Helmenkalastajat rantautuu tänään Raumalle

Helmenkalastajat-yhtye voitti vuonna 2008 Viihdyttäjät-tanssiorkesterikilpailun, josta aukeni suurimpien keikkapaikkojen estradit ja myös Kesäillan Valssi TV-kiertue. Kuva: Aki Rask

Muusikon leipä on murusina maailmalla.

Tämän lauseen allekirjoittavat kaikki keikkailusta rahaa saavat miehet ja naiset.

Kuten Rauman Sinisoihdussa tänään esiintyvän Helmenkalastajien Jarkko Järvenpää.

Mutta rahan perässä Suomea ei vedetä ristiin rastiin.

– Jos joku sanoisi, että lähdetkö Pohjanmaalta Lappiin ajamaan, että siellä on yhden kiven alle piilotettu muutama satasen seteli. Ei tulisi mieleenkään, jos ei samalla pääsisi soittamaan.

– Soittamisesta ja kiertämisestä täytyy oikeasti tykätä, muuten ei kiinnostaisi. Kyllästyminen ja loppuunpalaminen olisi nopeasti edessä.

Jarkko Järvenpää on saanut kiinnostuksen musiikkiin veren perintönä.

Hänen isänsä Kalevi Järvenpää kiersi 80-luvulla Pohjanmaata soittaen ja esiintyen. Isän esimerkkiä noudattaen myös Jarkko lähti samalle tielle.

– Ja nyt näyttää siltä, että omatkin lapset ovat kiinnostuneet soittamisesta.

Isän ohella Agents-yhtye on aina ollut erittäin tärkeä esikuva Jarkko Järvenpäälle. Agents-solisteista Topi Sorsakoski ja Jorma Kääriäinen ovat tehneet suuren vaikutuksen.

Vuonna 2014 hän sai pestin Topi Sorsakosken muistoksi tehtyyn musiikkinäytelmään Salattu suru, jonka käsikirjoitti Topin serkku Seppo Tammilehto.

Näytelmässä hän esitti pääroolin.

– Se oli suuri kunnia.

Varhaisen Agents-solistin Rauli Badding Somerjoen oma tuotanto sen sijaan on muodostunut tärkeäksi.

Agentseille tuttu rautalankasoundi on myös iso osa Helmenkalastajia, kun Järvenpää ja soolokitaristi Jarmo Suonkanta laittavat sähkökitarat helkkäämään.

Vuosia Suomea kiertänyt Jarkko Järvenpää kertoo, että tanssikulttuuri on käynyt läpi ison muutoksen.

– Kun ennen tanssipaikoille tultiin seurustelemaan ja tapaamaan toisia, nykyisin tanssiminen on se ykkösasia.– Monille tanssi on myös liikuntamuoto, joten se asettaa myös musiikille tietyt vaatimukset.

Keikkapaikat ovat harvassa ja Sinisoihdun kaltaisia tanssiravintoloita on hyvin vähän entiseen verrattuna.

– Sen huomaa siitä, että perjantaisen ja lauantaisen keikkapaikan väli voi olla satoja kilometrejä. Ennen välimatkat olivat lyhyempiä, kun paikkoja oli enemmän.

Soinissa, Etelä-Pohjanmaalla asuva Järvenpää arvelee, että yhtenä osasyynä tähän on se, että ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaa tietokoneen parissa ja sosiaalisessa mediassa.

– Kai se on osa suurempaa yhteiskunnallista muutosta, että ihmiset tapaavat toisiaan Facebookissa.

Niille tanssijoille tai tanssimusiikin ystäville, jotka kuitenkin sulkevat tietokoneensa ja lähtevät tuulettumaan, Helmenkalastajat tarjoaa laajan kattauksen kitaravetoista musiikkia.

Takataskusta löytyy toistasataa kappaletta, joista osa on bändin omia.

– Keikoilla ensin tanssitetaan ja pikkutunneilla sitten rokataan, Järvenpää kertoo.

Helmenkalastajat soittaa Sinisoihdussa tänään lauantaina kello 24.