Pohjoiskehän onnettomuuden aiheuttanut kaappi poistettiin heti käytöstä – koulu tarkistettiin myös mahdollisten muiden ongelmakohtien osalta

Pohjoiskehän koulun henkilökunta ja oppilaat ovat saaneet kriisiapua maanantain onnettomuuden jälkeen. Kuva: arkisto / Juha Sinisalo

Pohjoiskehän koulun hallinnollinen rehtori Jukka Raiskinmäki kertoo tiistaipäivän sujuneen koulussa seesteisesti maanantain 10. helmikuuta sattuneen vakavan onnettomuuden jälkeen.

Koulun iltapäiväkerhotoiminnassa pieni oppilas loukkaantui, kun parimetrinen kaappi pääsi kaatumaan hänen päälleen.

Oppilas sai nopeasti paikalle tulleen lääkärihelikopterin henkilökunnalta hoitoa ja oppilas lennätettiin jatkohoitoon.

– Ehdimme käydä maanantaina tilannetta vain muutamien oppilaiden kanssa läpi.

– Tiistaina annoimme henkilökunnalle kriisiapua, ja täällä on ollut paikalla asiantuntijoita työterveydestä ja oppilashuollosta. Sen lisäksi olemme luokissa käyneet tapahtunutta oppilaiden kanssa laajemmin läpi, Raiskinmäki kertoo kriisiavusta.

Hän jatkaa myös, että keskusteluapua on saatavilla myös jatkossa. Sen lisäksi keskiviikon ja torstain lukujärjestyksiä on muokattu niin, että oppilaat voivat halutessaan keskustella tapahtuneesta oman luokanvalvojansa kanssa.

Oppilaan päälle kaatunutta lautapelejä sisältänyttä puukaappia ei ollut kiinnitetty seinään.

Raiskinmäki kertoo, että kyseinen kaappi poistettiin heti käytöstä ja vastaavanlaiset muut paikat tarkistettiin heti tiistaiaamuna.

– Kävimme kaupungin tilahallinnon kanssa jo paikat läpi ja käymme vielä uudestaankin, että varmasti kaikki epäkohdat on huomattu, Raiskinmäki lupaa.

Rehtorin mukaan oppilaan päälleen vetämä kaappi oli sellainen, että se valmistajan mukaan pysyy pystyssä normaalikäytössä ilman kiinnitystä.

Kaapin kiinnitys oli lisätty kuitenkin normaalille puutelistalle.

– Kiinnityksen lisääminen nähtiin hyväksi asiaksi, vaikka kaapin myyjä ei sitä edellyttänytkään.

– Tämän todella valitettavan onnettomuuden takia on mielestäni syytä miettiä, muutetaanko käytäntöjä niin, että jatkossa kaikki kaapit kiinnitettäisiin automaattisesti, Raiskinmäki pohtii.

Raiskinmäki painottaa, että onnettomuus ei missään nimessä aiheutunut valvonnan puutteesta.

– Siinä oli neljä aikuista aivan vieressä, mutta he eivät millään vain ehtineet estää tapahtunutta.  On erittäin valitettavaa, että kaapisto pääsi kaatumaan.

Maanantaina Pohjoiskehän koululla vieraili lääkärihelikopterin lisäksi myös poliisipartio.

Rikoskomisario Kimmo Hiltula Rauman poliisilaitokselta vahvistaa, että partio kirjasi ilmoituksen maanantain tapahtumista.

– Tässä vaiheessa tapahtuma on kuitenkin alkuselvityksessä, eikä asiasta voi enempää kertoa, Hiltula sanoo.

Rehtori Raiskinmäki lupasi, että asia selvitetään kokonaisuudessaan, vaikka onnettomuus ei etenisi tutkintaan saakka.

Hän haluaa painottaa, että vanhempien on turvallista tuoda oppilaitaan Pohjoiskehän kouluun.

– Teemme kaiken turvallisuuden eteen ja käymme ylimääräiset tarkastuskierrokset, että mahdollisia vaaraa aiheuttavia epäkohtia ei olisi, rehtori Jukka Raiskinmäki sanoo.