Poimi kirpputorilta ideoita syksyiseen ilonpitoon

Tyylikästä edustamista noidanhatussa ja retropaidassa. Kuva: Elina Helkelä

Jos Amerikasta Suomeen rantautunut halloween-teema luurankoineen ja vampyyreineen ei oikein innosta, järjestä hauskat kirppishenkiset syysbileet vaikka koko perheelle!

Niiden valmistelu on taatusti lastenkin mieleen, sillä aiheen voi napata esimerkiksi jostain koko perheen elokuvasta tai vanhasta sadusta.

Ja mikä parasta, tarvikkeiden ja asusteiden metsästäminen kirpputoreilta on tosi hauskaa.

Raumalaisen toimituksen kahden naisen testiryhmä lähti ex-tempore käymään Vanhan Tavaran Puoti Eveliinassa.

Kirpputorilta löytyi helposti ainekset Hullun Hatuntekijän teepöytään.

Kirpputorilooseissa myynnissä olevat esineet ja vaatteet saivat mielikuvituksen oitis laukkaamaan, ja teema ”Hullun Hatuntekijän teekutsut” syntyi kuin itsestään.

Teekutsujen koristeiksi sekä pöydän kattaukseen kirpparilta löytyi runsaasti Liisa Ihmemaassa -tarinaan viittaavia esineitä; teekannuja, kuppeja, värikkäitä retro-lautasia, kynttilänjalkoja ja pitsiliinoja.

Mitä tulee vaate- ja asustepuoleen, niin kirpparitarjonnasta poimittiin vaivattomasti myös juhlien emännän asu: noita-akan hattu ja ”ruman kaunis” kirjava juhlapaita, joka toimii jopa ihan sellaisenaan mustiin farkkuihin yhdisteltynä.

Tästä karahvista tarjottavalla juomalla voi olla odottamattomia vaikutuksia...

Koska unenomaisessa ihmemaassa kaikki on ”hiukan outoa”, niin ostoskoriin kasattiin myös vanha viulu, koristeellinen karahvi, herätyskello, juomacooleri kuohuviinilaseineen, herttakuningattareen viittaava sydämenmuotoinen astia sekä tietenkin yksi kani!

Eräässä loosissa olisi ollut myynnissä kultaiset nyrkkeilyhanskat, mutta ne päätettiin kuitenkin jättää mahdollisia seuraavia teemakemuja varten.

Seuraavan kerran, kun mietit kekkereillesi jotain teemaa, käy kurkkaamassa ensin kirpputoriloosien tarjontaa.
Sieltä voit löytää nopeastikin aiheen juhlaasi!

Liisa Ihmemaassa -tarinan hullulle hatuntekijälle on monta nimeä. Kuva: Paolo Nicolello

Hatuntekijä / Hullu Hatuntekijä

  • Hatuntekijä on Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa (Liisa Ihmemaassa) esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka nimi on Carrollin kirjassa vain Hatter, ei Mad Hatter.
  • Kirsi Kunnaksen ja Eeva-Liisa Mannerin suomennoksessa hahmon nimi on Hatuntekijä, Alice Martinin suomennoksessa hän on hattumaakari, ja Tuomas Nevanlinnan suomennoksessa Hattu Hassinen.
  • Hullu Hatuntekijä on myös Batman-sarjakuvan hahmo, joka on alkuperäisen Hatuntekijän inspiroima. Ensimmäisen kerran Hullu Hatuntekijä esiintyi sarjakuvassa jo vuonna 1948.
  • Sanonta ”mad as a hatter” (hullu kuin hattumaakari) voi myös juontaa juurensa aikoihin, jolloin elohopeaa käytettiin huopahattujen muotoilussa höyryttämällä. Elohopeajäämät elimistössä aiheuttivat ajan myötä hermostollista vaurioita ja ”hullua” käytöstä.

Lähde: Wikipedia

Sesonkituotteilla menekkiä 

Monet kirpputorimyyjät ovat oivaltaneet, että parhaiten ylimääräisistä tavaroista pääsee eroon, kun niitä vie kirpputorille sopivaan aikaan.

– Asiakkaat ovat tosi valveutuneita tässä asiassa. Monet vuokraavat loosin sen mukaan, minkälaista tavaraa heillä kulloinkin on myytävänä. Esimerkiksi kesällä on ihan turha kaupitella joulukoristeita tai talviurheiluvälineitä, toteaa Vanhan Tavaran Puoti Eveliinan yrittäjä Laura Mikkonen.

Myös erilaisiin juhlapyhiin ja muihin vuodenkierron kohokohtiin tarkoitettuja tuotteita on järkevää kaupitella muutamia viikkoja ennen h-hetkeä.

– Joulukoristeita saatetaan ostaa jopa hyvinkin lähellä joulua. Silloin ne menevät suoraan käyttöön.

Halloween-teemaisia tuotteita tai vaatteita näkyy kirpputoreilla harvemmin, mutta esimerkiksi lasten naamiaisasuilla on jatkuvasti menekkiä .

Mikkosen mukaan ensimmäisiä talviurheiluvälineita alkaa ilmestyä looseihin koulujen syyslomien aikaan. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa, pitäisikö viime vuonna käytössä olleiden luistimien, suksien tai monojen tilalle katsella uutta.

– Kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Viime vuonna taisi käydä niin, että kaikki raumalaiset olivat samalla viikolla etsimässä hiihtovälineitä, Mikkonen naurahtaa.

Tämäkin amerikkalainen juhlaemäntä on taatusti käynyt hakemassa kattaustarvikkeensa kirpparilta. Kuva: Evelyn Cosplay