Pitsiturnauksessa kuva ja äänet kunnossa: "Tästä eteenpäin äänentoisto on Hartwall-areenan tasoa"

Äijänsuon jäähallin remontin näkyvin muutos on mediakuution vaihto. Uuden taulun näytöt ovat selvästi edeltäjäänsä isommat. Kuvat: Juha Sinisalo

Äijänsuon jäähallin remontti alkaa olla loppusuoralla.

Uusi mediakuutio saatiin toimimaan viime viikolla, viimeisetkin kuppi-istuimet on vaihdettu kangaspäällysteisiin penkkeihin ja uusi äänentoisto asennetaan tällä viikolla.

Merkittävimmät uudistukset ovat käytössä jo elokuun ensimmäisenä perjantaina järjestettävässä Pitsiturnauksessa.

– Areenan puolella kaikki on valmista Pitsiturnauksessa. Ylätorin jutut eivät välttämättä ole, Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala arvioi.

Vanha mediakuutio jatkaa elämäänsä ylätorilla, jonne siitä rakennetaan kaksi isoa näyttöä. Myös vanha äänentoistolaitteisto päätyy ylätorille.

– Sen jälkeen joka puolella kuuluu hyvin. Varmaan sen jälkeen voi sanoa, ettei missään muussa suomalaisessa hallissa ole yhtä paljon ledinäyttöjä, Rajala huomauttaa.

Äijänsuon iso jäähalli eli Kivikylän Areena kokee kaksivuotisen kasvojenkohotusremontin, jonka Lukko maksaa suurimmaksi osaksi itse.

Viime kesänä Nortamonkadun puoleisen päädyn seisomakatsomon muotoa muutettiin, halliin asennettiin uusia led-pintoja mainosnäytöiksi ja jääkoneen puoleiseen päätyyn tehtiin anniskelukatsomo.

Tänä kesänä vaihdetaan Lukon piikkiin mediakuutio, äänentoisto ja loput penkit sekä kaupungin rahoituksella hissi ja ilmanvaihtokone, joihin budjetoitiin 250 000 euroa.

Lukko oli varautunut lyömään kunnostustöihin kiinni jopa miljoona euroa, mutta seuran osuus remontista kustansi lopulta reilut 700 000 euroa.

Hinta jäi odotettua pienemmäksi, koska Lukko sai mediakuution halvemmalla kuin odotti.

Viimeisetkin muoviset kuppi-istuimet ovat vaihtuneet kangasverhoiltuihin tuoleihin.

Äijänsuon kattoon nousee isokokoinen näyttötaulu, jonka näytöt ovat 5,0 metriä leveät ja 4,5 metriä korkeat.

– Mediakuutio on laadultaan samaa tasoa kuin Helsingin vanhassa jäähallissa tai Lahden jäähallissa, Rajala kertoo.

– Se on kuitenkin metrin leveämpi, ja sitä kautta saamme kuvalle 16:9 kuvasuhteen.

Uuden mediakuution toimittaja on Canon.

– Uusi kuutio ja uusi äänentoisto tarkoittavat parempia hidastuksia, selkeämpää kuvaa ja selkeämpiä kuulutuksia, Rajala uskoo.

– Tästä eteenpäin äänentoisto on Hartwall-areenan tasoa.

Ensi kaudella myös Raumalla pelataan älykiekolla, ja Lukko pystyy käyttämään sen tuottamaa dataa mediakuutiolla.

Tamperelaisen Bitwisen kehittämä järjestelmä tarjoaa reaaliaikaista tietoa kaukalon tapahtumista kuten laukausten kovuudesta, pelaajien luistelunopeudesta ja pelin aikana luistellusta matkasta.

– Meille tulee peleihin myös kaksi uutta kameraa. Toinen on langaton, ja se ei keskity pelin kuvaamiseen vaan sillä voidaan poimia vaikka yleisöä mediakuutiolle, Rajala paljastaa.

– Toinen taas on mediakuution alle asennettava 360-robottikamera, jolla saadaan vaikka lähikuvaa maalivahdista.

Itse pelit kuvaa viime kauden tapaan Telia. Lukko voi valita mediakuutiolle kuvaa joko Telian lähetyksestä tai jommastakummasta omasta kamerastaan.

– Kaiken pitäisi olla Pitsiturnauksessa käytössä, mutta siinä vaiheessa kaikki on varmaan vielä vähän harjoittelua, Rajala sanoo.

– Näiden muutosten jälkeen meillä alkaa olla Suomen paras halli.

Lisää aiheesta

MM-pokaali saapuu nähtäville Pitsiturnaukseen

Elokuisen Pitsiturnauksen lohkojaot ja otteluohjelma selvillä