa Pitsimissi, jolloin he yllättyvät kun kerron, että niin olen minäkin, Pia Kurkela nauraa.

Mallintöitä Pia teki aktiivisesti vuoteen 1992. Jalkapalloa ja lentopalloa harrastanut liikunnallinen nainen opiskeli liikunnan ohella myös kaupallista alaa tehden pitkään töitä pr:n ja markkinoinnin parissa.

Nykyään hänellä on yritys Via Novus, joka on erikoistunut henkiseen ja fyysiseen valmennukseen sekä ravinto- ja tyylivalmennukseen.

– Lyhyesti sanottuna, autan ihmisiä voimaan paremmin.

Länsi-Suomi teki jutun Pitsimissi-Piasta.

Maanantaina Johan-poikansa valmistamaa ruokaa Kathrinan Messissä maistellut Pia Kurkela on tyytyväinen poikansa uranvalintaan. Hänelle itselleenkin ruuanlaitto on kuulunut mieluisiin harrastuksiin aina nuoruudesta lähtien.

– Kovinkaan usein en pääse syömään Johanin tekemää ruokaa, koska yleensä aina silloin, kun hän tulee käymään kotona, hän toivoo äidin tekemää, Pia hymyilee.

Nuori kokki vielä omien sanojensa mukaan etsii ja kehittää ruokafilosofiaansa.

– Tärkein ja absoluuttisin asia on tietysti se, että ruoka maistuu hyvältä. Opettelen ja kehityn koko ajan lisää, samalla vahvistuu myös oma ruokafilosofiani, hän kuvailee.

Meriiteistä löytyy jo kovia juttuja, sillä Johan on ollut muun muassa Suomen Bocuse d’Or -joukkueen taustajoukoissa. Vuosina 2018–2019 hän toimi Ismo Sipeläisen assistenttina.

Nyt hän on mukana kokkijoukkueen valmennusryhmässä.

– Käytännössä kilpailuja markkinoidaan yksilökilpailuina, mutta kokeilla on todella isot joukkueet takanaan, ja avustajat saavat tehdä kisassa kaikenlaisia töitä.

– Itse olen keskittynyt lisäkepuolen hommiin ja valmennan kasvismaailman jutuissa, Johan kertoo.

Mikäli vapaa-aikaa Rauman-työkeikan lomassa heinäkuussa vielä liikenee, on Johanilla vielä yksi toive, jonka hän haluaisi toteuttaa.

– Ensimmäiset uinnit olen ehtinyt jo meressä pulahtaa, mutta olisi hienoa päästä ajelemaan vielä vesijetillä, hän sanoo.

Pia Kurkela puolestaan suunnittelee käyvänsä jatkossa hieman useammin Raumalla iäkästä kummisetäänsä tapaamassa.